VW ID.Life: Toto je ‘lacný‘ elektromobil na rok 2025. Robil na ňom aj Kabaň

Volkswagen vstúpil do elektrickej éry modelmi ID.3 a ID.4. K masovému úspechu však potrebuje čosi dostupnejšie - elektromobil s cenou od 20 000 eur. A ten by sa mohol podobať minimalistickému konceptu ID.Life. Predstavili ho autosalóne IAA Mobility v Mníchove.

13.09.2021 06:00
debata (6)
ID.Life má síce minimalistický dizajn, ale je... Foto: Volkswagen
VW ID.Life Concept - 2021 ID.Life má síce minimalistický dizajn, ale je bezemisný a plne digitálny. Okrem toho využíva vo veľkom recyklované materiály. Plátenná strecha a predná kapota sú vyrobené z recyklovaných PET fliaš.

To, že Volkswagen vsadil budúcnosť na elektrickú kartu, je dávno známe. Problémom elektrifikácie áut je však ich cena. Kým pri luxusných značkách sa darí cenu technológie úspešne zamaskovať, malé autá batérie neúmerne predražujú. No i tak sa Volkswagen podujal prelomiť tento začarovaný kruh. Na mníchovskom autosalóne predviedol víziu cenovo dostupného elektromobilu pre masy. Napokon, od koho iného to čakať, ak nie práve od značky, ktorá svojím „chrobákom“ motorizovala Nemecko a celú povojnovú Európu. Nový ľudový elektromobil, ktorý sa predstavuje vo forme konceptu ID.Life, bude stáť na lacnejšej elektrickej platforme MEB Eco s poháňanou prednou nápravou. To bude zásadný rozdiel v porovnaní so súčasnými modelmi ID.3 a ID.4, ktoré štartujú o 10 000 eur vyššie.

Na dĺžku má ID.Life 4 090 mm, podobne ako Polo... Foto: Volkswagen
VW ID.Life Concept - 2021 Na dĺžku má ID.Life 4 090 mm, podobne ako Polo či Fabia. Vďaka rázvoru vyše 2,6 metra však ponúka oveľa viac priestoru.
Ionity - sieť rýchlonabíjacích staníc Čítajte viac Herbert Diess: Šéf koncernu VW ‘objavil‘ nevýhodu elektromobility

Na dizajne konceptu vraj už pracoval aj slovenský dizajnér Jozef Kabaň, ktorý po odchode zo Škody a krátkej epizóde v BMW a Rolls-Royce opäť pevne zakotvil vo vodách nemeckého koncernu. Tentoraz v pozícii šéfdizajnéra značky Volkswagen. Ako informuje britský Auto Express, hoci bol koncept vo vysokom štádiu rozpracovania, s nástupom Kabaňa absolvoval množstvo zmien. ID.Life s dĺžkou 4 090 mm, teda na úrovni Pola, prekvapuje kombináciou minimalizmu a digitalizácie. Má jednoduché horizontálne línie a je zbavený akýchkoľvek dekoračných prvkov. O to viac vyznievajú diódy vo forme svetiel či loga. Strecha je dokonca z textilu spevneného vzduchovými kapsulami, a je prichytená k trom ochranným oblúkom. Dá sa tak ľahko odstrániť.

Koncept si vystačí bez pigmentov. Jeho... Foto: Volkswagen
VW ID.Life Concept - 2021 Koncept si vystačí bez pigmentov. Jeho priehľadný lak je totiž zafarbený drevenými pilinami.
VW Passat Final Edition - 2021 USA Čítajte viac VW Passat Final Edition: Ikona končí po 50 rokoch. Najprv v USA

ID.Life si vystačí bez pigmentov. Jeho priehľadný lak je „zafarbený“ len drevenými pilinami. Textilná strecha a predná kapota sú vyrobené z vlákien získaných recykláciou PET fliaš. Podobne je to s čalúnením sedadiel vláknom Artevelours Eco. Pneumatiky zas využívajú prírodný kaučuk, minerálny olej a živice z ryžových šupiek. Puristickú palubnú dosku lemuje drevo. Nenájdete tu jediné tlačidlo. Všetko je integrované na volante s otvoreným vencom alebo do kapacitných spínačov, ktoré v deaktivovanom stave splývajú s povrchom „palubovky“. Hlavnú funkciu prístrojového panela prevzal na seba head-up displej. ID.Life sa však dokáže premeniť aj na kino. V ráme čelného okna je integrovaná kazeta s plátnom s uhlopriečku 86 cm. Súčasťou vybavenia je projektor. Tam sa však možnosti ID.Life zďaleka nekončia.

Kabína je vyslovene minimalistická. Obrazovky... Foto: Volkswagen
VW ID.Life Concept - 2021 Kabína je vyslovene minimalistická. Obrazovky nahrádza head-up displejom.
VW ID.4 GTX - 2021 Čítajte viac VW ID.4 GTX: Toto je elektrický vrchol z Wolfsburgu. Jazdí ako GTI

Flexibilná koncepcia sedadiel umožňuje vytvoriť dve pohodlné lôžka na spanie s dĺžkou dvoch metrov alebo zväčšiť kufor až na 1 285 litrov. Už v základe má ID.Life k dispozícii 225 litrov, pod podlahou kufra ďalších 108 a pod prednou kapotou 68 litrov. Schránka pred spolujazdcom pridáva ďalších osem. To všetko aj vďaka veľkému rázvoru náprav s hodnotou 2 650 mm a kompaktnej elektrickej technológii, ktorá ustúpila priestoru pre posádku. Okrem toho sú sedáky zadných sedadiel výklopné nahor, podobne ako v Honde Jazz, čo znamená ľahkú prepravu rozmerných predmetov priamo za predným radom sedaidiel. Napriek snahe o čo najnižšiu cenu nie je ID.Life žiadnou brzdou v premávke.

Vychytávkou je premietacie plátno integrované v... Foto: Volkswagen
VW ID.Life Concept - 2021-1600-27 Vychytávkou je premietacie plátno integrované v kazete rámu čelného okna.

Jeho architektúra MEB obsahuje batériu s kapacitou 57 kWh, elektromotor s výkonom až 175 kW a krútiacim momentom 290 Nm. To je riadna nádielka na subkompaktný mestský hatchback. Takže stovku zvláda za 6,9 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 180 km/h. A to ho v rozlete pribrzdí obmedzovač. Na jedno nabitie by mal ID.Life zvládnuť 400 km. „ID.Life dokazuje jedinečnú flexibilitu platformy MEB. Dajú sa na nej postaviť všetky typy vozidiel od malého automobilu až po van,“ povedal počas premiéry Thomas Ulbrich, člen predstavenstva VW pre vývoj. „Je to najlepšie modulárne rozšíriteľná elektrická architektúra v rámci brandže. Až teraz začíname naplno využívať jej potenciál. Výkon, kapacita batérie a dojazd sa budú pritom aktualizáciami softvéru a každým novým modelom ďalej zlepšovať,“ dodal Ulbrich.

Na rozdiel od ID.3 má UD.Life poháňané predné... Foto: Volkswagen
VW ID.Life Concept - 2021-1600-27 Na rozdiel od ID.3 má UD.Life poháňané predné kolesá. Výkonom 175 kW zatieni aj Polo GTI. A dojazdom 400 km sa mu priblíži.

Samozrejme, VW ID.Life neostane sám. Bude mať súrodencov s logami Seatu, Škody či Cupry. Seat by mal byť kľúčovou časťou koncernu, ktorá sa postará o vývoj a výrobu týchto vozidiel. Čím bude produkcia masovejšia a unifikovanejšia, tým nižšie budú náklady. Aj vďaka tomu Volkswagen verí, že sa mu podarí dodržať sľub ceny od 20 000 eur a sprístupniť tak elektromobilitu oveľa širšej populácii.

VW ID.Life Concept - 2021
VW ID.Life Concept - 2021
+12VW ID.Life Concept - 2021
VW ID.Life Concept - 2021
VW ID.Life Concept - 2021
+10VW ID.Life Concept - 2021-1600-27

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Concept #koncept #VW #autosalón Mníchov #VW ID.Life
Články podľa značiek