MG Maze: Čínsky koncept útočí na digitálnu hravosť

Slávne MG sa nám spája s Veľkou Britániou, no jeho budúcnosť je najmä čínska. Odtiaľ pochádza aj futuristický koncept mikroelektromobilu, ktorý chce splynúť s digitálnym mestským prostredím.

26.10.2021 10:00
debata
MG Maze je futuristický mestský elektromobil z... Foto: MG
MG Maze Concept - 2021 MG Maze je futuristický mestský elektromobil z priehľadných materiálov. Pri pohľade naň si asi spomeniete na slávne transparentné počítače či monitory McIntosh.

Britská značka MG má za sebou slávnu históriu ako výrobca športových modelov. Od roku 2005 však spadá pod krídla čínskej korporácie SAIC a v súčasnosti sa zameriava najmä na výrobu cenovo dostupných elektromobilov. Tak napríklad praktické kombi MG 5 SW je veľkým hitom, a to nie v Číne, ale dokonca v domovskej Británii. Lenže budúcnosť má byť oveľa pestrejšia, čo MG naznačuje nezvyčajne odvážnymi konceptmi. Len v tomto roku predstavilo na autosalóne v Šanghaji elektrický hyperšport MG Cyberster so zrýchlením na stovku pod tri sekundy a teraz prichádza s ďalšou invenčnou víziou. A tá rozhodne nemieri na okruhy, ale do mesta budúcnosti.

Do interiéru sa vstupuje spredu po odklopení... Foto: MG
MG Maze Concept - 2021 Do interiéru sa vstupuje spredu po odklopení veľkej časti kabíny.
MG Cyberster Concept - 2021 Čítajte viac MG Cyberster: Návrat ku koreňom? Vyzerá to tak

Koncept MG Maze je totiž mikroelektromobilom pre dvoch cestujúcich. Útočiť má na generáciu holdujúcu digitálnym technológiám či počítačovým hrám. A aj tak vyzerá. Aerodynamické autíčko využíva vo veľkom transparentné materiály, ktoré poznáme z počítačov. Odhaľuje tak svoje konštrukčné útroby vrátane zavesenia kolies či zadného elektromotora. „S Maze sme chceli ukázať, ako by mohla vyzerať budúcnosť automobilovej komunity, pričom vychádzame z fanúšikovskej základne MG. Prechod na digitál je nezastaviteľný, a preto sme chceli vytvoriť koncept, ktorý prepojí digitálnu ríšu s fyzickou a poskytne skutočnú radosť z jazdy,“ povedal Carl Gotham šéf dizajnu SAIC Design.

Dva lidary vykúkajúce zo zadných stĺpikov... Foto: MG
MG Maze Concept - 2021 Dva lidary vykúkajúce zo zadných stĺpikov svedčia o prítomnosti autonómneho riadenia.
MG 5 SW - 2021 Čítajte viac MG 5 SW: Čínska ‘elektrická Octavia‘ chce dobyť Európu Aby bolo možné redukovať rozmery, Maze nemá ani konvenčné dvere. Nastupuje sa doň spredu po odklopení prehľadnej kabíny a posunutí sedadiel. Chýba volant a vlastne všetky tradičné ovládacie prvky. Aj dva lidary vysunuté v oblasti zadných stĺpikov jasne naznačujú prítomnosť plne autonómneho riadenia. Rozhranie nahradí váš smartfón alebo tablet. Posádka sa tak bude môcť venovať celkom iným veciam ako šoférovaniu. MG hovorí doslova o „mobilnom hraní“. Maze má byť akousi platformou na znovuobjavovanie prostredia po tom, čo nás koronakríza prinútila načas obmedziť pohyb. Žiadne bližšie informácie automobilka neposkytla, no ako Maze ukazuje, že budúcnosť čínsko-britskej značky môže byť ešte veľmi zaujímavá.
MG Maze Concept - 2021
MG Maze Concept - 2021
+6MG Maze Concept - 2021
MG Maze Concept - 2021
MG Maze Concept - 2021
+3MG Maze Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #MG #MG Maze
Články podľa značiek