Prichádza nový Ford Tourneo Connect. Bude to ‘rodinná záležitosť‘

Tourneo Connect bude možné objednať v Európe začiatkom roku 2022, prvé kusy prídu k zákazníkom na jar. Auto príde v dvoch dĺžkach a v ponuke nebude chýbať nafta a ani pohon 4x4.

15.10.2021 10:00
Ford Tourneo Connect (2021) Foto:
Nové Tourneo Connect osloví hlavne väčšie rodiny a vyznávačov aktívneho životného štýlu.
debata (2)

Úplne nové Tourneo príde v dvoch dĺžkach (L1 a L2), ponúka flexibilný interiér so siedmimi plnohodnotnými sedadlami, novú automatickú prevodovku pre benzínové motory a najnovšie aj pohon 4×4.

Aj pre siedmich

Silnou stránkou auta je dôraz na flexibilitu a praktickosť. Sedadlá v druhom a treťom rade možno sklopiť alebo vybrať a sedadlo predného spolujazdca možno sklopiť do roviny, vďaka čomu možno v kabíne prepravovať predmety s dĺžkou až 3 metre.

Po odstránení sedadiel z druhého a tretieho radu ponúka auto nákladový priestor s objemom až 3,1 (L2), resp. 2,6 kubického metra (L1). Názornejšie je to asi v milimetroch: maximálna dĺžka nákladu môže byť 2 256 mm za prvým radom sedadiel, 1 452 mm za druhým a 629 mm za tretím v prípade dlhšej verzie L2 (pri kratšej L1: 1 913 mm, 1 100 mm a 317 mm).

Vo vyšších výbavách si možno pre zvýšenie komfortu objednať aj ergonomické sedadlá s certifikátom AGR s predĺženou oporou na nohy a bedrovú opierku elektricky nastaviteľnú v štyroch smeroch. Auto pre zjednodušene prístupu využíva aj veľké posuvné bočné dvere na oboch stranách vozidla a komfort zvyšuje príplatková panoramatická presklená strecha a dvojzónová klimatizácia.

Na výber sú stredové displeje s dvomi... Foto: Ford
Ford Tourneo Connect (2021) Na výber sú stredové displeje s dvomi uhlopriečkami a aj digitálny kokpit.

Zásadnou dizajnovou a technologickou inováciou prešla aj celá prístrojová doska, vrátane infotainmentu. Štandardom je 8,25-palcový displej, alternatívou je väčší 10-palcový displej s ktorým zákazníci získajú aj modem FordPass Connect, takže si okrem lepšieho využívania online služieb možno v aute spraviť aj hotspot. Na výber je (v závislosti od verzie) aj 10,25-palcový digitálny kokpit, ktorým možno nahradiť klasické prístroje pred vodičom.

A keď sme už pri online službách, k dispozícii je aj aplikácia, vďaka ktorej na smartfóne môžete vidieť či je auto zamknuté a sú zavreté okná a dvere, auto lokalizujete, môžete skontrolovať priemernú spotrebu paliva a pár ďalších informácií.

Keďže ide o rodinné auto, bol kladený vysoký dôraz na bezpečnosť. V novom Tourneu môžete mať (opäť v závislosti od výbavy) až 19 rôznych asistenčných systémov. Už v základe sú predkolízny systém s automatickým núdzovým brzdením, tempomat, predné a zadné parkovacie senzory, monitoring únavy, udržiavanie v jazdnom pruhu a asistent pre rozjazd do kopca.

Nový Ford Tourneo Connect (2021)
Nový Ford Tourneo Connect (2021)
+9Nový Ford Tourneo Connect (2021)

V rámci rôznych balíkov je dostupný napríklad aj asistent pre pozdĺžne aj kolmé parkovaníe, asistent pre cúvanie s prívesom, systém rozpoznávania dopravných značiek, rozšírené monitorovanie mŕtveho uhla a systém upozornenia na vozidlá vzadu pri vycúvavaní z parkovacieho miesta.

Modely s automatickou prevodovkou PowerShift môžu byť vybavené aj inteligentným adaptívnym tempomatom s asistentom pre jazdu vo zvolenom jazdnom pruhu s rozšírenými funkciami. Súčasťou všetkých verzií je už elektrická parkovacia brzda. Pri výbave Sport nechýbajú ani inteligentné LED svetlá, schopné príslušným spôsobom meniť geometriu lúčov a jas svetlometov pre maximálny dosvit bez oslepovania ostatných účastníkov premávky.

Pod kapotou

Do radu štvorvalcových turbodúchadlom prepĺňaných motorov patrí 1,5-litrový benzínový motor EcoBoost s výkonom 114 k a krútiacim momentom 220 Nm a dva naftové motory EcoBlue s výkonom 122 koní a krútiacim momentom 320 Nm, resp. 102 koní a 280 Nm.

Oba naftové motory sú vybavené systémom vstrekovania AdBlue pred dva katalyzátory, aby sa znížilo množstvo emisií oxidov dusíka. Okrem toho sú kompatibilné aj s alternatívnymi palivami – hydrogenizovaným rastlinným olejom (HVO) a palivom vyrábaným procesom GTL (premena plynu na kvapalinu).

Silnou stránkou auta je priestranný a... Foto: Ford
Ford Tourneo Connect (2021) Silnou stránkou auta je priestranný a variabilný interiér.

Všetky modely sú štandardne vybavené šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, alternatívou k nej je sedemstupňová dvojspojková automatická prevodovka PowerShift. Zákazníci si môžu teraz po prvý raz objednať Tourneo Connect s pohonom všetkých kolies, pričom systém automaticky rozdeľuje krútiaci moment medzi nápravy v závislosti od jazdných podmienok a povrchu. Ten je k dispozícii pre modely vybavené dvojlitrovým naftovým motorom EcoBlue s výkonom 122 koní a šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Úplne nový Ford Tourneo Connect bude možné objednať v Európe začiatkom roku 2022, pričom dodávky vozidiel zákazníkom začnú na jar v tom istom roku. Slovenské ceny budú zverejnené krátko pred uvedením auta na trh.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #rodinné auto #Tourneo Connect #7-miestne auto #viacúčelové auto
Články podľa značiek