Subaru WRX: Výkonný sedan nabral na sile. Európa však môže len ‘slintať‘

Subaru konečne predstavilo ostrú „Imprezu“. A nesklamalo. Nové Subaru WRX je najvýkonnejšie vo svojej histórii. A tiež najkomfortnejšie a najbezpečnejšie. Bohužiaľ, do Európy nezavíta. Je príliš dobré na to, aby dokázalo splniť emisné normy.

20.09.2021 10:00
debata
Nové Subaru WRX je poslednou variáciou novej... Foto: Subaru
Subaru WRX - 2022 Nové Subaru WRX je poslednou variáciou novej generácie Imprezy. A zatiaľ aj najsilnejšou, čo zdôrazňuje čiernou maskou a zväčšenými sacími otvormi v nárazníkoch.

So Subaru Impreza WRX sme sa v Európe rozlúčili už pred troma rokmi. Ako inak, dôvodom boli emisie. A z toho istého dôvodu sa ostrej „Imprezy“ nedočkáme ani v budúcnosti. Je to ale veľká škoda, pretože nová generácia postavená na novej platforme SGP (Subaru Global Platform) je tá najvýkonnejšia v histórii. Pod kapotou sa objavuje preplňovaný boxer s objemom 2,4 litra. Poskytuje 192 kW pri 5 600 otáčkach za minútu a maximum krútiaceho momentu 350 Nm neklesá v širokom pásme od 2 000 do 5 200 otáčok za minútu.

Pod kapotou pracuje nový 2,4-litrový... Foto: Subaru
Subaru WRX - 2022 Pod kapotou pracuje nový 2,4-litrový preplňovaný boxer s výkonom 192 kW, spojený s so 6-stupňovým manuálom alebo so zlepšenou prevodovkou CVT Performance Transmission s ôsmimi predvolenými rýchlostnými stupňami. Radí až o 30 % rýchlejšie.

Motor môže byť spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo špeciálne upravenou kontinuálnou prevodovkou CVT Performance Transmission s ôsmimi predvolenými rýchlostnými stupňami. V porovnaní s bežnou prevodovkou Subaru radí o 30 % rýchlejšie na vyššie prevodové stupne a o 50 % rýchlejšie smerom nadol. Aby vydržala enormné zaťaženie, je vybavená prídavným chladičom. Sila novej pohonnej jednotky putuje k obom nápravám cez stály pohon Symmetrical AWD s aktívnym vektorovaním krútiaceho momentu.

Vzadu nechýbajú dva páry koncoviek výfukov,... Foto: Subaru
Subaru WRX - 2022 Vzadu nechýbajú dva páry koncoviek výfukov, difúzor ani decentný spojler na zadnej kapote. Prítlačné krídlo čaká až na vrcholovú verziu WRX STi.

Bohužiaľ, Subaru nezverejnilo finálne dynamické parametre. Adrenalínové Gény WRX sú však zjavné na prvý pohľad. Šesťuholníkovú prednú masku dopĺňajú agresívne tvarované otvory v nárazníku. Zboku zaujmú odvetrávacie štrbiny v predných blatníkoch či rozšírené prahy. Disky majú priemer 17-palcov, ale ak si priplatíte za paket GT, dostanete sivé osemnástky. Vzadu sa WRX líši od konvenčnej Imprezy decentným spojlerom na kapote, dvoma pármi funkčných výfukov, neprehliadnuteľným difúzorom a svetlami s grafikou magmy.

Kabína sa nesie v čiernom duchu. Zároveň... Foto: Subaru
Subaru WRX - 2022 Kabína sa nesie v čiernom duchu. Zároveň prináša karbónové dekorácie, sploštený kožený volant či sedadlá Recaro. Infotainment Subaru StarLink má obrazovku s uhlopriečkou 11,3-palca.

Aj kabína vás privíta športovou atmosférou. Dominuje jej čierna farba, kontrastné červené prešívanie a karbónové dekorácie. Nechýba sploštený kožený volant s prepínačom jazdných režimov SI-Drive a plaketou WRX. Sympatické je, že v prístrojovom paneli ostali analógové „budíky“. Digitalizácia sa spája výlučne s infotainmentom Subaru StarLink s 11,6-palcovým tabletom. Paket GT prináša špičkové športové sedadlá Recaro s integrovanými opierkami hláv a elektrickým nastavením. Z luxusných prvkov si môžete dopriať audio Harman/Kardon.

Subaru Solterra - 2021 Čítajte viac Subaru Solterra: Elektrické ‘Toybaru‘ sa predvádza na prvých snímkach

O bezpečnosť sa stará sedem airbagov, vrátane stredového a kompletný balík asistenčných systémov Subaru EyeSight, ktorý odteraz obsahuje aj udržiavanie v jazdnom prúde či núdzové riadenie pri hrozbe kolízie. Jazdné vlastnosti WRX ťažia najmä z novej platformy SGP, ktorá znížila ťažisko, zvýšila torznú tuhosť karosérie o 28 %, ale aj z nového zavesenia s väčším prepružením a adaptívnym riadením. S balíkom GT dostanete navyše adaptívne tlmiče, čo znamená spolu s ďalšími konfigurovateľnými systémami až 430 rôznych jazdných nastavení. A to sa ešte chystá špičková verzia WRX STi, o ktorej sa šepká, že poskytne výkon ohromujúcich 400 koní.

Subaru WRX - 2022
Subaru WRX - 2022
+25Subaru WRX - 2022
Subaru WRX - 2022
Subaru WRX - 2022
+9Subaru WRX - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #Subaru Impreza #Subaru WRX
Články podľa značiek