BMW 2 Active Tourer: Druhá generácia dostala šancu. Kabínou pripomína iX

Tak predsa. Kontroverzné kompaktné MPV dostalo druhú šancu. Pochváliť sa môže dynamickejším dizajnom, variabilnejším interiérom a zakriveným displejom z revolučného BMW iX. Pod kapotou debutujú dva nové mild-hybridné motory.

07.10.2021 10:00
debata
Druhá generácia Active Tourer má väčšie... Foto: BMW
BMW 2 Active Tourer - 2021 Druhá generácia Active Tourer má väčšie ľadvinky, užšie LED svetlá a výrazne viac sklonené čelné okno.

Osud BMW 2 Active Tourer bol spočiatku nejasný. MPV totiž nie sú v kurze, a tak sa zdalo, že ho Mníchove pošlú do minulosti. Nakoniec však padlo kompromisné rozhodnutie. Praktický minivan dostal druhú šancu, no zbavil sa predĺženej 7-miestnej verzie Gran Tourer. Možno aj preto, že konkurenčný Mercedes-Benz v ponuke zachoval triedu B. Navyše prísť s druhou generáciou Active Tourer nebolo pre mníchovskú automobilku až také ťažké a ani drahé. Tak ako množstvo jej modelov radu 1 a 2 (s výnimkou 2 Coupé) vrátane X1 a X2 využíva aj nový Active Tourer platformu UKL s prioritným predným náhonom, spoločnú s Mini. Je to „lego“, na ktorom sa dá postaviť prakticky akýkoľvek model – kompaktné MPV nevynímajúc.

Rozmery sa veľmi nemenili. Rázvor ostal na... Foto: BMW
BMW 2 Active Tourer - 2021 Rozmery sa veľmi nemenili. Rázvor ostal na zhodnej hodnote 2 670 mm a na dĺžke 4 386 mm pribudlo len 32 mm.
BMW M240i xDrive Coupé - 2021 Čítajte viac BMW 2 Coupé: V Mníchove stvorili ‘malú štvorku‘. Na toto Stuttgart odpoveď nemá

A tak tu máme generačnú obmenu. Dizajnéri sa snažili vtisnúť novinke nielen súčasné štylistické prvky BMW, ako veľké spojené ľadvinky a dynamickejší strih profilu, čo vidieť najmä na viac sklonenom čelnom okne, dvíhajúcej sa línii okien, zrkadlách na nožičkách, ale aj na jemnom charaktere populárnych crossoverov, napríklad vďaka masívnym podbehom. Úzke predné svetlá sú štandardne diódové a za príplatok s technológiou Matrix LED. Výfuky už neuvidíte, všetky verzie ich skrývajú pod nárazníkom. Emisie nie sú v móde. K dispozícii budú 16– až 19-palcové disky kolies. Očakávať máme lepšiu aerodynamiku, ktorej prospievajú napríklad integrované kľučky dverí. Koeficient čelného odporu vzduchu klesol na 0,26. Menili sa aj proporcie.

BMW 2 Active Tourer - 2021
BMW 2 Active Tourer - 2021
+11BMW 2 Active Tourer - 2021
BMW 2 Active Tourer - 2021
BMW 2 Active Tourer - 2021
+11BMW 2 Active Tourer - 2021

Druhá generácia BMW Active Tourer má na dĺžku 4 386 mm, čo znamená, že je o 32 m dlhšia. Rázvor náprav ostal na identických 2 670 mm. Zato pribudlo do šírky 24 a do výšky 21 mm. Zákazníci budú mať na výber dva nemetalické a deväť metalických lakov. Okrem toho ponúkne BMW dva dizajnové pakety – Luxury Line a M Sport. Ich orientácia je jasná z názvu. Ešte viac zmien sa však udialo v interiéri. Active Tourer je totiž prvým kompaktom BMW, ktorý sa ergonómiou a infotainmentom inšpiruje revolučným elektromobilom BMW iX. Aj preto nesie palubná doska veľký zakrivený displej, tvorený dvojicou obrazoviek s uhlopriečkou 10,25 a 10,7 palca. Rozhranie iDrive na báze architektúry 8.0 zvláda pokročilé funkcie ako hlasové ovládanie a môže obsahovať inteligentný osobný asistent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #MPV #BMW 2 #BMW 2 Active Tourer
Články podľa značiek