Tesla S Plaid: Neuveriteľné, toto rodinné auto dá stovku za 2,1 s!

Nová Tesla S Plaid poráža aj mnohé hyperšporty. Napriek tomu je o čosi pomalšia, než sľuboval Elon Musk. A dokonca drahšia.

21.06.2021 10:00
debata (6)
Tesla S Plaid je vskutku fascinujúci produkt. V... Foto: Tesla
Tesla S - 2021 Tesla S Plaid je vskutku fascinujúci produkt. V dynamike jej nestačí množstvo superšportov aj niektoré hyperšporty. Pritom tento elegantný sedan liftback odvezie piatich dopleých a ich batožinu, prípadne ďalšie dve deti.

Už vlani Elon Musk ohlásil príchod vrcholovej Tesly S Plaid a dokonca verzie S Plaid+ s priam zázračnými parametrami. No spolu s predstavením nového modelu sa museli lojálni zákazníci americkej automobilky zmieriť s niektorými korekciami. Tak napríklad Musk z ničoho nič na Twitteri oznámil, že projekt Plaid+ ruší, pretože aj „základný“ Plaid je dostatočne dobrý.

Tesla S Plaid - 2021 Čítajte viac Tesla S: Jej futuristický volant je ešte horší, ako si myslíte

Skôr za tým ale vidíme skutočnosť, že Tesle sa nepodarilo dostať do vynoveného eska nové články 4860, ktoré mali mať vyššiu kapacitu a predĺžiť normovaný dojazd až na neuveriteľných 834 km. Novinka mala tiež šprintovať na stovku za 2,99 sekundy, míľu zvládnuť pod deväť sekúnd a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 322 km/h. Dnes vieme, že na tieto parametre môžu zákazníci zabudnúť. Najmä tí, ktorí už zložili zálohu na S Plaid+.

Za týmto futuristickým volantom môžete zažiť... Foto: Tesla
Tesla S - 2021 Za týmto futuristickým volantom môžete zažiť zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2,1 sekundy. Neuveriteľné!

A tí, ktorí bažia po S Plaid zas musia akceptovať cenu vyššiu o 10 000 dolárov, mež automobilka sľubovala. To už ale akosi ku koloritu Tesly patrí. V zásade to však neprekáža, pretože aj finálne parametre Tesly S Plaid sú vskutku omračujúce. Plaid vychádza z modelového roku 2021, ktorý dostal úplne prepracovanú prednú časť, nové svetlá, novú palubnú dosku s horizontálnym 17-palcovým displejom a za príplatok aj kontroverzný futuristický „polovolant“.

Tesla S Plaid - 2022 Čítajte viac Tesla S Plaid+ nebude. Musk ju stopol, zato ju ešte predáva

Plaid pridáva aerodynamický bodykit, vďaka ktorému klesol koeficient odporu vzduchu Cd na rekordných 0,208. No najzásadnejší rozdiel je v pohone. V porovnaní so základnými verziami sa totiž môže S Plaid pochváliť až troma elektromotormi, z ktorých dva sú situované vzadu a jeden na prednej náprave. Spolu dávajú neskutočných 1 020 koní.

Tesla S Plaid disponuje troma elektromotormi s... Foto: Tesla
Tesla S - 2021 Tesla S Plaid disponuje troma elektromotormi s celkovým výkonom 1 020 koní. Aj bez dvojstupňovej prevodovky dokáže prekonať rýchlosť 300 km/h.

To je viac ako prvá generácia Bugatti Veyron a stále viac ako absolútna väčšina súčasných superšportov a hyperšportov s výnimkou nových Bugatti, Koenigsegu, Rimacu či extrémneho Venonu. Teraz sa ale bavíme o luxusnom rodinnom sedane, ktorý zvládne päť dospelých aj ich batožinu. Za takýchto okolností šprintuje S Plaid na stovku za facinujúcich 2,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 322 km/h, dokonca bez použitia dvojstupňovej prevodovky.

V tomto "hyperšporte"... Foto: Tesla
Tesla S - 2021 V tomto "hyperšporte" odveziete aj horský bicykel. Bez toho, aby ste ho museli zložiť.

Dojazd síce nie je sľubovaných 834 km, ale aj 628 je veľmi slušný výsledok. Navyše sa vďaka tepelnému čerpadlu podarilo predĺžiť dojazd v zime o 30 %. Kapacitu batérií Tesla nezverejnila, zato vieme, že len 15 minút nabíjania na Superchargery stačí na predĺženie jazdy o 300 km. K ďalším vychytávkam patrí inteligentný infotainment s proaktívnymi reakciami a inteligentné asistenčné systémy. S Plaid má byť schopný naučiť sa sám vychádzať z garáže alebo parkovať.

Tesla S/X Čítajte viac Nóri dali Teslu na súd. Hrozia jej brutálne kompenzácie Tesla tiež očakáva, že posilnená bezpečnosť ju opäť posunie na samý vrchol v hodnotení testov americkej organizácie NHTSA. Bohužiaľ, tam sa relevantné informácie končia, pretože Tesla na rozdiel od iných automobiliek nevydáva žiadne tlačové správy a dokonca zrušila celé oddelenie pre styk s verejnosťou a médiami. Musk buď informuje na veľkých tlačových fórach alebo cez sociálne siete. „Ostatné spoločnosti míňajú peniaze na reklamu a manipuláciu s verejnou mienkou. My sa zameriavame výlučne na produkt,“ povedal Musk.
Tesla S - 2021
Tesla S - 2021
+13Tesla S - 2021

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla #Tesla S Plaid
Články podľa značiek