Volvo Recharge Concept: Toto je švédska elektrická budúcnosť

Koncept Recharge je prvým Volvom, ktoré bolo navrhnuté výlučne pre elektrický pohon. S realitou má tak spoločného viac, než by sa mohlo zdať.

07.07.2021 10:00
debata
Štúdia Recharge Concept ukazuje filozofiu Volva... Foto: Volvo
Volvo Recharge Concept - 2021 Štúdia Recharge Concept ukazuje filozofiu Volva po prechode k čisto elektrickému pohonu. Má podobu kríženca SUV a kombi.

Volvo patrilo k automobilkám, ktoré veľmi rýchlo nabehli na vlnu elektrifikácie. Ako jedno z prvých skončilo s naftovými motormi a objem tých benzínových obmedzilo na maximálne dva litre. Následne začalo chrliť hybridy a plug-in hybridy. Prvý čistý elektromobil CX40 Recharge predstavilo koncom roka 2019 a čoskoro ho doplní elektrický crossover C40. Tam však plány Volva s elektrifikáciu zďaleka nekončia. Všetky spomínané modely vrátane čisto elektrických, sú totiž zatiaľ postavené na multienergetických platformách. Teda architektúrach, ktoré stále počítajú aj so zástavbou spaľovacích motorov. S tým má byť však do budúcna koniec.

Kompaktná elektrická technológia s podlahovými... Foto: Volvo
Volvo Recharge Concept - 2021 Kompaktná elektrická technológia s podlahovými batériami umožnila predĺžiť rázvor náprav na maximum a zároveň skrátiť previsy.
Volvo C40 Recharge - 2021 Čítajte viac Volvo C40 Recharge: Prvé švédske SUV-kupé jazdí na elektrinu

Volvo totiž oznámilo, že s výrobou motorov s vnútorným spaľovaním skončí do roku 2030. Už o štyri roky majú pritom tvoriť elektromobily 50 % jeho celosvetových registrácií. A tak je najvyšší čas na predstavenie novej, čisto elektrickej platformy, ktorá skoncuje s kompromisnými riešeniami. Volvo nám ju ukazuje prostredníctvom štúdie Recharge Concept. Ide o štýlové a praktické SUV alebo skôr kríženca SUV a kombi, ktoré vďaka kompaktnému elektrickému pohonu rozviazalo ruky konštruktérom aj dizajnérom. Definujú ho nové proporcie, najmä veľký rázvor náprav a kratučké previsy, čo znamená veľký vnútorný priestor.

Do kabíny sa vstupuje cez dva páry dverí s... Foto: Volvo
Volvo Recharge Concept - 2021 Do kabíny sa vstupuje cez dva páry dverí s bezrámovou konštrukciou okien. Tie zadné sa otvárajú protismerne. Nezavadzia ani stredový stĺpik.
Volvo XC40 Recharge - 2020 Čítajte viac Súmrak spaľovacích motorov? Končí s nimi už aj Volvo

„Recharge Concept zobrazuje moderné proporcie, ktoré idú ruka v ruke so zvýšenou univerzálnosťou, a ukazuje, čo môže elektrická technológia ponúknuť z hľadiska dizajnu,“ povedal Robin Page, šéfdizajnér spoločnosti Volvo. Zároveň však automobilka chcela zachovať typické štylistické prvky. Takže na zaslepenej maske vidíme tradičné logo s diagonálou a svetlá s motívom Thorovho kladiva. Tie zadné majú zas vertikálne umiestnenie, tak ako to poznáme z mnohých švédskych SUV a kombi. Ako koncept si však mohla štúdia dovoliť bezrámovú konštrukciu okien, zadné krídlové dvere bez centrálneho stĺpika a tiež kamery namiesto spätných zrkadiel.

Interiér je zariadený v štýle škandinávskeho... Foto: Volvo
Volvo Recharge Concept - 2021 Interiér je zariadený v štýle škandinávskeho nábytkového dizajnu. Všetky materiály sú recyklovateľné. Infotainment novej generácie využíva 15-palcový vertikálne umiestnený displej.
Volvo XC40 Recharge - 2020 Čítajte viac Volvo XC40 Recharge: Prvý elektromobil má 304 kW a dojazd 400 km Interiér je zariadený v štýle škandinávskeho nábytkového dizajnu. Volvo tvrdí, že každý komponent by bolo možné použiť v obývacej izbe a že všetky materiály sú recyklovateľné. Centrom palubnej dosky je 15-palcová dotyková obrazovka novej generácie infotainmentu, ktorú dopĺňa displej pred vodičom. Zároveň má Recharge ponúknuť vysoký posed a dobrý výhľad, typický pre súčasné SUV. Štúdia tiež počíta s autonómnym riadením, takže je vybavená lidarom od spoločnosti Luminar. Bohužiaľ, automobilka neposkytla žiadne bližšie informácie o samotnom pohone. Nepoznáme tak výkon elektromotorov, kapacitu batérií ani žiadne ďalšie technické údaje.
Volvo Recharge Concept - 2021
Volvo Recharge Concept - 2021
+6Volvo Recharge Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Volvo #Volvo Recharge
Články podľa značiek