Rolls-Royce Ghost: Kráľ purizmu sa predviedol v Bratislave

Nový Ghost je podľa jeho tvorcov dizajnovo najčistejším a technologicky najvyspelejším Rolls-Royceom, aký bol kedy stvorený. S BMW už nemá spoločné prakticky nič.

24.06.2021 14:00
debata
V Bratislave sa Rolls-Royce Ghost ukázal v... Foto: Pravda, Martin Domček
Rolls-Royce Ghost (2021) V Bratislave sa Rolls-Royce Ghost ukázal v exkluzívnej o 170 mm predĺženej verzii.

Dizajnéri navrhovali nový Ghost s jediným cieľom – absolútne minimalizovať a zjednodušiť jeho dizajn tak, aby pôsobil prirodzene, čisto a ničím nerušil. Oproti predchodcovi je pozmenená predná kapota a kompletne prepracovaná (podsvietená) maska chladiča.

Predná kapota je zámerne prakticky hladká, podľa dizajnérov má pripomínať „hladinu jazera, z ktorej sa akoby vynárala legendárna soška Spirit of Ecstasy“, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou DNA značky Rolls-Royce.

V Bratislave sa predstavil nový Rolls-Royce Ghost.
V Bratislave sa predstavil nový Rolls-Royce Ghost.
+6V Bratislave sa predstavil nový Rolls-Royce Ghost.

Rovnaký prístup volili dizajnéri aj pri bočnej siluete – spodná línia je potlačená, len s minimálnym prelisom. Zaujímavý je aj pohľad na zadný C-stĺpik, ktorý je zošikmený až tak, že to mierne pripomína karosériu typu kupé, čo podčiarkuje dynamiku auta.

Tento prístup účinne maskuje celkové rozmery auta. V Bratislave sa dokonca predstavila predlžená verzia „Ghost Extended“, ktorá je od klasickej 5 546 mm dlhej verzie dlhšia o ďalších 17 centimetrov, no vôbec nepôsobila prehnane masívnym dojmom.

V Bratislave sa predstavil nový Rolls-Royce Ghost.
V Bratislave sa predstavil nový Rolls-Royce Ghost.
+10V Bratislave sa predstavil nový Rolls-Royce Ghost.

Ghost chce byť autentický a preto sa rozlúčil prakticky s akýmikoľvek odkazmi na BMW, je postavený na originálnej alumíniovej platforme Architecture of Luxury, rovnako ako Phantom a Cullinan, ďalšie modely tejto exkluzívnej značky. Pod kapotou má 6,75-litrový 12-valec s výkonom 420 kW a krútiacim momentom 850 Nm a podľa jeho tvorcov je technologicky najvyspelejším rolls-roycom, aký kedy postavili. Viac detailov o jeho technike nájdete v nižšie uvedenom článku:

Rolls-Royce Ghost - 2021 Čítajte viac Rolls-Royce Ghost: Duch už nie je z BMW. Je to malý Phantom

A čo takáto záležitosť stojí? V slušnej spoločnosti sa síce o peniazoch nehovorí, no aj tak sme sa na to aspoň skúsili spýtať Franka Tiemanna, ktorý má na starosti komunikačnú stratégiu Rolls-Royceu pre Strednú a Východnú Európu, Rusko a Strednú Áziu. Podľa neho nový Ghost začína na sume približne 250 000 eur, avšak bez dane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Ghost #luxusné autá #Rolls-Royce Ghost
Články podľa značiek