Kia Sportage: Nové auto zo Žiliny je odhalené. Dizajnom šokuje

Dalo sa čakať, že po príchode avantgardného Hyundaia Tucson s „neviditeľnými“ svetlami, sa bude chcieť „blysnúť“ novým Sportage aj sesterská Kia. A zdá sa, že sa jej to darí. Piata generácia populárneho SUV je asi najodvážnejšia v jeho 26-ročnej kariére. Pre Európu sa bude vyrábať opäť na Slovensku.

08.06.2021 13:40
debata (6)
Nový Sportage prichádza s odvážnou prednou... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Nový Sportage prichádza s odvážnou prednou maskou a bumerangovou grafikou denných svetiel.

Minulý týždeň Kia zverejnila prvé čiastkové snímky piatej generácie SUV Sportage. Teraz sa odhaľuje jeho finálny dizajn, ktorý je výsledkom spolupráce štylistických centier Kie v Kórei, v Európe aj v USA. Výsledok, ktorý sa formoval podľa nového dizajnového jazyka Opposites United, je asi najodvážnejší v 26-ročnej histórii tohto populárneho SUV. V porovnaní s konzervatívne ladeným Sorentom útočí o číslo menší Sportage podstatne expresívnejšími tvarmi. Jeho čierna maska s novou interpretáciou „tigrieho nosa“ sa tiahne celou šírkou prednej časti karosérie. Do jediného optického celku sú v nej integrované bumerangové denné DLR svetlá aj hlavné reflektory.

Interiér pôsobí naozaj moderne. Z elektrického... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Interiér pôsobí naozaj moderne. Z elektrického modelu EV6 si totiž požičal zakrivený displej.
Kia Sportage - 2021 Čítajte viac Kia Sportage 2021: Takto bude vyzerať nové auto zo Žiliny!

Zložitosť tejto štruktúry upokojujú podľa Kie hladké plochy kapoty, nárazníka či blatníkov. S predchodcom nemá nič spoločné ani bočný profil. Typický zadný stĺpik prakticky zmizol, pretože je zakrytý sklom a chrómovou lištou, ktorá lemuje celú spodnú časť okien. Zadné svetlá spojené svetelnou lištou majú pôsobiť, akoby boli zarezané do tela karosérie. Outdoorová verzia X-Line zamení chróm za čerň, dostane odlišné nárazníky, rozšírené prahy a k tomu zaoblené strešné nosiče. Novinkou v ponuke bude možnosť voľby čiernej kontrastnej strechy. Rozmery zatiaľ nepoznáme, ale vyzerá to tak, že Sportage narastie vo všetkých smeroch. A ak nie, pôsobí minimálne podstatne robustnejšie.

Vzadu Sportage skrýva svoj mohutný stĺpik pod... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Vzadu Sportage skrýva svoj mohutný stĺpik pod sklom a chrómovou lištou. Svetlá sú vzájomne prepojené.
Kia Sorento 2.2 CRDi (2021) Čítajte viac Test: Kia Sorento 2,2 CRDi - nafta ešte posledné slovo nepovedala!

Ani v kabíne neostal kameň na kameni. Kia sľubuje špičkové materiály a prémiovú kvalitu. Veľkým zakriveným displejom z nového elektromobilu EV6 dáva na frak aj sesterskému Tucsonu. Túto technológiu používa zatiaľ len Porsche alebo BMW. Palubná doska pôsobí štíhlo, keďže sú do nej jemne zakomponované prieduchy ventilácie, prakticky po celej jej šírke. Infotainment bude možné ovládať dotykom, ale aj ovládačom na stredovom tuneli. Ten je tiež domovom elektronického voliča automatickej prevodovky a úložných priestorov. Dobrou správou je zachovanie samostatného panelu klimatizácie. V tomto smere je Kia správne konzervatívna. Bohužiaľ, žiadne bližšie informácie automobilka neposkytla.

Verzia X-Line má s off-roaodvým vzhľadom má... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Verzia X-Line má s off-roaodvým vzhľadom má odlišné nárazníky a zaoblené strešné nosiče.
Kia Imagine Concept - 2019 Čítajte viac Australská Kia odmieta dotácie na elektromobily

O technike zatiaľ tiež nepadlo ani slovo, ale keďže Sportage bude postavený na platforme N3, spoločnej s aktuálnym Tucsonom, očakávať môžeme podobné motory. Chýbať teda nebudú elektrifikované mild-hybridné verzie so 48V štartérom-generátorom v kombinácii so 4-valcami 1,6 T-GDi (110, 132 kW) či naftovým 1,6 CRDi (100 kW). V portfóliu budú nepochybne 7-stupňové dvojspojkové prevodovky aj manuálne prevodovky i-MT s automatickou spojkou, ktorá umožňuje plachtenie so zaradeným prevodovým stupňom. O štvorkolke HTRAC netreba pochybovať. Rovnako ako o full-hybride so 44 kW elektromotorom a plug-in hybride s celkovým výkonom až 195 kW.

Kia EV6 GT - 2021 Čítajte viac Kia EV6: Najvýkonnejšie GT dá stovku za 3,5 s!

Kia Sportage absolvovala premiéru v Kórei. Zatiaľ sa teda pozeráme na ázijskú špecifikáciu, no tá pre Európu sa na rozdiel od tej čínskej už líšiť veľmi nebude. Predstaví sa však až v septembri a uvedenie na trh je naplánované na koniec roka. Ako inak, výrobu novinky pre európsky trh zabezpečí opäť slovenský závod automobilky pri Žiline. „Sportage poskytol našim talentovaným dizajnérskym tímom obrovskú príležitosť urobiť niečo nové. Nechceli sme spraviť len krok vpred, ale namiesto toho prejsť na inú úroveň v triede SUV. Keď uvidíte Sportage naživo, potvrdíte, že sa nám to podarilo,“ komentoval Sportage Karim Habib, šéf globálneho dizajnového centra.

Kia Sportage - 2021
Kia Sportage - 2021
+4Kia Sportage - 2021

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage
Články podľa značiek