Renault vyvíja nový atmosférický motor 1,8 SCe. Ale netešte sa

Počuť dnes o vývoji nového motora spaľujúceho benzín je pomaly sviatkom. Renault sa však na to dal. Lenže má to háčik.

10.08.2021 10:00
debata (1)
Nový motor 1,8 SCe nebude lacnou pohonnou... Foto: Renault
Renault - hybridná technológi E-Tech Nový motor 1,8 SCe nebude lacnou pohonnou jednotkou pre bežné modely. Renault ho použije ako súčasť hybridnej sústavy.

Správy o konci spaľovacích motorov a prechode na výrobu elektromobilov zverejňuje jedna automobilka za druhou. Renault však teraz prekvapil informáciou, že pracuje na celkom novej generácii atmosférického motora s objemom 1,8 litra a kódovým označením HR18. To je ešte prekvapujúcejšie, pretože ak dnes vôbec ktosi nejaký nový spaľovací motor vyvíja alebo zdokonaľuje, je vždy preplňovaný. Druhý pohľad na ohurujúcu správu však mnohé vysvetľuje. Pripravovaný agregát 1,8 SCe totiž úzko súvisí s elektrifikáciou. Na lacnú a spoľahlivú jednotku s atmosférickým plnením sa teda netešte. Nahradí súčasný motor 1,6 SCe (HR16) napríklad z hybridného Capturu, ale vždy v spojení s hybridnou sústavou.

Renault Mégane eVision Concept - 2020 Čítajte viac Renault urýchľuje elektrifikáciu. Do konca dekády chce milión elektrických áut ročne

Pravdepodobne nezamieri do žiadneho z Renaultov, pretože ten vyvíja pre svoje budúce hybridy nový preplňovaný 4-valec 1,2 TCe so systémovým výkonom 147 kW. Ten však bude pomerne drahý, a tak potrebuje Renault aj lacnejšiu hybridnú sústavu s „atmosférou“. Práve preto sa má novinka, schopná pracovať v úpornom Atkinsonovom cykle, podľa českého magazínu RNews.cz objaviť v Daciách, ktoré hybridizácii časom neuniknú. Premiéru by mala mať v ďalšej generácii SUV Duster, ktorá má premiéru naplánovanú na rok 2024. Potom ale nie je vylúčené, že ho časom použije aj sesterská Lada v technicky spriaznenej Nive.

Renault Kangoo - 2021 Čítajte viac Renault Kangoo: Tretia generácia prezradila všetko

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #hybrid #motor #E-Tech
Články podľa značiek