VW Golf GTI Clubsport 45: Oslava hot-hatchu ako sa patrí

Vznik kategórie športových hatchbackov sa viaže na rok 1976, keď sa prvýkrát predstavila verzia Volkswagenu Golf nesúca označenie GTI. Limitovaná edícia Clubsport 45 jej vzdáva hold.

28.06.2021 10:00
Volkswagen-Golf GTI Clubsport 45-2021-1280-06 Foto:
Dodnes sa v rámci všetkých generácií vyrobilo viac ako 2,3 milióna kusov GTI.
debata

Volkswagen v posledných rokoch upútal pozornosť predovšetkým podvodným softvérom vo vznetových motoroch, ktorý vyšiel najavo v rámci kauzy Dieselgate, či prudkým odklonom od spaľovacím motorom k tým elektrickým. Lenže práve jeden športový model z wolfsbugskej dielne definoval novú kategóriu vozidiel, ktoré sú u motoristov mimoriadne obľúbené.

Volkswagen Golf GTI Clubsport 45
Volkswagen Golf GTI Clubsport 45
+6Volkswagen Golf GTI Clubsport 45

Reč je o Volkswagene Golf GTI a segmente ostrých hatchbackov. Keď sa pred štyridsiatimi piatimi rokmi predstavil svetu, automobilka plánovala vyrobiť len 5 000 kusov. Dodnes sa ich v rámci všetkých generácií vyrobilo viac ako 2,3 milióna. Niet preto divu, že každé výročie takéhoto významného auta si zaslúži patričnú oslavu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport 45
Volkswagen Golf GTI Clubsport 45
+4Volkswagen Golf GTI Clubsport 45

Jubileum Volkswagen pripomína limitovanou edíciou nazvanou Clubsport 45. V reči čísel to znamená dvojlitrový preplňovaný zážihový štvorvalec TSI vyladený na 221 kW (300 k), čo je o 40 kW (55 k) viac v porovnaní so štandardným GTI. Jedinečnými pre Clubsport 45 sú aj väčšie chladiace otvory v prednom nárazníku a jazdný režim Special určený pre jazdu po pretekárskych okruhoch.

Dizajnovo novinka vzdáva hold pôvodnému GTI... Foto: Volkswagen
Volkswagen-Golf GTI Clubsport 45-2021-1280-13 Dizajnovo novinka vzdáva hold pôvodnému GTI načierno lakovanou strechou a strešným spojlerom a červenými linkami a akcentmi v prednej maske, na bokoch karosérie, či po obvode diskov kolies.

Dizajnovo novinka vzdáva hold pôvodnému GTI načierno lakovanou strechou a strešným spojlerom a červenými linkami a akcentmi v prednej maske, na bokoch karosérie, či po obvode diskov kolies. Nápis GTI zdobí aj športové sedadlá v prvom rade. Limitovanú edíciu prezrádza číslo „45“ na volante, na prachoch dverí a na piatych dverách. Clubsport 45 má okrem toho v štandardnej výbave aj balík „Paket Race“, ktorý obsahuje disky kolies s priemerom 19 palcov a výfukovú sústavu Akrapovič.

VW Golf GTI Clubsport - 2020 Čítajte aj VW Golf Clubsport: Najrýchlejšie GTI má 221 kW. Dýcha na krk erku

Výnimočnosť limitovanej edície dokazuje aj obmedzovač rýchlosti zasahujúci až pri hodnote 270 km/h. Z praktických prvkov určite treba spomenúť použitie predných matrixových LED svetlometov IQ.Light.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Volkswagen Golf #Volkswagen Golf GTI #Volkswagen Golf GTI Clubsport
Články podľa značiek