Pokračovanie článku: Lexus LX: Land Cruiser sa zmenil na ‘rolls‘ do terénu. Už po štvrtý krát

Pod kapotou zamenil Lexus LX pôvodný... Foto: Lexus
Lexus LX - 2022 Pod kapotou zamenil Lexus LX pôvodný atmosférický 8-valec za 6-valec 3,5 twin-turbo. Výkonu teda neubudlo. Cez 10-stupňovú prevodovku posiela k obom nápravám 305 kW a 650 Nm krútiaceho momentu.

Pod kapotou sa odohrala malá revolúcia. Pôvodný atmosférický 8-valec 5,7 V8 nahradil 6-valec s objemom 3,5 litra. O výkon sa však báť vďaka podpore dvoch turbodúchadiel netreba. Ten dokonca vzrástol na 305 kW. A ešte mu sekunduje mohutný krútiaci moment 650 Nm. Motor je spojený s 10-stupňovou automatickou prevodovkou Direct Shift, ktorá má taký veľký rozsah prevodových pomerov, že LX nepotrebuje samostatný redukčný prevod. Pohon oboch náprav pracuje vo viacerých režimoch, nastaviteľných cez ovládač Multi-Terrain Select. A nechýba ani terénny „tempomat“ Crawl Control s piatimi voliteľnými rýchlosťami pre jazdu v teréne.

Podvozok je vybavený adaptívnym pružením AVC,... Foto: Lexus
Lexus LX - 2022 Podvozok je vybavený adaptívnym pružením AVC, ale aj systémom zmeny svetlej výšky AHC.

Podvozok je vybavený nielen adaptívnymi tlmičmi AVS, ale aj systémom AHC (Active Height Control) pre zmenu svetlej výšky v troch jazdných a jednej polohe pre nastupovanie a vystupovanie. Poloha sa mení buď podľa jazdného režimu, alebo manuálnym nastavením úrovne. Vďaka tomu je LX nielen komfortné a stabilné pri rýchlej jazde, ale aj mimoriadne schopné v teréne. Zvláda bočný náklon 44 stupňov, stúpavosť 45 stupňov a dokáže sa brodiť vo vodnej priekope hlbokej 700 mm. Zachovanie pôvodného „zlatého“ rázvoru 2 850 mm prináša LX veľmi dobré nábehové uhly. Verzia F-Sport sa môže pýšiť navyše samosvorným zadným diferenciálom a stabilizátorom, eliminujúcim náklony.

Bohužiaľ, terénna vlajková loď Lexusu opäť minie starý kontinent. Na to by potrebovala hybridnú sústavu, pre ktorú však nie je Land Cruiser pripravený. A úsporný naftový motor by zasa neladil s imidžom japonskej prémiovej značky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Lexus LX
Články podľa značiek