Genesis: Kórejčania predstavujú odomykanie auta ‘tvárou‘

Kórejská značka Genesis sa chce stoj čo stoj vyrovnať nemeckému prémiovému triu. Do súboja tak nasadzuje nové technologické „vychytávky“. Posledná z nich pochádza zo smartfónov.

22.09.2021 14:00
debata
Genesis GV60 stojí na elektrickej platforme... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Genesis GV60 stojí na elektrickej platforme E-GMP koncernu Hyundai s napätím až 800 V, čo umožňuje rýchle nabíjanie.

Genesis, patriaci pod koncern Hyundai, pokračuje vo svojej európskej ofenzíve. Na starý kontinent zamierili jeho luxusné sedany G70 a G80, ako aj dve SUV GV70 a GV80. Zakrátko rozšíri ponuku krásny Genesis G70 Shooting Brake a elektrický hatchback GV60. Práve posledný z nich prichádza s elektronickou vychytávkou, známou zatiaľ len zo sveta smartfónov. Má to byť recept, ako sa odlíšiť od elektrických modelov Kia EV6 a Hyundai Ioniq 5, s ktorými sa delí o rovnakú elektrickú platformu E-GMP (Electric-Global Modular Platform) s 800 V archi­tektúrou.

Genesis GV60 - 2022 Čítajte viac Genesis GV60: Elektrický crossover je na ceste do Európy. Má krištáľovú guľu

Akoby nestačilo, že jeho stredový tunel je namiesto klasického voliča „prevodovky“ nahradený krištáľovou guľou. Tá sa otočí až po aktivácii, aby umožnila výber jazdných módov. Kórejčania sa tu nezastavili a prichádzajú aj s novým spôsobom odomykania a štartovania. To bezkľúčové im už nestačilo a dokonca ani odomykanie pomocou smartfónu. Genesis GV80 bude identifikovať majiteľa pomocou funkcie Face Connect, teda pomocou skenovania tváre. O rozpoznanie sa postará kamera na stredovom stĺpiku s technológiou Near-Infra-Red, aby dokázala pracovať aj v noci. Takže sa stačí priblížiť k autu, aj bez kľúča, a zatiahnuť za kľučku.

Systém Face Connect umožní odomknúť auto bez... Foto: Genesis
Genesis - Face Connect Systém Face Connect umožní odomknúť auto bez prítomnosti kľúča. Vozidlo vás rozpozná vďaka vašej tvári. Postará sa o to infračervená kamera, aby systém fungoval aj v tme.

Auto by malo byť následne upravené do vami preferovaného nastavenia. Týka sa to nastavenia zrkadiel, audiosústavy, ambientného osvetlenia či jazdného režimu a polohy sedadla vodiča. Ani štartovanie nebude úplne bežné. Dotyk bude síce nevyhnutný, ale len kvôli skenovaniu odtlačku prsta. Túto funkciu nazýva Genesis ako „Fingerprint Authentication System“. Aj tá vás zbavuje nutnosti mať pri sebe kľúč. Postupne sa má identifikácia tvárou a štartovanie odtlačkom prsta rozšíriť do ďalších modelových radov.

Genesis G80 Electrified - 2021 Čítajte viac Genesis G80 Electrified: ‘Kórejská Tesla S‘ zvládne stovku pod 5 sekúnd Vozidlo možno, samozrejme, odomknúť aj klasickým spôsobom či prostredníctvom digitálneho kľúča v smartfóne. Novinka je však vhodná napríklad pri športových aktivitách, kde sa nemusíte báť o to, že stratíte kľúč alebo ho poškodíte. Spomeňme, že autentifikáciu tvárou používalo doteraz len Subaru, ale nie na odomykanie, a odtlačok prsta zasa využil Bentley na ochranu vnútornej schránky, akéhosi trezoru vo vozidle, kde si môžu majitelia odložiť cenné predmety, peniaze alebo doklady.
Genesis GV60 - 2022
Genesis GV60 - 2022
+4Genesis GV60 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #identifikácia #Genesis #Genesis GV60
Články podľa značiek