Toyota bZ4X: Z tohto konceptu bude sériový elektromobil. Je začiatkom lavíny

Toyota má vďaka hybridom bohaté skúsenosti s elektrifikáciou, no čisté elektromobily jej zatiaľ neboli po chuti. To sa však rýchlo zmení. Avízom elektrickej ofenzívy je šanghajský koncept bZ4X. Do roku 2025 ho bude nasledovať ďalších 14 batériových elektromobilov.

05.05.2021 10:00
debata (6)
Koncept bZ4X môžeme považovať takmer za... Foto: Toyota
Toyota bZ4X Concept - 2021 Koncept bZ4X môžeme považovať takmer za prototyp prvého sériového elektromobilu Toyoty. Sympatický crossover pôsobí ako menšia Toyota RAV4. Absentujúcu prednú masku zastupuje panel so senzormi.

Toyota je konzervatívnou automobilkou. Takže nikdy netajila obavy z čistých elektromobilov a do čisto elektrickej budúcnosti sa nevrhala s takou razanciou ako iné koncerny. V ponuke má zatiaľ jediný batériový elektromobil, aj to s logom Lexusu – SUV UX 300e. Napriek tomu urobila pre ochranu ovzdušia viac ako ktokoľvek iný. Už 20 rokov totiž vyrába hybridné autá. Za ten čas zišlo z jej liniek 17 miliónov hybridov. A je tiež zástancom vodíka, čo jasne dokazujú dve generácie vodíkového sedanu Mirai. Batériové elektromobily ju však neminú. Čoskoro odštartuje veľkú elektrickú ofenzívu. Do roku 2025 má mať v ponuke až pätnásť elektromobilov, na ktorých vývoji spolupracuje so Subaru.

Futuristický interiér odkukal koncepciu... Foto: Toyota
Toyota bZ4X Concept - 2021 Futuristický interiér odkukal koncepciu i-Cockpitu od Peugeotu s prístrojovým panelom nad volantom, no pridal elektronické riadenie „steer-by-wire“. Aj preto má volant tvar písmena U.
Toyota - nové logo BZ Čítajte viac Toyota vytvorí novú značku BZ. Niesť ju budú elektromobily

Prvý z nich príde v polovici roka 2022 a jeho avízom je koncept bZ4X, ktorý debutoval na autosalóne v Šanghaji. Jeho základom je celkom nová elektrická platforma e-TNGA, ktorá bude podopierať aj ďalšie batériové modely Toyoty s prívlastkom bZ (beyond Zero). Od bZ1 po bz5 vrátane outdoorových verzií X. Štúdia odhaľuje atraktívne SUV nižšej strednej triedy, ktoré má však vďaka veľkému rázvoru ponúknuť priestorové pomery bežné v segmente strednej triedy (D). Dizajn bZ4X sa možno zdá na prvý pohľad futuristický, ale meniť sa už príliš nebude. Prednú masku nahrádza panel ukrývajúcu senzory potrebné pre asistenčné systémy.

Toyota sľubuje, že bZ4X nie je len hrou na SUV.... Foto: Toyota
Toyota bZ4X Concept - 2021 Toyota sľubuje, že bZ4X nie je len hrou na SUV. Má naozaj zvládať jazdu v teréne.

Z profilu sa v bZ4X stretajú robustné prvky s aerodynamickými líniami. Veľké kolesá a nadštandardná svetlá výška jasne deklarujú, že koncept sa nezľakne ani terénu. Zozadu pôsobí štúdia skôr ako zvýšený hatchback. Interiér prekvapuje futuristickým volantom v tvare písmena U, ktorý je jasným znamením, že bZ4X je vybavené elektronickým riadením "steer-by-wire“ bez mechanického prepojenia s kolesami. Toyota sľubuje veľmi rýchlu reakciu a absenciu akýchkoľvek prenosov vibrácií a rušivých vplyvov na riadenie. Ešte väčším prekvapením je digitálny prístrojový panel umiestnený nad volantom, podobne ako v novej generácii Peugeotov.

Toyota GR 86 - 2021 Čítajte viac Toyota GR 86: Drifterský sen má nový názov a viac sily Štúdia má byť zároveň relaxačným priestorom pre posádku, takže je vybavená autonómnym riadením. O ďalšej technike bohužiaľ Toyota nič neprezradila. Tvrdí len toľko, že elektrický pohon sa opiera o jej 20-ročné skúsenosti s elektrifikáciou vozidiel a že bude vynikať povestnou spoľahlivosťou a odolnosťou. Batéria má ponúknuť dostatočný kapacitu a dojazd. Dva elektromotory zároveň prinášajú pohon 4 × 4, ktorý dolaďovalo najmä Subaru, ako líder v presadzovaní „štvorkoliek“. Toyota sľubuje, že bZ4X bude naozaj schopné zvládať jazdu mimo asfaltu a zároveň poskytne viac bezpečnosti vo všetkých jazdných situáciách a na všetkých typoch povrchu. Výroby sériovej novinky sa zhostia závody v Japonsku a v Číne.
Toyota bZ4X Concept - 2021
Toyota bZ4X Concept - 2021
+8Toyota bZ4X Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota BZ
Články podľa značiek