Nissan nový elektromobil neuvedie. Chýbajú mu čipy

Japonská automobilka Nissan odkladá plánované letné uvedenie elektromobilu Ariya na trh na zimu. Aj to len v "limitovanej" sérii. Dôvodom je nedostatok čipov, s ktorým zápasia výrobcovia áut po celom svete.

06.06.2021 15:00
Nissan Ariya - 2020 Foto:
Ariya je pre Nissan kľúčovým modelom.
debata (1)

Ariya je pre Nissan mimoriadne dôležitým modelom. Je to totiž prvý kompletný elektromobil automobilky od uvedenia Nissanu Leaf, ktorý debutoval pred 10 rokmi. Napriek tomu sa ho zákazníci tento rok nedočkajú.

Presnejšie – dostane sa v zime v obmedzenom počte kusov len k tým, ktorí si ho predobjednajú. Do showroomov príde „neskôr“. S najväčšou pravdepodobnosťou až v roku 2022.

Nissan v júli 2020 predstavil nový plne elektrický model Ariya, ktorý sa mal v Japonsku začať predávať v polovici tohto roka a do konca roka sa mal dostať aj na trhy v Európe, Severnej Amerike a Číne.

Nissan Ariya - 2020 Čítajte viac Nissan Ariya: Zabudnite na Leaf. Elektrický crossover štartuje novú epochu

Nissan však v piatok oznámil, že japonskí zákazníci si teraz môžu objednávať limitovanú edíciu Ariya B6, pričom vozidlá budú k dispozícii „túto zimu“. Automobilka zároveň nestanovila dátum uvedenia vozidla na ďalšie trhy.

Hovorkyňa Nissanu potvrdila, že odklad uvedenia na trh súvisí s globálnym nedostatkom polovodičov. „Čelíme rôznym problémom v odvetví vrátane nedostatku polovodičov a našou prioritou je, aby sme zaistili dodanie vysoko progresívneho úplne nového modelu zákazníkom s najvyššou kvalitou a starostlivosťou,“ uviedla hovorkyňa pre AFP. „Aby sme toto zabezpečili, posunuli sme spustenie predaja v našom regióne.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Nissan #LEAF #Nissan Ariya
Články podľa značiek