Kia Sportage 2021: Takto bude vyzerať nové auto zo Žiliny!

Už piata generácia SUV Sportage má premiéru naplánovanú na 8. júna. A po prvý raz ho Kia vyvinula špeciálne pre Európu. Základ bude zdieľať s Tucsonom.

31.05.2021 17:00
debata (4)
Piata generácia Sportage podstúpi obrovskú... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Piata generácia Sportage podstúpi obrovskú zmenu. Po prvý raz ju totiž automobilka vyvinula pre Európu.
Kia nám nedávno trošku zamotala hlavu. V čínskom Kantone totiž vlani v novembri predstavila Sportage Ace. Zdalo sa, že sa tak s predstihom pozeráme na piatu generáciu tohto populárneho SUV. Lenže Kia už vtedy nezabudla pripomenúť, že model Sportage s prívlastkom Ace je určený len pre čínsky trh. Nebolo jasné, nakoľko „zahmlieva“, pretože Sportage bol od roku 1997 globálnym modelom, určeným pre Áziu, Európu aj USA. Teraz je však definitívne jasné, že túto kapitolu kariéry má za sebou.
Predné svetlá získajú nový grafický podpis. Tak... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Predné svetlá získajú nový grafický podpis. Tak trochu pripomína riešenie Dynamic Schield od Mitsubishi.
Kia Imagine Concept - 2019 Čítajte viac Australská Kia odmieta dotácie na elektromobily

Za tie roky sa totiž Sportage vyprofiloval v Európe ako veľmi úspešný model. Z tretej a štvrtej generácie, ktoré schádzali zo žilinských liniek, končilo ročne u európskych zákazníkov aj viac ako 100 000 exemplárov. Najviac v roku v roku 2013, keď si Kia Sportage zaknihovala 138 000 regis­trácií. To je dosť na to, aby si automobilka mohla dovoliť vyvinúť novú piatu generáciu, špeciálne pre starý kontinent. S čínskym Sportage Ace tak očakávaná novinka nebude mať veľa spoločného. Potvrdzujú to prvé oficiálne snímky „utopené“ v tme, ktoré zachytávajú profil, naozaj výrazne odlišný od „malého čínskeho Sorenta“.

V kabíne sa objaví veľký zakrivený displej. Na... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 V kabíne sa objaví veľký zakrivený displej. Na Sportage veru v Kii nešetrili.
Kia Sorento 2.2 CRDi (2021) Čítajte viac Test: Kia Sorento 2,2 CRDi - nafta ešte posledné slovo nepovedala!

Aj Sportage tak „presedlá“ na dizajnový jazyk „opossites united“(jednota protikladov). Automobilka sľubuje atletický postoj v kombinácii s robustnosťou typickou pre triedu SUV a kombináciu plavných a ostrých línií, ktorá má pôsobiť až provokatívne. „Nový Sportage čerpá inšpiráciu z étosu, ktorý sme vytvorili tam, kde sa príroda snúbi s modernosťou. Svojím dobrodružným, no pritom súčasným exteriérom a priekopníckym interiérom s krásnymi detailmi vzdoruje normám, ktoré panujú v oblasti dizajnu,“ uviedol Karim Habib, viceprezident a riaditeľ Globálneho centra dizajnu. „S novým modelom Sportage sme nechceli urobiť len obyčajný krok vpred, ale skôr prejsť na celkom inú úroveň v rámci triedy SUV,“ doplnil.

Zadné svetlá budú opäť prepojené diódovou lištou. Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Zadné svetlá budú opäť prepojené diódovou lištou.
Kia EV6 GT - 2021 Čítajte viac Kia EV6: Najvýkonnejšie GT dá stovku za 3,5 s!

Vpredu vidíme výrazné denné svetlá, ktoré tak trochu pripomínajú štylistiku „Dynamic schield“ od Mitsubishi. Z profilu je jasná homogénna plocha okien, ktorých spodná línia končí až v zadnom veku. Rovnako prepracované sú zadné svetlá spojené diódovou lištou. Tajomná snímka kabíny zas odhaľuje supermoderný zakrivený displej, ktorý si Sportage požičia z elektrickej Kie EV6. Jednoducho, je jasné, že na piatej generácii Kia naozaj nešetrila a míľovými skokmi doháňa prémiových konkurentov. O technike zatiaľ nepadlo ani slovo, ale keďže Sportage bude postavený na platforme N3, spoločnej s aktuálnym Tucsonom, očakávať môžeme podobné motory.

Kia Stinger - 2021 Čítajte viac Kia Stinger: Kórejci vynovili svoje ‘žihadlo‘. Opäť má vyšší výkon

Chýbať teda nebudú elektrifikované mild-hybridné verzie so 48V štartér-generátorom v kombinácii so 4-valcami 1,6 T-GDi (110, 132 kW) či naftovým 1,6 CRDi (100 kW). V portfóliu budú nepochybne 7-stupňové dvojspojkové prevodovky aj manuálne prevodovky i-MT s automatickou spojkou, ktorá umožňuje plachtenie so zaradeným prevodovým stupňom. O štvorkolke HTRAC netreba pochybovať. A potom je veľmi pravdepodobné nasadenie full-hybridu so 44 kW elektromotorom. Špekulovať však už nemá význam, piata generácia má totiž svetový statický debut naplánovaný na 8. júna. K prvým zákazníkom by mala doraziť ešte koncom roka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage
Články podľa značiek