BMW predstavuje superčistý diesel. Má 6-valcov, ale sedem portov!

Naftové motory síce nevoňajú politikom ani aktivistom, no posledné slovo ešte nepovedali. Dôkazom je modernizácia kultového radového 6-valca BMW 3,0 TwinPower Turbo. Veľký podiel na nej má spoločnosť Garrett, ktorá navrhla inovatívne turbodúchadlá.

28.06.2021 14:00
debata
Nový radový 6-valec BMW B57 patrí k... Foto: BMW
BMW - naftový motor 3,0d B57 2021 Nový radový 6-valec BMW B57 patrí k najčistejším a najúspornejším vôbec. S emisiami bojuje dvojstupňovou selektívnou katalytickou redukciou SCR a účinnejšou recirkuláciou výfukových plynov.

Radový 3-litrový 6-valec patrí k BMW už desiatky rokov. A hoci sa nad naftou zmráka, v Mníchove sa s ním rozhodne nemienia rozlúčiť. Novú generáciu dieslov síce už BMW vyvíjať nebude, ale tú súčasnú ešte zdokonaľuje. Najnovšie so spoločnosťou Garrett, ktorá je expertom v oblasti preplňovania. Motor 3,0 TwinPower Turbo (B57) prináša hneď niekoľko inovácií. Odteraz mu pomáha mild-hybridný systém, so 48-voltovým štartér-generátorom. Poskytuje dodatočný výkon 8 kW, znižuje spotrebu, ale čo je dôležitejšie, optimalizuje chod motora v širšom spektre otáčok.

Achates Power - revolučný dvojtakt Čítajte viac Achates Power: Američania ukázali ďalší diesel budúcnosti!

Kvôli ďalšiemu zvýšeniu účinnosti vyvinuli Garrett pre novú generáciu dvojstupňového prepĺňania s variabilnými dýzami VNT (Variable Nozzle Turbine), ktoré umožňujú pohonnej jednotke dosahovať lepšie hodnoty spotreby a vyšší výkon. Ide o kombináciu viacerých technických noviniek. Jednou z nich je použitie siedmich portov na integrovanom výfukovom potrubí. Šesť z nich je namontovaných na výfuku a jeden je súčasťou systému recirkulácie výfukových plynov (EGR). To zlepšuje reguláciu tlaku v nízkotlakovom aj vysokotlakovom turbodúchadle.

Zvláštnosťou motora je, že má sedem výfukových... Foto: BMW
BMW - naftový motor 3,0d B57 2021 Zvláštnosťou motora je, že má sedem výfukových portov. Ten siedmy je napojený priamo na SRR. Tým sa zväčšil objem cirkulácie plynov ešte predtým, než vstúpia do katalyzátorov.

Ďalším novým prírastkom je elektronicky ovládaný obtokový ventil turbíny pomocou aktuátora, s regulátormi VNT, ktorý zrýchľuje reakciu motora, najmä pri prechode z jednostupňovej do dvojstupňovej prevádzky. Podľa spoločnosti Garrett je reakcia škrtiacej klapky a dodávka krútiaceho momentu plynulejšia v porovnaní s jedným turbom alebo konvenčnými dvojstupňovými turbodúchadlami. Výrobca tiež uvádza, že k prechodu na druhú fázu preplňovania nižším tlakom dochádza až pri 2 250 otáčkach, čo je vyššie ako v minulosti. To pomáha k efektivite v širšom pásme otáčok.

Šesť nádherných valcov dáva výkon 253 kW a... Foto: BMW
BMW - naftový motor 3,0d B57 2021 Šesť nádherných valcov dáva výkon 253 kW a krútiaci moment 700 Nm.

Turbodúchadlá tiež využívajú vodou chladený kompresor, ktorý umožňuje vyšší objem recirkulácie plynov, a to ešte predtým, ako vstúpia do katalyzátorov. Ako štandard bol zavedený dvojstupňový systém úpravy výfukových plynov NOx, ktorý je teraz vybavený oxidačným katalyzátorom a špeciálnym povlakom povrchu na NOx katalyzátore a na filtri pevných častíc. Pre optimálne zníženie emisií oxidov dusíka je na výstupe integrovaná druhá dávkovacia jednotka močoviny.

BMW 524td Čítajte viac Prvé naftové BMW má 30 rokov

Vďaka týmto technológiám môže 3-litrový motor B57 s mild-hybridným systémom produkovať 253 kW a 700 Nm krútiaceho momentu a s rezervou spĺňať aktuálnu emisnú normu Euro 6d. Najmä však ukazuje, že naftové motory nemusia byť nutným postrachom pre životné prostredie. Novinka bude k dispozícii pre široké spektrum modelov, napríklad pre SUV X5 xDrive 40d, X6 xDrive 40d alebo pre vlajkovú loď 740 40d xDrive. Nepochybne bude mať nižšiu spotrebu a teda aj nižšie emisie skleníkových plynov v porovnaní s rovnako výkonnými benzínovými agregátmi. To sa ale dnes len veľmi ťažko vysvetľuje.

VW Touarge R50 V10 TDI - 2009 Čítajte viac VW Touareg R50 V10 TDI: Tento vrchol dieselovej éry môže byť váš

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #naftový motor
Články podľa značiek