Range Rover: Aristokrat terénu bude jazdiť aj na elektrinu. Diesel však nezradí

Najluxusnejšie terénne auto planéty prichádza v piatej generácii. Má minimalistický dizajn, multienergetickú platformu, natáčanie zadných kolies a po prvý raz dokáže ponúknuť sedem sedadiel.

28.10.2021 10:00
debata (1)
Nový Range Rover ostal verní odkazu minulosti.... Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover - 2022 Nový Range Rover ostal verní odkazu minulosti. Tradičné línie však vyhladil priam do dokonalosti. Postarali sa o to výsuvné kľučky dverí aj laserové zvary či zapustené ozdobné lišty.

Piata generácia aristokratického Range Roveru prichádza po ôsmich rokoch. Pritom tá predošlá ešte ani nestihla zostarnúť. Kam teda toto auto posunúť? Veď už Defender jazdí kultivovane ako luxusné SUV a potom je tu ešte komfortnejšie Discovery a, samozrejme, Range Rover Velar. V Solihulle to však dokázali. Novinka ostáva verná tradícii, no je nová doslova „od podlahy“. Vlajková loď Land Roveru prichádza na platforme MLA-Flex, ktorá umožňuje zástavbu spaľovacích aj elektrifikovaných pohonov a k tomu pridáva možnosť čisto batériovej verzie, s ktorou sa Range Rover predstaví v roku 2024. Jej flexibilta spočíva aj vo dvoch rázvoroch náprav, pričom predĺžená verzia LWB môže mať po prvý raz sedem sedadiel.

V ponuke nebude chýbať ani predĺžená verzia LWB... Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover - 2022 V ponuke nebude chýbať ani predĺžená verzia LWB s celkovou dĺžkou 5 252 mm a rázvorom natiahnutým o 200 mm na konečných 3 197.
Land Rover Range Rover - 2022
Land Rover Range Rover - 2022
+12Land Rover Range Rover - 2022

Dizajn stavil na minimalizmus. Range Rover má síce charakteristickú siluetu s krátkym predným previsom, dlhou kapotou, plávajúcou, jemne klesajúcou strechou, ktorá sa vznáša nad tmavým pásom okien, no povrchy sú spracované s neuveriteľnou hladkosťou, inšpirovanou Velarom. Jednotlivé diely dokonale lícujú a plochy nenarúšajú ani kľučky dverí. Tie sa vysunú, len keď ich je treba. Zapustené sú dokonca aj ozdobné lišty. Výsledkom je koeficient odporu vzduchu Cx 0,30, čo je skvelá hodnota na SUV či skôr luxusný off-road. Maska dostala efektný vzor, svetlá digitálu LED technológiu s dosvitom až 500 metrov a tie zadné sú zas ukryté v čiernom páse, takže ich v deaktivovanom stave vlastne nevidieť. Zadné veko je naďalej horizontálne delené, čo je veľmi praktické.

Zvláštnosťou zadnej časti sú ukryté svetlá.... Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover - 2022 Zvláštnosťou zadnej časti sú ukryté svetlá. Vidieť ich až keď sa rozsvietia. Zadné veko je stále horizontálne delené.

Základná verzia má na dĺžku 5 052 mm a rázvor 2 997 mm, čo je o 53, respektíve o 75 mm viac ako doteraz. Tá dlhá sa natiahla až na 5 252 mm. Rovných dvesto plusových milimetrov pribudlo aj na rázvore s hodnotou 3 197 mm. Asi neprekvapí, že tieto nárasty priniesli v kabíne ešte viac miesta. A, samozrejme, luxusu. Svojich súrodencov poráža Range Rover najmodernejším infotainmentom PiVi Pro s obrím 13,1-palcovým zakriveným displejom a hlasovým ovládaním cez asistent Amazon Alexa. Vďaka nemu má vodič pod kontrolou celý informačno-zábavný systém, navigáciu, kontakty v smartfóne či ďalšie nastavenia bez toho, aby zložil ruky z volantu.

Interiér má tiež minimalistický štýl. Počet... Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover - 2022 Interiér má tiež minimalistický štýl. Počet ovládačov zredukoval 13,4-palcový dotykový displej rozhrania PiVi Pro 2.

Samozrejmosťou je digitálny prístrojový panel aj head-up displej. Range Rover si tiež zakladá na vyberaných materiáloch. Okrem pravej kože však ponúka aj prírodné čalúnenie Kvadrat na báze vlny. Čistý vzduch na palube zas zabezpečí klimatizácia s duálnou technológiou Nanoe X, ktorá zachytáva alergény, vírusy aj častice s priemerom 2,5 mikrometra. Myslelo sa aj na komfort zadných cestujúcich, ktorí môžu mať v kombinácii so sedadlami Executive Class k dispozícii 13,7-palcovú centrálnu obrazovku. A deťom zas prídu vhod dva 11,4-palcové displeje zábavného systému uchytené na operadlách predných sedadiel. O ticho na palube sa postará systém aktívneho potláčania hluku pomocou reproduktorov zabudovaných priamo v opierkach hláv, ktoré vytvárajú akési osobné tiché zóny.

Land Rover Range Rover - 2022
Land Rover Range Rover - 2022
+12Land Rover Range Rover - 2022
Po prvý raz sa v ponuke objaví verzia so... Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover - 2022 Po prvý raz sa v ponuke objaví verzia so siedmimi sedadlami. Týka sa to predĺženej varianty LWB.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #Land Rover Range Rover
Články podľa značiek