Bentley Flying Spur Hybrid: Toto je ekológia pre bohatých

Časy sa menia. Ani britský Bentley nemôže ignorovať emisné limity. Do ringu hyperluxusných limuzín tak vypúšťa svoj prvý plug-in hybrid. Nemá 12 ani osem valcov, no o výkon vraj zákazníci núdzu mať nebudú.

03.08.2021 10:00
debata
Elektrifikácia neminula ani nádhernú limuzínu... Foto: Bentley
Bentley Flying Spur Hybrid - 2021 Elektrifikácia neminula ani nádhernú limuzínu Bentley Flying Spur. Navonok prezrádzajú jej ekologickú technológiu len nápisy Hybrid v spodnej časti predných blatníkov a kryt nabíjacieho portu na ľavom zadnom blatníku.

Bentely nie je v oblasti elektrifikácie nováčikom. V ponuke má od roku 2018 plug-in hybridné SUV Bentayga. To je ale len začiatok veľkého ekologického prerodu. Už v roku 2027 bude totiž podľa stratégie Beyond100 elektrifikované celé portfólio. Tvoriť ho majú nabíjateľné hybridy aj celkom nové elektromobily. No a o tri roky neskôr budú všetky Bentelye čisto elektrické. Ďalším krokom na tejto ceste je luxusná limuzína Flying Spur Hybrid. Po verzii s 12-valcom a 8-valcom sa tak pod kapotou aristokratického sedanu, ktorý nahradil pôvodný Mulsanne aj Continental, objavuje plug-in hybridná technológia.

Monumentálnu limuzínu poháňa plug-in hybridná... Foto: Bentley
Bentley Flying Spur Hybrid - 2021 Monumentálnu limuzínu poháňa plug-in hybridná sústava s preplňovaným motorom 2,9 V6 a elektromotorom integrovaným v 8-stupńovej automatickej prevodovke. Spolu dávajú výkon 400 kW a krútiaci moment 750 Nm.
Bentley Continental GT Speed - 2021 Čítajte viac Bentley Continental GT Speed: Najrýchlejšie GT dá stovku za 3,5 s

Vychádza z nových hybridných Porsche, napríklad Panamery 4S E-Hybrid alebo Cayenne Turbo S E-Hybrid. V Crewe si však dali záležať, aby elektrifikovanú pohonnú sústavu naladili podľa vlastných predstáv. Kombinuje preplňovaný vidlicový 6-valec 2,9 V6 (306 kW, 550 Nm) vybavený turbodúchadlami twin-scroll s elektromotorom (100 kW, 400 Nm) integrovaným v 8-stupňovej automatickej prevodovke. Systémový výkon sa tak vyšplhal na 400 kW a krútiaci moment na 750 Nm. To je dokonca o 66 kW viac v porovnaní s Bentaygou Hybrid. A nechýbajú ani batérie s kapacitou 14,1 kWh, ktoré majú zabezpečiť bezemisnú prevádzku do vzdialenosti približne 40 km. Ich nabíjanie trvá približne 2,5 hodiny.

Kabína sa nelíši od ostatných verzií. Jej... Foto: Bentley
Bentley Flying Spur Hybrid - 2021 Kabína sa nelíši od ostatných verzií. Jej infotainment však umožňuje nové funkcie, ako vzdialené plánovanie nabíjania alebo vychladenie a predhriatie interiéru pred jazdou. Práve vďaka batérii na palube.

Pri vývoji Flying Spur Hybrid pritom Bentley vychádza zo zákazníckych skúseností s dobíjateľnou Bentaygou. Podľa jeho prieskumu používajú majitelia svoje autá dennodenne na trasách kratších ako 50 km, čo im dáva možnosť často využívať čisto elektrický režim EV Drive. Okrem neho ponúka Flying Spur aj režim Hybrid, ktorý optimalizuje spoluprácu oboch pohonných jednotiek v záujme čo najnižšej spotreby a režim Hold, ktorý dáva vodičom možnosť ušetriť si energiu v batérii na čas, kedy sa ju rozhodnú využiť, napríklad pri vjazde do bezemisných zón. Jazdné módy sa nastavujú ovládačom, ktorý nahradil pôvodné tlačidlo start-stop.

Pri uvedení na trh pripravil Bentley špeciálnu... Foto: Bentley
Bentley-Flying Spur Bentley Flying Spur Hybrid Odyssean Edition - 2021 Pri uvedení na trh pripravil Bentley špeciálnu limitovanú edíciu Odyssean s väčším podielom ekologických a recyklovateľných materiálov, inšpirovanú elektrickým konceptom EXP 100 GT.

Bentely tvrdí, že Flying Spur Hybrid je jeho najefektívnejším modelom v histórii s dojazdom 700 km na jedno natankovanie a nabitie, presné hodnoty spotreby ale zatiaľ neuviedol. Podstatné však je, že napriek ekológii nepripravila novinka zákazníkov o dynamiku. Stovku zvláda táto monumentálna limuzína s dĺžkou nad hranicou piatich metrov aj s pomocou okamžitého záťahu elektromotora za 4,3 sekundy, čo je len o dve desatinky horší výsledok v porovnaní s čisto benzínovou verziou Flying Spur V8. To je naozaj presvedčivé. Rovnako ako maximálna rýchlosť 285 km/h. Nezaostáva ani v luxuse, naopak, plug-in hybridná technológia ponúka celkom nové možnosti, napríklad vychladenie alebo vyhriatie interiéru ešte pred jazdou.

Bentley Bentayga S - 2021 Čítajte viac Bentley Bentayga S: Zlatá stredná cesta má 404 kW a stovku za 4,5 s

Navonok sa hybridná verzia nijak zvlášť nelíši. Jasným poznávacím znamením je len nápis Hybrid na spodnej časti predných blatníkov a kryt nabíjacieho portu na ľavom zadnom blatníku. Zadný nárazník zdobia štyri oválne koncovky výfukov, takže za svoj 6-valec sa Flying Spur Hybrid naozaj nehanbí. Zákazníci budú mať na výber zo 60 lakov karosérie, efektný čierny paket Blackline, ale aj rôzne disky s priemerom od 20 do 22 palcov. V interiéri je na výber z desiatich štandardných druhov koženého čalúnenia, ale divízia Mulliner je, samozrejme, pripravená vyhovieť akejkoľvek individuálne požiadavke. Navyše Bentley pripravil špeciálnu „limitku“ Odyssean Edition s väčším podielom ekologických materiálov.

Bentley Flying Spur Hybrid - 2021
Bentley Flying Spur Hybrid - 2021
+17Bentley Flying Spur Hybrid - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Bentley Flying Spur #Bentley Flying Spur Hybrid
Články podľa značiek