VPK Strela SUV: Rusi predstavili drsné SUV

Nové ruské SUV vychádza z vojenského taktického vozidla Strela. Cenou má pritom podliezť amerických súperov.

31.08.2021 10:00
debata (15)
Ruská spoločnosť VPK vyvinula civilnú verziu... Foto: VPK
VPK Strela SUV - 2021 Ruská spoločnosť VPK vyvinula civilnú verziu armádneho ľahkého obrneného vozidla Strela. Spoločný však majú len rám.

Vlani predstavila spoločnosť VPK (Vojensko-Priemyselný Komplex) nové viacúčelové ľahké terénne vozidlo Strela. Vladimir Putin však už v roku 2019 stanovil pre obranné podniky úlohu, aby prispôsobili svoje produkty aj pre civilných spotrebiteľov. Strela SUV je tak neozbrojenou verziou vojenského originálu. O konverziu sa postarala spoločnosť LLC (Military-Industrial Company) a dizajnové štúdio KBM.

MWM Spartan EV - 2021 Čítajte viac MWM Spartan EV: Elektrický ruský UAZ je tu. Cenou omráči

To sa zjavne inšpirovalo americkými ikonami, akými sú Jeep Wrangler či GMC Hummer. Výsledok projektu financovaného štátom je však sympatický. Skôr než o SUV, ako ho charakterizuje výrobca, by sme však radšej hovorili o off-roade. S armádnym originálom má totiž spoločný rámový podvozok a navyše váži až 2 700 kg! K off-roadu ale Strele predsa len čosi chýba.

Pri pohľade na toto auto si nemôžete nespomenúť... Foto: VPK
VPK Strela SUV - 2021 Pri pohľade na toto auto si nemôžete nespomenúť na tvary Jeepu Wrangler a Hummeru.

Je tak trochu lego. Využíva totiž množstvo existujúcich komponentov z produkcie skupiny GAZ. Tak napríklad 4-valcový turbodiesel Cummins ISF s objemom 2,8 litra a výkonom 110 kW nájdeme v dodávke GAZelle Next a 6-stupňový manuál zas v jej novšej verzii NN (New Next). Za normálnych okolností bude Strela predokolkou (!), ale s možnosťou pripojenia zadných kolies. Aj tu je zjavná spojitosť s civilnou produkciou.

Strelu bude poháňať 4-valcový turbodiesel z... Foto: VPK
VPK Strela SUV - 2021 Strelu bude poháňať 4-valcový turbodiesel z dodáva GAZelle Next s výkonom 110 kW. Dynamika teda nebude silnou stránkou tohto auta.

Karoséria ponúka priestranný interiér a odnímateľnú zadnú časť strechy. Bližšie informácie zatiaľ nie sú známe, Strela sa totiž predstavila len v podobe prototypu. Výrobca sľubuje bezproblémovú prevádzku, pretože rozsiahla unifikácia znamená ľahký prístup k náhradným dielcom z bežnej civilnej výroby. Strela bude klasifikovaná v triede osobných áut, čo znamená, že si nevyžaduje vodičské oprávnenie na úžitkové vozidlá.

UAZ Profi Caravan - 2021 Čítajte viac UAZ Profi Caravan: Rusi ukázali lacné kempingové auto do terénu Rovnako atraktívna má byť cena, ktorá bude predstavovať len zlomok z toho, čo by ste zaplatili za renomované off-roady. Rovnako ako jej vojenská verzia sa však aj tá civilná chystá do služieb armády. Cieľom je, aby časom nahradila dnes už morálne zastarané UAZ-y 469, vyrábané z množstvom modernizácií od roku 1972.
VPK Strela SUV - 2021
VPK Strela SUV - 2021
+5VPK Strela SUV - 2021

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #VKP #VKP Strekla
Články podľa značiek