Kia Ceed: Toto je viac ako facelift. Auto zo Žiliny má aj nový motor

Kórejská Kia šliape na plné obrátky. Modernizovaným Ceedom ide nad rámec toho, čo sa v Európe považuje za facelift. Konkurencii doslova nedá dýchať. Ceed dostal nový vzhľad, motor 1,5 T-GDi, inteligentnú manuálnu prevodovku iMT, zlepšený infotainment aj modernizované asistenčné systémy. A všetky verzie môžu byť elektrifikované.

15.07.2021 10:00
debata (2)
Vynovený Ceed má prakticky úplne novú prednú... Foto: Kia
Kia Ceed - facelift 2021 Vynovený Ceed má prakticky úplne novú prednú časť. Týka sa to tigrej masky s dvojicou lamiel, nárazníka aj svetiel s novou grafikou troch šípok. Neprehliadnuteľné je nové logo.

Keď Kia predstavila v roku 2006 svoj prvý model vyvinutý a vyrábaný pre Európu, asi málokto tušil, že zo Ceedu sa stane vážny konkurent európskych ikon typu VW Golf, Ford Focus, Opel Astra či zavedených japonských hráčov Hondy Civic alebo Toyoty Corolla. Dnes je ale Ceed ich rešpektovaným partnerom a na európskych registráciách Kie tvorí až 28 % podiel. Je teda jej najúspešnejším modelovým radom. Tretia generácia predstavená v roku 2018 sa navyše rozrástla o športové kombi Shooting Brake a outdoorovú verziu Xceed. Lenže Kia nespí na vavrínoch. Už po troch rokoch pripravila rozsiahlu aktualizáciu, ktorá ide nad rámec toho, čo bežne prinášajú retuše faceliftovaných modelov. Týka sa pritom všetkých verzií s výnimkou Xceedu, ktorý Kia „opráši“ až v budúcom roku.

Kia Sportage - 2021 Čítajte viac Kia Sportage: Nové auto zo Žiliny je odhalené. Dizajnom šokuje

Na dizajne zmenila Kia prakticky všetko, čo bolo možné. Pritom sa snažila viac odlíšiť jednotlivé verzie. Nielen športové GT a GT Line, ale aj tie plug-in hybridné. Nová je celá predná časť, ktorej dominuje nové logo. Tigria maska dostala čiernu lesklú výplň a k tomu dve lamely v tvare krídla z matného chrómu. Nabíjateľné hybridy majú masku čiastočne zaslepenú. Úplne nový je aj predný nárazník, opäť s motívom krídiel. Jeho čierne bočné vložky zasahujú až do výrezov blatníkov. Hmlové svetlá už neobsahuje, keďže Ceed sa môže pochváliť novými svetlami s integrovanými „hmlovkami“. Spoznáte ich vďaka grafike troch šípok. Majú funkciu denných svetiel, ale aj tých smerových. Samozrejmosťou je LED technológia.

Modernizácia sa dotkla všetkých verzií vrátane... Foto: Kia
Kia Ceed - facelift 2021 Modernizácia sa dotkla všetkých verzií vrátane Kie pro_Ceed. V ponuke sú štyri nové dizajny kolies a štyri nové farby laku karosérie.

Zboku zaujmú disky kolies s priemerom od 16 do 18 palcov. V ponuke je šesť dizajnov, z toho tri nové. Vzadu zas pribudol difúzor a opäť vynovená grafika svetiel so sekvenčnými smerovými svetlami. Veku dominuje vynovené logo. Paleta lakov sa rozrástla o štyri nové odtiene – bronzový Machined Bronze, žltý Lemon Splash, oceľovosivý Yucca Gray a zelený Experience Green. Zvláštnu pozíciu majú verzie GT a GT-Line na 18-palcových diskoch, s maskou vyrábanou dvojstupňovým vstrekovaním, vďaka čomu vznikla osobitá lesklá čierna a červená povrchová úprava, červenými akcentmi na nárazníkoch a prahoch a najmä zadnými svetlami so 48 individuáolnymi diódami. Ceed GT pridáva dve funkčné chrómové koncovky výfukov a červené kryty nábojov kolies.

Verzie GT dostali dve funkčné koncovky výfukov.... Foto: Kia
Kia Ceed - facelift 2021 Verzie GT dostali dve funkčné koncovky výfukov. Líšia sa tiež červenými linkami v nárazníkoch a prahoch, ale aj špecifickými 18-palcovými diskami kolies.

Pozrite si premiéru novej Kie Ceed

V kabíne sa objavujú štyri nové čalúnenia. GT podporuje športovú atmosféru perforovanou koženou hlavicou radiacej páky. Vynovený prístrojový panel obsahuje 12,3-palcovú obrazovku digitálneho kokpitu s ešte precíznejšou grafikou a štyrmi motívmi. Jeden z nich sa dokonca prispôsobuje aktuálnemu počasiu a svetelným podmienkam. Spoločnosť mu robí 10,25-palcová obrazovka infotainmentu UVO Connect, ktorý umožňuje diaľkové aktualizácie, napríklad mapových dát, sledovanie polohy vozidla na diaľku či rozpoznávanie hlasu. Pre plug-in hybrid sú pripravené aplikácie na aktiváciu či zastavenie nabíjania alebo ovládanie klimatizácie prostredníctvom smartfónu. Asistenčné systémy doplnil systém výstrahy pri zmene jazdného prúdu s aktívnymi zásahmi do riadenia.

Interiér využíva novú 12-palcovú prístrojovú... Foto: Kia
Kia Ceed - facelift 2021 Interiér využíva novú 12-palcovú prístrojovú obrazovku s troma motívmi a vynovený infotainment UVO Connect s 10-palcovým displejom a diaľkovým spojením s vozidlom.
Kia Rio 1.0 T-GDi (2021) Čítajte viac Test: Kia Rio 1.0 T-GDi - nenápadné auto, ktoré však stojí za pozornosť

Autonómne brzdy teraz registrujú nielen autá a chodcov, ale aj cyklistov. Systém udržiavania v jazdnom prúde nie je konečne závislý na aktivovanom tempomate, takže jeho výhody možno využívať oveľa častejšie. Novinkou je aj upozornenie na rozbeh vozidla vpredu, čo je výhodou pri zápchach alebo na križovatkách. Inteligentný tempomat upravuje odteraz rýchlosť jazdy aj na základe dopravného značenia či pri prechode cez nájazdové a výjazdové rampy. Výstraha pri cúvaní pred križujúcimi vozidlami pomáha zabrzdením vozidla, ak vodič na nebezpečenstvo nereaguje. Parkovanie uľahčuje nová zadná kamera so zobrazením trajektórií. Aj tu sa teda Ceed dotiahol na najlepších v triede.

Plug-in hybridná verzia s batériami s kapacitou... Foto: Kia
Kia Ceed - facelift 2021 Plug-in hybridná verzia s batériami s kapacitou 8,9 kWh by mala prejsť v elektrickom režime 57 km.

Podobne je to pod kapotou, kde prebehla veľká elektrifikácia, znižujúca emisie CO2 priemerne o 10 %. Najväčšou novinkou je stále 4-valec 1,5 T-GDi Smartstream (118 kW) s pokrokovým plynulo variabilným časovaním ventilov CVVD a nízkotlakovou reguláciou výfukových plynov. Tento preplňovaný 4-valec nahrádza starší motor 1,4 T-GDi. Spojený je so 6-stupňovou manuálnou alebo 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou 7DCT. V mildhybridnej verzii so štartér-generátorom môže byť kombinovaný so 6-stupňovou inteligentnou manuálnou prevodovkou iMT s automatickou spojkou, ktorá umožňuje napríklad plachtenie aj so zaradeným prevodovým stupňom.

Pod kapotou je najväčšou novinkou preplňovaný... Foto: Hyundai
Hyundai - motor CVVD Pod kapotou je najväčšou novinkou preplňovaný 4-valec 1,5 T-GDi Smartstream s výkonom 118 kW, ktorý nahrádza starší motor 1,4 T-GDi. Aj on môže byť spojený s mildhybridným štartér-generátorom a inteligentnou manuálnou prevodovkou iMT.

V ponuke, samozrejme, zostáva 3-valec 1,0 T-GDi (74 kW). Po prvýkrát však môže byť v Ceede kombinovaný so systémom MHEV a 7-stupňovou dvojspojkou. A potom tu máme známe motory 1,6 T-GDi (150 kW) určené výhradne pre verzie GT. Ekologickou alternatívou je plug-in hybridný Ceed PHEV s atmosférickým motorom 1,6 GDi (77 kW) so systémovým výkonom 104 kW a krútiacim momentom 265 Nm. Spojený je výhradne so 6-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou 6DCT. Vďaka batériám s kapacitou 8,9 kWh by mal prejsť v elektrickom režime 57 km. Skvelou správou však je, že Ceed nezanevrel ani na naftu. V ponuke ostáva 4-valec 1,6 CRDi (100 kW), spojený štandardne s mildhybridnou sústavou a manuálnou prevodovkou iMT alebo dvojspojkovou prevodovkou 7DCT.

Kia Cee'd Čítajte viac Test: Jazdená Kia Cee'd - stávka na istotu Vynovený modelový rad Ceed bude naďalej schádzať z montážnych liniek európskeho závodu Kie v Žiline. Jeho výroba odštartuje po celozávodnej dovolenke v auguste. K prvým zákazníkom by mal zamieriť v štvrtom štvrťroku. Zákazníci sa budú môcť tešiť aj z nových prvkov výbavy, napríklad ventilovaných predných a vyhrievaných zadných sedadiel či elektricky ovládaného veka so senzorom priblíženia.
Kia Ceed - facelift 2021
3. miesto po 9. mesiacoch: Kia Ceed.
+14Kia Ceed - facelift 2021

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #facelift #Kia Ceed SW #Kia Proceed #Kia Cesd
Články podľa značiek