UAZ Profi Caravan: Rusi ukázali lacné kempingové auto do terénu

Ruský UAZ je dobre zavedeným hráčom na poli terénnych a úžitkových áut. Novým modelom Profi s kempingovou nadstavbou však vstupuje na nové teritórium. Lacnejší karavan asi neexistuje, ak neberieme do úvahy obstarožnú „Buchanku“.

06.08.2021 10:00
debata
UAZ Profi sa po osobnej verzii pre deviatich... Foto: UAZ
UAZ Profi Caravan - 2021 UAZ Profi sa po osobnej verzii pre deviatich cestujúcich predstavuje aj v komfortnej kempingovej podobe.

Rusko je svetom samým pre seba. To, čo je dôležité pre európskych motoristov na západ od neho, nemusí byť ideálom Rusov. Tí potrebujú najmä spoľahlivé a lacné autá, ktoré si poradia s často zúfalou infraštruktúrou. Preto je v Rusku stále populárna klasická Lada Niva či legendárna dodávka Buchanka od UAZ-u s pohonom 4×4. Do dôchodku sa tieto autá stále nechystajú, no pokrok sa celkom nezastavil. UAZ, teda Uljanovský automobilový závod, nedávno predstavil novinku Profi, ktorá ostáva verná týmto zásadám, no jej konštrukcia predsa len viac ladí so súčasnosťou.

Na palube nechýba pohodlné lôžko, kuchynka,... Foto: UAZ
UAZ Profi Caravan - 2021 Na palube nechýba pohodlné lôžko, kuchynka, sprcha ani dostatok úložných priestorov.
UAZ Buchanka - dizajnový návrh 2020 Čítajte viac UAZ 2206: Takto by mohla vyzerať ruská ‘Buchanka‘ o pár rokov

Na platforme podvozka UAZ-u Profi môžu vznikať rôzne praktické autá, okrem dodávky napríklad aj verzia až s deviatimi miestami, ktorá nemusí mať ďaleko od neuveriteľne praktického SUV, a najnovšie aj karavan. Práve ten UAZ ukázal nielen na snímkach, ale aj v nákresoch jeho obytnej časti. Ako vidieť, nechýba tu nič, čo robí karavan karavanom. Je tu kúpeľňa, toaleta, kuchynka, sklopné sedadlá, z ktorých možno vytvoriť pohodlnú posteľ, či množstvo odkladacích priestorov pod zvýšenou strechou. Čo je ale dôležité, Profi Caravan nezabudol na drsné korene. Vybavený môže byť pohonom 4×4 a dokonca uzávierkou zadného diferenciálu. Priechodnosti pomáha aj svetlá výška 210 mm.

Raritou tohto karavanu je pohon oboch náprav,... Foto: UAZ
UAZ Profi Caravan - 2021 Raritou tohto karavanu je pohon oboch náprav, uzávierka zadného diferenciálu a podvozok so svetlou výškou až 210 mm. Jazda v teréne nebude iste problémom.
bremach-taos-uaz-patriot-usa-russia-suv-1 Čítajte viac UAZ Patriot: Ruské SUV mieri do USA ako Bremach Taos. To by čakal málokto

Pod kapotou sa nachádza jednoduchý atmosférický 4-valec s objemom 2,3 litra, výkonom 110 kW a krútiacim momentom 235 Nm. Čosi podobné renomované automobilky buď vôbec neponúkajú, alebo len za extrémne ceny. Tú síce nepoznáme, no nepochybne pôjde o jedno z najlacnejších kempingových áut súčasnosti. Stačí spomenúť, že cena osobných verzií Profi začína niekde okolo 15 000 eur, takže aj s karavanom by sa bolo možné zmestiť do 20 000 eur. Na Slovensku sa síce UAZ-y dovážajú, ale na stránke zastúpenia sme UAZ Profi zatiaľ nenašli. Zato sa môžete rozhodnúť napríklad pre SUV Patriot, pikap či klasický „vojenský“ Hunter alebo Bajkal, teda legendárnu „Buchanku“.

MWM Hunter - 2021 Čítajte viac MWM Spartan: Elektrický UAZ z Čiech opäť vystrkuje rožky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karavan #Uaz #UAZ Profi
Články podľa značiek