Hyundai vyvíja desaťstupňový automat

Prezident Hyundai Motor Group, Park Seong Hyon, oficiálne potvrdil, že automobilka vyvíja desaťstupňovú automatickú prevodovku. Bude určená luxusným modelom od roku 2014.

30.09.2011 08:24
Hyundai Foto:
Hyundai prišiel s myšlienkou desaťstupňovej prevodovky ako prvý.
debata (5)

Len pred niekoľkými rokmi boli šesťstupňové automatické prevodovky absolútnym vrcholom. Potom však prišli sedemstupňové a len celkom nedávno aj osemstupňové. Väčšina luxusných limuzín prechádza v súčasnosti práve na ne.

Akoby to automobilke Hyundai nestačilo, zaútočila hneď o dva stupne vyššie. Dôvodom týchto prevodových pretekov je priemerná spotreba paliva všetkých vozidiel jedného výrobcu (CAFE – Corporate Average Fuel Economy), čo je legislatívny pojem zavedený v USA pre hodnotenie pôsobenia na životné prostredie.

Veľký tlak na výrobcov vytvárajú aj európske emisné normy Euro zamerané predovšetkým na znižovanie CO2. Pri veľkých motoroch luxusných limuzín je práve vyšší počet prevodových stupňov cesta ako spĺňať normy bez zmenšovania zdvihového objemu či pridávania elektromotorov – tieto triky v najvrchnejšom segmente klientela odmieta.

Desaťstupňovú automatickú prevodovku bude Hyundai najprv montovať do amerického modelu Genesis saloon a Equus.

Preteky za viacstupňovými prevodovkami sa však neobmedzili len na automaty. Porsche v novej 911 ponúka sedemstupňovú manuálnu prevodovku, ktorá vychádza z dvojspojkovej PDK. Navyše sa zdá, že jedenásť stupňov nie je posledným slovom konštruktérov.

5 debata chyba
Články podľa značiek