Nissan Juke Rally Tribute: Mieri Nissan do WRC? Koncept to naznačuje

Nissan sa nám so svetom rely príliš nespája, no pred 50 rokmi to bolo inak. Ikonický Datsun 240Z zvíťazil na Východoafrickej rally. Dnes si ho pripomína konceptom na báze Juke a nie je vylúčené, že na prašné cesty sa v budúcnosti vráti.

01.07.2021 10:00
debata
Pôvabný koncept Nissan Rally Tribute je... Foto: Nissan
Nissan Juke Rally Tribute Concept - 2021 Pôvabný koncept Nissan Rally Tribute je konverziou Juke na špeciál pre šampionát WRC. Zatiaľ ide len o virtuálny počin, automobilka však nevylučuje jeho reálnu stavbu.

Zatiaľ ide len o koncept, dokonca virtuálny, ale Nissan nevylučuje, že toto dielo grafikov dostane reálnu podobu. Juke jednoducho zmenili na súťažný špeciál pre preteky rely. Vyzerá fantasticky. Druhá generácia excentrického crossoveru dostala rozšírené blatníky a prahy, aby sa do nich zmestili veľké kolesá obuté terénnymi pneumatikami. Nechýba ani svetelná rampa a nápadné čierno-červené sfarbenie karosérie. A to nie náhodné. Podnetom na vytvorenie konceptu Juke Rally Tribute je totiž legendárny Nissan, či skôr Datsun 240Z, ktorý presne v týchto farbách kraľoval Východoafrickej rally v roku 1971, teda presne pred polstoročím.

Pre Juke Relly má Nissan naplánovaný hybridný... Foto: Nissan
Nissan Juke Rally Tribute Concept - 2021 Pre Juke Relly má Nissan naplánovaný hybridný pohon. Vždy ochotný poskytnúť dostatok krútiaceho momentu.
Nissan Qashqai - výroba Sunderland 2021 Čítajte viac Nissan Qashqai: Japonci spustili v Británii výrobu záchrancu autopriemyslu

Automobilka vtedy nasadila do boja tri vozidlá a odniesla si prvé, druhé a siedme miesto. Súťažný špeciál so zadným náhonom poháňal 2,4-litrový radový 6-valec s výkonom 155 kilowattov. Pre Juke má ale Nissan pripravenú celkom inú techniku. Koncept počíta s hybridným pohonom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu, a navyše dokáže kedykoľvek dodať okamžitý krútiaci moment. Zmienka o hybridnej technológii je naozaj zaujímavá, pretože od budúceho roka budú jazdiť svetový šampionát WRC práve elektrifikované špeciály. Usporiadatelia si od toho sľubujú vstup nových značiek do súťaže.

Čierno-červené sfarbenie je spomienkou na... Foto: Nissan
Nissan Juke Rally Tribute Concept - 2021 Čierno-červené sfarbenie je spomienkou na slávny Datsun 240Z, ktorý pred polstoročím kraľoval Východoafrickej rally.
Nissan Qashqai - 2021 Čítajte viac Nissan Qashqai: Tretia generácia má nové základy a hybrid e-Power

Nie je preto vylúčené, že aktuálna spomienka Nissanu na svoje dávne úspechy je zároveň avízom zámeru zmerať si opäť sily so svetovou konkurenciou na prašných tratiach. Navyše ak Nissan v súvislosti so štúdiou konštatuje, že Juke je ako stvorený na takúto konverziu. Napríklad vďaka kompaktným rozmerom, krátkym previsom a zvýšenému podvozku, ktoré mu dávajú veľký potenciál v teréne. Automobilka síce nie je v dobrej finančnej kondícii, no práve preto by jej podpora nových modelov Juke, Qashqai a očakávaného X-Trailu, prostredníctvom motoristického športu prospela.

Nissan - motor e-Power Čítajte viac Nissan vyvíja revolučný motor. S účinnosťou 50 %!
Nissan Juke Rally Tribute Concept - 2021
Nissan Juke Rally Tribute Concept - 2021
+7Nissan Juke Rally Tribute Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Concept #koncept #Nissan Juke #Nissan Juke Rally Tribute
Články podľa značiek