Maybach EQS SUV: Mercedes chystá opulentné elektrické SUV. Už po druhýkrát

Daimler sa opäť „obul“ do témy elektrického Maybachu. Tentoraz v podobe batériového SUV najvyššej triedy. Pred troma rokmi bol však kreatívnejší.

10.09.2021 10:00
debata
Hyperluxusné elektrické SUV má nezvyklo... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021 Hyperluxusné elektrické SUV má nezvyklo aerodynamické tvary. Jeho základom bude sesterské SUV EQS z dielne Mercedesu-Benz. Dizajnom sa však jasne hlási do rodiny Maybachov. Napríklad obrovskou, ale zaslepenou maskou.

Na autosalóne v Mníchove predstavuje Mercedes-Maybach už po druhý krát víziu elektrického SUV. Kým v roku 2018 bol jeho šanghajský koncept Vision Maybach Ultimate Luxury originálnym krížencom SUV a sedanu, tentoraz si vybral o čosi konvenčnejšiu cestu. Novinka s názvom Mercedes-Maybach EQS SUV Concept je pomerne tradičným predstaviteľom tejto triedy, i keď elektrickým a výrazne aerodynamickým. V každom prípade je štúdia bližšie sériovej produkcii. Aj Maybach totiž čoskoro „prešaltuje“ na elektrický pohon.

Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018 Čítajte viac Maybach Vision Luxury Ultimate: Elektrický ‘Cullinan‘ spája svet SUV a luxusných sedanov

Bohužiaľ, žiadne technické informácie automobilka nezverejnila. Môžeme len predpokladať, že Maybach EQS SUV Concept je postavený na elektrickej platforme EVA 2.0, ktorú už využíva limuzína EQS a v roku 2022 bude základom ďalšieho SUV Mercedesu-Benz, postaveným nad súčasným EQC a EQE SUV. Z toho možno dedukovať, že skrýva batérie s využiteľnou kapacitou 107,8 kWh. Kým však EQS zvládne na jedno nabitie 770 km, pre Maybach EQS SUV uvádza automobilka dojazd približne 600 km. Je to logické. SUV bude ťažšie a bude mať predsa len vyšší odpor vzduchu.

Typické dvojfarebné lakovanie kombinuje... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021 Typické dvojfarebné lakovanie kombinuje zirkónovo červenú metalízu a obsidiánovú čerň. Oddeľuje je ich pochrómovaný pásik.

Výkon je tiež tajomstvom, no predpokladáme, že Maybach dá prednosť najvýkonnejším verziám tejto platformy, ktorá ponúka s dvojicou elektromotorov maximálny výkon 385 kW, ale vo verziách EQS od AMG, presnejšie verziách 53 4Matic+ a 53 4Matic Dynamic Plus až 484, respektíve 560 kW. Rovnako omračujúci bude krútiaci moment 950 až 1 020 Nm. Maximálna rýchlosť by mohla stúpnuť z 210 km/h klasickej limuzíny EQS na 250 km/h. To všetko sú však len predpoklady, hlavným posolstvom Maybachu EQS SUV je zatiaľ dizajn, ktorý má novinku jasne odlíšiť od pripravovaného EQS SUV.

Kabína kombinuje obrazovku Hyperscreen s... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021 Kabína kombinuje obrazovku Hyperscreen s prírodnými materiálmi. Štvorčlenná posádka tu má ten najvyšší komfort.

Prednú časť zdobí monumentálna zaslepená maska s integrovanými chrómovými prúžkami a extrémne úzke svetlá s vzorom emblému Maybach. Ten nájdeme vygravírovaný aj na chrómových lemoch okien. Vzadu sú svetlá spojené diódovou lištou. K svetu SUV sa koncept hlási obrovskými, pravdepodobne 22-palcovými diskami a robustnými prahmi. Obtekanie vzduchu uľahčujú výsuvné kľučky dverí. Prekvapením sú klasické spätné zrkadlá. Mimoriadny efekt exkluzivity vytvára dvojfarebné lakovanie. Spodná časť karosérie je zirkónovo červená, kým vrchná obsidiánovo čierna. Delí ich pochrómovaný prúžok.

Vzadu sú dve samostatné sedadlá a samostatný... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021 Vzadu sú dve samostatné sedadlá a samostatný zábavný systém. Nechýba ani vázička na kvety.

Do interiéru sa vstupuje dvoma pármi dverí. Tie vodičové sa automaticky otvoria už pri priblížení sa k vozidlu. Prostredníctvom rozhrania MBUX má navyše vodič možnosť otvoriť na diaľku zadné dvere. Kabína prináša najmodernejší infotainment z limuzíny EQS, takzvaný Hyperscreen so šírkou 1 410 mm. V skutočnosti obsahuje tri displeje prekryté spoločným sklom. Dva s uhlopriečkou 12,3 a jeden s uhlopriečkou 17,7 palca. Dokonalý kontrast ponúkne technológia organických diód OLED. Grafika bude pre Maybach EQS SUV špecifická.

Mercedes-Maybach S - 2021 Čítajte viac Mercedes-Maybach S 680: Tak predsa, V12 žije. A bude aj pre Európu! Supermoderná technológia je kombinovaná s ružovochrómovými dekoráciami, drevom, kožou a mimoriadne kvalitným textilom inšpirovaným nábytkovým dizajnom. Koncept ponúka miesto štyrom pasažierom v samostatných sedadlách. Medzi nimi sa akoby vznášala stredová konzola, ktorá je domovom chladiaceho boxu, držiakov na poháre, vázy na kvety, či špičkového zábavného systému pre zadných cestujúcich. Nechýbajú ani lýtkové opierky či panoramatická strecha. Na ďalšie informácie si budeme musieť počkať, pretože hyperluxusné SUV s logom Maybachu sa dostane na trh až v roku 2023.
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021
+14Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Concept #koncept #Maybach #Mercedes-Maybach #autosalón Mníchov #Mercedes-Maybach EQS SUV
Články podľa značiek