Toyota Yaris Cross: Malé SUV má 4x4 aj verziu Adventure

Nový Yaris Cross sa síce ešte nedostal k zákazníkom, no na svete je nová „dobrodružná“ verzia Adventure.

06.04.2021 10:00
debata
Yaris Cross sa postaví pod súčasnú Toyotu C-HR.... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2021 Yaris Cross sa postaví pod súčasnú Toyotu C-HR. Ako jediný model vo svojej triede ponúkne pohon oboch náprav. Verzia Adventure dostane parádne 18-palcové disky či dvojfarebné lakovanie karosérie.

Príchod out-doorového Yarisu bol komplikovanejší ako Toyota plánovala. Mal byť totiž hlavnou hviezdou vlaňajšieho autosalóna v Ženeve. Ako ale vieme, ten sa nekonal. Toyota tak aj pod vplyvom pandémie posunula premiéru off-roadovo ladeného Yarisu až na apríl, s tým, že príchod na trh odloží na rok 2021. Dnes tu máme apríl a po Yarise Cross ani chýru ani slychu. Čakanie však Toyota kráti predstavením novej verzie Adventure. Pripomeňme si ale najprv rozdiely medzi Yarisom a Yarisom Cross. Tých je požehnane, hoci oba stoja na identickej platforme GA-B.

Yaris Cross je v porovnaní s bežným Yarisom o... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2021 Yaris Cross je v porovnaní s bežným Yarisom o 240 mm dlhší, o 20 mm širší a až o 90 mm vyšší. Zhodný je len rázvor náprav 2 560 mm.

Oproti Yarisu je Cross o 240 mm dlhší, o 20 mm širší a až o 90 mm vyšší. Nemenil sa len rázvor náprav s hodnotou 2 560 mm. Ako vyplýva z názvu, Yaris Cross je crossover a tomu zodpovedá aj svetlá výška podvozka 165 mm, o 30 mm vyššia ako pri bežnom Yarise. V hierarchii značky sa zaradí pod Toyotu C-HR a jeho najbližšími konkurentmi bude nový Nissan Juke, Ford Puma, Honda HR-V alebo Hyundai Bayon. Rozdiel je v tom, že Yaris Cross, ako jediný, ponúkne pohon oboch náprav AWD-i.

Aj vzadu deklaruje Cross bohatou plastovou... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2021 Aj vzadu deklaruje Cross bohatou plastovou ochranou spodných partií chuť zísť z asfaltu na prašné cesty. Zaujmú aj prepojené svetlá.

Postará sa o to hybridná verzia s druhým elektromotorom, poháňajúcim zadné kolesá, podobne ako pri C-HR alebo RAV4. Kým však v nich nájdeme dvojlitrový alebo dva a pol litrový atmosférický zážihový štvorvalec spojený s elektromotorom, pod kapotou Yarisu Cross pracuje v Atkinsonovom cykle 1,5-litrový trojvalec Dynamic Force. V kombinácii s elektromotormi poskytne 85 kW (115 k). Viac technických údajov zatiaľ nepoznáme. Toyota však očakáva, že verzie s predným náhonom bude emitovať menej ako 100 gramov CO2 na 100 k m a verzia AWD-i 110 gramov.

Interiér môže byť vybavený až 9-palcovým... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2021 Interiér môže byť vybavený až 9-palcovým displejom a aon-line aktualizáciou máp. Poteší bezdrôtové pripojenie smartfónov cez Apple CarPlay alebo Android Auto.
Aby Toyota šetrila palivo, pracuje elektrická štvorkolka len vtedy, keď je to potrebné. K tomu slúžia dva jazdné režimy Trail a Snow. Samozrejme, tento systém ponúkne Toyota aj pre verziu Adventure, ktorá ešte viac zvýrazňuje DNA SUV. A odhaľuje aj jej vrcholovú líniu Premiere Edition, vyzbrojenú 18-palcovými diskami v striebornej alebo čiernej farbe a dvojfarebným lakovaním karosérie s čiernou strechou V interiéri sa zas môže pochváliť špecifickým koženým čalúnením. Dostane tiež moderný infotainment Smart Connect s bezkáblovým Aple CarPlay a Android Auto.

Displej infotainmentu má až deväť palcov. Navigácia podporuje on-line aktualizácie prostredníctvom cloudu. Z asistenčných systémov vypichnime pokročilý parkovací asistent, ktorý zvláda priečne aj pozdĺžne manévre bez toho, aby sa vodič dotkol brzdy, akceleračného pedála či volantu. Majitelia tiež ocenia praktický kufor s bezdotykovým otváraním veka, dvojitým dnom a sklopnými operadlami, delenými v pomere 40 : 20 : 40, čo je v tejto kategórii naozaj unikát. Objem kufra síce ostáva tajomstvom, ale Toyota tvrdí, že Yaris Cross je schopný odviezť horský bicykel alebo batožinu na týždňovú dovolenku.

Yaris Cross bude schádzať z montážnych liniek francúzskeho závodu vo Valenciennes. Objednávky odštartujú v druhom štvrťroku 2021. Ceny zatiaľ zverejnené neboli.

Porovnanie rozmerov

Model Yaris Yaris Cross Rozdiel
Dĺžka (mm) 3 940 4 180 + 240
Šírka (mm) 1 745 1 765 + 20
Výška (mm) 1 470 1 560 + 90
Rázvor (mm) 2 560 2 560 0
Svetlá výška (mm) 135 165 + 30
Toyota Yaris Cross - 2021
Toyota Yaris Cross - 2021
+20Toyota Yaris Cross - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Yaris #Toyota Yaris Cross
Články podľa značiek