Mercedes-Benz EQT Concept: Viac než len ‘nemecké Kangoo‘

Vznešenejšie dvojča Renaultu Kangoo predstavuje Mercedes-Benz najprv ako elektrický koncept EQT. A ako sa zdá, v Stuttgate si dali záležať na väčšej autonómii.

12.05.2021 10:00
debata
Koncept EQT naznačuje, že v porovnaní s... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 Koncept EQT naznačuje, že v porovnaní s Renaultom Kangoo dostane nová trieda T úplne prepracovanú prednú časť vrátane masky, svetiel, nárazníkov aj aerodynamicky optimalizovanej kapoty. Uvidíme, či sa na linky dostanú aj svietiace hviezdy a svietiaca linka spájajúca reflektory.

Spolupráca Mercedesu-Benz a Renaultu bude pokračovať aj v najbližších rokoch. K tretej generácii praktického Kangoo, ktoré sa predstavilo len nedávno, pribudne totiž už na budúci rok súrodenec s logom hviezdy. Okrem úžitkového Citanu sa po prvýkrát predstaví aj v luxusnej osobnej verzii s novým názvom trieda T. A ako sa na dnešné časy patrí, chýbať nebude ani jej čisto elektrická verzia EQT, ktorá sa zaradí do rodiny EQA, EQB, EQC, EQV a luxusného EQS. Práve ňou štartuje Stuttgart odhaľovanie praktickej novinky, i keď zatiaľ len v podobe konceptu. Aj ten ale naznačuje, že v porovnaní s minulosťou sa Mercedes-Benz bude snažiť viac odlíšiť od materského Kangoo.

Koncept EQT dostal veľké 21-palcové kolesá,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 Koncept EQT dostal veľké 21-palcové kolesá, chrómový lem bočných okien aj výsuvné kľučky dverí. Zadné svetlá sú efektne prepojené svietiacou linkou. Okrem veka možno samostatne vyklopiť aj zadné okno.
Mercedes-Benz EQB - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQB: Elektrické SUV debutuje v Číne. Dorazí aj do Európy

Štúdia EQT Concept je síce vyšperkovaná množstvom chrómu, zapustenými kľučkami dverí, maskou posiatou hviezdami, 21-palcovými kolesami, futuristickými LED svetlami či panoramatickou strechou, ale automobilka sama priznáva, že sa pozeráme na auto veľmi blízke sériovej produkcii. Čo je zaujímavé, v porovnaní s Kangoo má úplne prepracovanú prednú časť. Nehovoríme pritom len o spomínanej maske a svetlách, ale aj o prednej kapote, ktorá oveľa úhľadnejšie nadväzuje na ostatné časti karosérie. Napokon, dizajnéri rešpektovali súčasný štylistický jazyk značky „Sensual Purity“, teda zmyselnú čistotu. Výsledkom je prémiovo pôsobiaca malá dodávka, ktorá má osloviť aktívne žijúcich mladých ľudí.

Interiér dostal v porovnaní s Kangoo úplne... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 Interiér dostal v porovnaní s Kangoo úplne odlišnú palubnú dosku s „turbínovými“ prieduchmi ventilácie a infotainmentom MBUX s pokročilým hlasovým ovládaním.
Mercedes-Benz EQS - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQS: Elektrické ‘esko‘ dostane batérie väčšie ako Tesla

V porovnaní s Kangoo je navyše EQT výrazne dlhšie. Vychádza totiž z predĺženej verzie, ktorá má 4 945 mm, o 59 viac. Kabína by tak mala poskytnúť enormne veľký priestor, do ktorého je prístup cez jeden klasický a druhý posuvný pár dverí. Navyše je tu výklopné zadné veko so samostatne výklopným oknom. Druhý rad troch sedadiel, pripravený aj pre tri detské sedačky, možno sklopiť do podlahy, čo znamená možnosť prevozu dlhých predmetov. Mercedes-Benz hovorí o „multitalente“ medzi malými dodávkami. Pod dnom kufra našli navyše dizajnéri miesto pre elegantný elektrický longboard, vyrobený z hliníka, ktorého akumulátor nabíja trakčná batéria, takže je vždy pripravený vyraziť na prieskum okolia.

V zadnej časti obrovského kufra našli dizajnéri... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 V zadnej časti obrovského kufra našli dizajnéri pod podlahou miesto pre elektrický longboard. V'daka trakčnej batérii je neustále nabitý.
Mercedes e-Sprinter (2021) Čítajte viac Test: Mercedes eSprinter - má elektrododávka s dojazdom 100 km zmysel? Mercedes-Benz tiež celkom prepracoval palubnú dosku s voľne stojacim displejom vlastného infotainmentu MBUX s umelou inteligenciou a pokročilým hlasovým ovládaním. Zo stuttgartskej dielne pochádza aj trojramenný volant s touchpadmi. Kabínu zušľachťuje kombinácia černej a bielej umelej kože či lesklé modré dekorácie s chrómovým efektom. Bohužiaľ, o technike automobilka nič neprezradila. Vychádzať môžeme zatiaľ len z elektrickej verzie Kangoo, ktoré dostalo batérie s kapacitou 44 kWh a elektromotor s výkonom 75 kW. To by však pre prémiovú nemeckú verziu nestačilo. Očakávať tak môžeme nielen viac výkonu, ale aj väčšie akumulátory, pre ktoré je vďaka dlhšiemu rázvoru v podlahe viac miesta.
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021
+26Mercedes-Benz EQT Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Mercedes-Benz EQT
Články podľa značiek