Cupra Born: Elektrický ‘hothatch‘ výkonom neoslní. Doháňa to dizajnom

Dva roky po predstavení konceptu Seat el-Born prichádza na svet sériový model. Nakoniec s logom Cupry. Elektrické „lego“ koncernu VW však zatiaľ využíva so zdržanlivosťou. Na ostré verzie Cupry Born si budeme musieť ešte počkať.

27.05.2021 10:00
debata
Cupra Born získala silne emocionálny dizajn.... Foto: Cupra
Cupra Born - 2021 Cupra Born získala silne emocionálny dizajn. Ten dotvára žraločí výraz prednej masky či bronzové akcenty.

Cupra nás už dlhšiu dobu masíruje informáciami o príchode prvého elektrického modelu. Ako inak, jeho základom je platforma MEB koncernu Volkswagen, na ktorej už stoja modely VW ID.3, ID.4, Škoda Enyaq iV ale aj Audi Q4 e-tron. Otázkou bolo, čo z tejto modulárnej skladačky postaví Cupra, značka založená na emóciách. Najmä potom, čo vlani predstavila svoj prvý autorský model Formentor, vrátane verzie VZ5 s brutálnym 5-valcom. Veľké prekvapenie sa ale nakoniec nekoná. Hoci Cupra zdôrazňuje športovú DNA novinky, do výkonu sa zatiaľ nepremietla. Máme tu teda španielsky derivát Volkswagenu ID.3, ktorý sa snaží odlíšiť najmä dizajnom.

Cupra Born s dĺžkou 4 322, šírkou 1 803 a výškou 1 537, je len o pár milimetrov dlhšia a nižšia ako ID.3. Rázvor náprav 2 767 mm je identický. Inakosť zdôrazňuje „žraločím“ výrazom prednej masky, veľkým otvorom v nárazníku a špecifickou grafikou úzkych LED svetiel. Z profilu sa snaží utajiť výšku masívnymi podbehmi, diskami kolies s priemerom od 18 do 20 palcov či plávajúcou strechou, ktorá je výsledkom zatmavenia zadného stĺpika. Vzadu nechýba difúzor a efektné svetlá prepojené diódovou lištou. Všetko to dotvárajú typické bronzové akcenty, napríklad bronzové logá, nápisy Cupra, alebo aerodynamické vložky kolies. Špecifické sú aj laky karosérie.

Z profilu je Cupra Born o čosi nižšia ako VW... Foto: Cupra
Cupra Born - 2021 Z profilu je Cupra Born o čosi nižšia ako VW ID.3 a je aj o pár milimetrov dlhšia. Dynamickejší strih jej dáva aj plávajúca strecha či voliteľné 20-palcové disky kolies.
Cupra Born - 2021 Čítajte viac Cupra Born: Španielsky elektrický hothatch sa blíži

Podobne je to v interiéri, kde sa môže Cupra Born pochváliť už v základe anatomickými sedadlami s integrovanými opierkami hláv, 12-palcovým displejom infotainmentu natočeným na vodiča či volantom s bronzovými akcentmi. Elektronická architektúra MIB vychádza opäť zo sesterských elektromobilov a umožňuje vzdialený prístup k informáciám o vozidle, ovládanie nabíjania a ďalších funkcií, on-line aktualizáciu softvéru či využívanie služieb cez aplikáciu My Cupra. K dispozícii je aj head-up displej s rozšírenou realitou. Veľký rázvor a batérie zabudované v podlahe sľubujú mimoriadne priestrannú kabínu a veľký kufor.

Vzadu sa tento elektrický hothatch snaží zaujať... Foto: Cupra
Cupra Born - 2021 Vzadu sa tento elektrický hothatch snaží zaujať svetlami prepojenými diódovou lištou alebo difúzorom.
Cupra Formentor VZ5 - 2021 Čítajte viac Cupra Formentor VZ5: Španielske CUV dostalo 5-valec! Pomohlo Audi

Pred koženým čalúnením dala elektrická Cupra Born prednosť tkanine Seaqual vyrobenej z recyklovaných plastov z oceánov či mikrovláknu Dynamica z recyklovaných PET fliaš. Asistenčné systémy zastupuje adaptívny tempomat, inteligentný obmedzovač rýchlosti, udržiavanie v jazdnom prúde, výstraha prd križujúcimi vozidlami, monitoring slepých uhlov zrkadiel, čítačka dopravných značiek alebo automatické prepínanie diaľkového režimu svetiel. Dáta získavajú systémy na podporu vodiča z kamier, radarových a ultrazvukových senzorov, ktoré sú schopné vytvoriť digitálny obraz okolia.

Strohý interiér je orientovaný na vodiča.... Foto: Cupra
Cupra Born - 2021 Strohý interiér je orientovaný na vodiča. Napríklad mierne natočeným displejom infotainmentu. V sérii sú športové sedadlá aj športový voplant s tlačidlami pre voľbu jazdných režimov.
Cupra - mestský elektromobil Čítajte viac Seat chce vyrábať 500 000 elektromobilov ročne! Aj malú Cupru

Očakávania, že Cupra Born odštartuje kariéru vysokovýkonnými verziami, odvodenými z dvojmotorových derivátov Volkswagenu ID.3 GTX či Škody Enayaq iV RS s výkonom nad 200 kW, sa nenaplnili. Novinka si musí zatiaľ vystačiť so základnou technikou. K dispozícii sú dva pakety li-ion akumulátorov. Základný s využiteľnou kapacitou 58 kWh a väčší, ktorý pojme 77 kWh elektrickej energie. Tá putuje výlučne k zadnému elektromotoru s permanentným magnetom s výkonom 110 a pri väčšej kapacite s výkonom 150 kW. Takže Cupra Born zvláda stovku zatiaľ za 8,9, respektíve 7,3 sekundy. Paket e-Boost zdvihne výkon krátkodobo na 170 kW a šprint na stovku skráti na 6,6 sekundy.

Technické údaje

Verzia 150 4×2 204 4×2 225 4×2 225 4×2
Výkon (kW) 110 150 170 170
Krútiaci moment (Nm) 310 310 310 310
Kapacita batérií (kWh) 45 58 58 77
Dojazd WLTP (km) 340 420 420 540
Zrýchlenie 0–100 km/h (s) 8,9 7,3 6,6 7,0
Cupra Ateca - 2020 Čítajte viac Cupra Ateca: Po ‘plastike‘ ešte rýchlejšia

Podľa verzie by sa mal dojazd pohybovať od 340 do 540 km. Podpora nabíjania s výkonom 125 kW znamená, že z piatich na 80 % kapacity sa batérie doplnia za 35 minút a na predĺženie dojazdu o ďalších 100 km bude stačiť sedem minút. Energiou šetrí Cupra Born vďaka výkonnej rekuperácii, ktorá môže využívať topografické dáta navigácie, ale aj vďaka tepelnému čerpadlu. Vodič môže pritom vyberať z niekoľkých jazdných štýlov. Od ekonomického Range, cez komfortný Comfort až po športový Cupra. Systém umožňuje aj preferované nastavenie charakteristík cez mód Individual.

Cupra Born by však mohla sesterské modely „tromfnúť“ jazdnými vlastnosťami, keďže má odlišné nastavenie podvozka, adaptívne tlmiče DCC, progresívne riadenie, 5-prvkové zavesenie zadných kolies, rozloženie hmotnosti medzi nápravy 50:50, ale aj širšie pneumatiky (235 mm), ktoré obúvajú 20-palcové disky kolies. Zvlášť záležať si dali Španieli na špecifickom naladení stabilizačného systému ESC, ktorý pracuje v móde ESC Sport. Napriek španielskym koreňom a vývoju, ktorý prebiehal v Martorelli, neďaleko Barcelony, budú elektrickú novinku Cupra vyrábať v nemeckom závode Zwickau po boku Volkswagenu ID.3 alebo Audi Q4 e-tron.

Cupra Born - 2021
Cupra Born - 2021
+21Cupra Born - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Seat #Cupra #Cupra Born
Články podľa značiek