Bentley ukázal najväčšie kolesá z karbónu. Cenu radšej neprezradil

Majitelia luxusných Bentley si budú môcť dopriať svetový unikát – najväčšie kolesá vyrobené z uhlíkových vlákien. Na váhe ušetria až 24 kg. Zničiť ich asi nebude lacné.

09.08.2021 12:00
debata (1)
Nové uhlíkové disky sú určené v premiére pre... Foto: Bentley
Bentley - karbónové kolesá Nové uhlíkové disky sú určené v premiére pre hyperluxusné SUV Bentayga.

Kolesá robia auto. Aj preto výrobcovia ponúkajú nepreberné množstvo rozmerov a dizajnov. Na ten istý typ si tak často môžete vybrať hneď niekoľko rozmerov, tvarov či dokonca farebných prevedení. Kedysi nepredstaviteľne veľké 18-palcové disky sú dnes pomaly štandardom v nižšej strednej triede a autá vyšších tried sa na cestách „plavia“ na dvadsiatkach či dokonca ešte väčších diskoch. Kráľmi sú nepochybne aristokratické značky, kam patrí aj Bentley. A ten prichádza s úplnou novinkou. Pritom zaujme nielen rozmermi.

Bentley Flying Spur Hybrid - 2021 Čítajte viac Bentley Flying Spur Hybrid: Toto je ekológia pre bohatých

V spolupráci so spoločnosťou Bucci Composites vyvinul totiž najväčšie kolesá vyrobené z uhlíkových vlákien. Záujemcovia o Bentley ich nájdu v ponuke divízie Mulliner, ktorá je schopná splniť prakticky akékoľvek individuálne želanie zákazníkov. Tentoraz ale nejde len o dizajn. Obrie 22-palcové „karbóny“ sú totiž o šesť kilogramov ľahšie ako podobne veľké disky z hliníkovej zliatiny. Na jednej súprave to teda urobí až 24 kilogramovú úsporu a čo je podstatné, ušetrené sú na tom najdôležitejšom mieste – na strane neodpružených hmôt.

Kolesá ušetria na strane neodpružených hmôt až... Foto: Bentley
Bentley - karbónové kolesá Kolesá ušetria na strane neodpružených hmôt až 24 kg.

Ľahké kolesá znamenajú menšie zotrvačné a odstredivé sily, čo je výhoda pri akcelerácii, brzdení, ale aj pri prejazde nerovností. Benley tvrdí, že majú dokonca priaznivý vplyv na životnosť pneumatík a pri defekte zabezpečujú pomalšiu stratu tlaku v plášti, čo v kritickej situácii zlepšuje kontrolu nad vozidlom a znižuje riziká. Aristokratická britská automobilka to má overené na základe vlastných testov. Tie totiž obsahovali aj skúšky odolnosti pri prejazde výtlkov či test záťaže pri prudkej akcelerácii a brzdení s prehustenými aj podhustenými pneumatikami.

Bentley-Flying Spur-2020-1280-57 Čítajte viac Robb Report: Najlepší interiér medzi automobilmi má Bentley Flying Spur

Cenu ale zatiaľ Bentley neprezradil. Isté však je, že za tieto disky by ste si mohli pokojne kúpiť celé nové auto a že pri poškodení tvrdého, ale krehkého kompozitu to účet majiteľa poriadne „zabolí“. Do predaja sa majú nové kolesá dostať koncom roka. Určené sú pre hyperluxusné SUV Bentayga. Väčšiu logiku by však mali z hľadiska efektivity pri superšportových modeloch alebo elektromobiloch, kde sa cení každý ušetrený gram.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #kolesá #disky
Články podľa značiek