Horch sa vracia! Audi naozaj postavilo súpera pre Maybach

Špekulácie o reinkarnácii značky Horch sa potvrdili. Ingolstadtský konkurent Maybachu je realitou. Vychádza z predĺženej verzie modernizovaného Audi A8 L. Pod kapotou má však len šesť valcov.

04.11.2021 10:00
debata (1)
Novodobý Horch je len luxusným derivátom... Foto: Audi
Audi A8 L Horch - 2022 Novodobý Horch je len luxusným derivátom vynoveného Audi A8 L. V dĺžke ho však prekonáva o ďalších 130 mm.

O vzkriesení značky Horch, ktorá kedysi patrila pod krídla koncernu Auto Union, podobne ako Audi, sa špekuluje už nejaký ten rôčik. Malo to logiku. Reinkarnáciou slávneho loga, ktoré zdobilo luxusné predvojnové modely, má totiž Audi šancu vplávať do vôd úspešného Maybachu. A to sa aj stalo. Horch si však musel najprv počkať na modernizáciu vlajkovej lode A8. Práve z nej totiž vychádza. Nejde teda o samostatnú značku. Ingolstadt len skopíroval recept konkurenčného Maybachu, ktorý stavia hyperluxusné deriváty sériových Mercedesov-Benz.

Audi A8 W12 Long Horch - 2021 Čítajte viac Horch sa vracia! Audi už testuje konkurenta pre Maybach

Aj preto Horch nijako neskrýva svoj pôvod. Na jeho maske nájdeme štyri kruhy. Rozdielov v porovnaní so sériovým Audi A8 je tu ale požehnane. Už len preto, že celá karoséria narástla do dĺžky až na 5 422 mm, čo znamená, že Audi A8 Horch je ešte o 130 mm dlhšie ako predĺžená verzia Audi A8 L. Týka sa to aj enormného rázvoru náprav s hodnotou 3 258 mm. Predná maska má špecifické vertikálne lamely. Logo Horch našlo miesto na predných blatníkoch aj pri treťom bočnom okienku. Dôstojnosť dodávajú Horchu chrómové aplikácie na krytoch spätných zrkadiel, špecifický dizajn 20-palcových kolies a odlišná grafika svetiel. Tie zadné majú technológiu OLED.

Interiér omamuje záplavou kože, dreva či... Foto: Audi
Audi A8 L Horch - 2022 Interiér omamuje záplavou kože, dreva či chrómu. Nechýba aromatizácia, špičková klimatizácia, masážne sedadlá či audiosústava B&O.

Zákazníci budú mať na výber z troch dvojfarebných kombinácií laku karosérie. Ten delí línia prechádzajúca od predných až k zadným svetlám. V ponuke sú schémy Mythos Black s Florett Silver, Florett Silver s Mythos Black a Firmament Blue s Ultra Blue. Interiér je doslova prešpikovaný luxusom. Sedadlá majú diamantové prešívanie, vankúše sa pýšia logom Horch a podlahu pokrývajú koberce s dlhým vlasom. Samozrejmosťou je extrémny priestor pre zadných cestujúcich, ktorí sedia v samostatných sedadlách s ôsmimi masážnymi programami.

V porovnaní s Audi A8 L má Horch špecifické... Foto: Audi
Audi A8 L Horch - 2022 V porovnaní s Audi A8 L má Horch špecifické 20-palcové kolesá. Karoséria môže byť lakovaná dvojfarebne.

V sériovej výbave je audio Bang & Olufsen, aromatizácia kabíny a špičková klimatizácia so systémom čistenia vzduchu negatívnymi iónmi. Pod kapotou Horch mierne sklame. Nič také ako 12-valec nečakajte a dokonca ani 8-valec. V tomto smere bude v konkurenčnom boji s Maybachom ťahať vrcholové Audi za kratší koniec. Poháňa ho totiž vidlicový 6-valec s mild-hybridnou technológiou, ktorý dáva maximálny výkon 253 kW a krútiaci moment 500 Nm. Ten prenáša na všetky štyri kolesá 8-stupňová automatická prevodovka.

Audi A8 Horch Čítajte viac Audi A8 Horch: Ingolstadt provokuje. Pripravuje limuzínu so smädným 12-valcom Ak si ale myslíte, že použitie relatívne úsporného motora je výsledkom snahy plniť prísne európske emisné normy, ste mimo. Audi totiž zatiaľ potvrdilo predaj Horchu výlučne na čínskom trhu. Aj preto absolvuje oficiálnu svetovú premiéru na novembrovom autosalóne v Kantone. Uvidíme, či časom automobilka nezmení postoj. V európskom teritóriu by si totiž Horch mohol potenciálne prekážať s koncernovým Bentleyom. Maybach podobný problém nemá, pretože koncern Daimler, kam patrí, nevlastní podobne prestížnu značku. Napokon, preto sa Daimler rozhodol na prelome tisícročí pre oživenie samotného Maybachu.
Audi A8 L Horch - 2022
Audi A8 L Horch - 2022
+10Audi A8 L Horch - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A8 #Horch
Články podľa značiek