Video: AirCar - takto sa z auta za 150 sekúnd stane lietadlo

AirCar uskutočnil prvý prelet medzi dvomi medzinárodnými letiskami. Chystá zároveň Prototyp 2 s výrazne vyšším výkonom, certifikáciou lietadla EASA CS-23 a cestnou homologizáciou M1.

30.06.2021 16:00
AirCar Prototyp 1 (2021) Foto: ,
Slovenské lietajúce auto AirCar má za sebou prvý prelet medzi dvomi medzinárodnými letiskami.
debata

Slovenské lietajúce auto AirCar spoločnosti Klein Vision, ktoré je chránené viacerými patentmi, uskutočnilo 28. júna svoje stoštyridsiate druhé úspešné pristátie v Bratislave. Dosiahlo tým zároveň kľúčový míľnik, keď za 35 minút preletelo z jedného medzinárodného letiska na druhé, konkrétne z Nitry do Bratislavy.

Po pristátí sa lietadlo stlačením jediného tlačidla v priebehu menej ako troch minút transformovalo na športové auto a jeho vynálezca, profesor Štefan Klein, v ňom pokračoval po diaľnici z letiska do centra Bratislavy.

Auto pristáva a štartuje ako bežné lietadlo, stačí mu však na to rovný približne 400-metrový úsek a zvláda to aj na tráve a tým pádom aj na malých športových letiskách. Jednou zo základných vecí pri jeho návrhu bolo práve rozhodovanie sa, či pôjde o stroj s kolmým štartom a pristávaním (VTOL), ktorý má svoje nesporné benefity v mestskom prostredí, alebo AirCar zostane verný konceptu bežného lietadla.

Video

„Lietadlo má oproti dronom a strojom s kolmým štartom a pristátím jednu veľkú výhodu – potrebuje pre vyvinutie doprednej rýchlosti oveľa nižší výkon. Ak by som to mal povedať približnými číslami, tak na to, aby ste sa pohybovali 300 kilometrovou rýchlosťou potrebujete zhruba sto koní, no keď sa chcete stroj zdvihnúť kolmo nahor, potrebujete niekoľkonásobne vyšší výkon,“ vysvetli Štefan Klein.

„Množstvo energie, ktoré potrebujete na jednu míľu letu, je pri dronoch niekoľkonásobne vyššie, ako pri strojoch s klasickým štartom a pristávaním. Drony nevedia tak dobre využiť aerodynamiku a vztlak krídiel,“ doplnil ho Anton Zajac, spoluzakladateľ spoločnosti a zároveň aj jej hlavný investor, ktorého projekt nadchol natoľko, že sa v priebehu jeho realizácie sám stal pilotom.

AirCar Prototyp 1 je vybavený motorom BMW s výkonom 160 koní s pevnou vrtuľou a vystreľovacím bezpečnostným padákom. Pod dohľadom Divízie civilného letectva Dopravného úradu Slovenskej republiky absolvoval už viac ako 40 hodín testovacích letov, vrátane ostrých zatáčok, 45 stupňových náklonov, testovania stability a manévrovateľnosti.

Takto vyzeral unikátny prelet Aircaru z Nitry do Bratislavy:

Video

Prototyp 1 lietal vo výške 2500 metrov a dosiahol maximálnu cestovnú rýchlosť 190 km/h. AirCar Prototyp 2, predprodukčný model, bude vybavený motorom s výkonom 224 kW (300 koní) a získa certifikáciu lietadla EASA CS-23, ako aj povolenie na cestnú prevádzku kategórie M1. Prototyp 2 so staviteľnou vrtuľou dosiahne predpokladanú cestovnú rýchlosť 300 km/h s doletom do 1000 kilometrov.

Spotreba na letovú hodinu by sa mala pohybovať okolo 15 až 20 litrov benzínu, čo zodpovedá „kilometrovej spotrebe“ niekde na úrovni okolo 8 až 10 litrov na sto kilometrov. Po technologickej stránke AirCar využíva množstvo patentovo chránených riešení. „Chránený je celý spôsob transformácie so zasúvaním krídiel a vysúvaním chvostu, čo je základ pre kvalitu lietania," pobedal Štefan Klein s tým, že práve tú by chcel vyzdvihnúť. „Bez problému som 30 minút lietal bez toho, aby som sa musel dotknúť riadenia,“ doplnil.

Slovenské lietajúce auto AirCar sa predviedlo v...
Slovenské lietajúce auto AirCar sa predviedlo v...
+10Slovenské lietajúce auto AirCar sa predviedlo v...

Ďalším patentovo chráneným riešením, na ktoré sú v spoločnosti Klein Vision hrdí, je samotné riadenie, pri ktorom je na volante na jednej osi integrovaný aj mód lietadla aj riadenie auta. Pokiaľ ide o pristávanie, AirCar využíva bežné automobilové pneumatiky, pretože rýchlosť odpútania je okolo 120 km/h, čo na ne nekladie žiadne extrémne nároky, disky sú však z karbónu.

AirCar - pristátie v Bratislave 2021 Čítajte viac AirCar: Pozrite si, ako slovenské lietajúce auto pristálo prvýkrát v Bratislave!

Aj keď zatiaľ vývoj a testovanie takéhoto prototypu, respektíve budúceho malosériového stroja nie sú až tak legislatívne komplikované, akoby sa mohlo zdať, aj tak by sa niečo do budúcna malo zmeniť. „Potrebujeme novú kategóriu pre lietajúce autá, tak ako bola svojho času podobná vytvorená pre drony. EÚ je v tomto smere na ťahu, legislatíva by nemala brzdiť vývoj techniky. Toto je vec, ktorá by všeobecne vývoju takýchto strojov veľmi do budúcna pomohla,“ uzavrel Štefan Klein.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aeromobil #Štefan Klein #lietajúce auto #AirCar
Články podľa značiek