Autopožičovňa si od Tesly objednala stotisíc áut. Čaká sa na podpis zmluvy

Elon Musk vyhlásil, že aj pri objednávke na stotisíc kusov bude Tesla autá predávať s rovnakou maržou ako bežným spotrebiteľom. Zároveň podotkol, že kontrakt ešte nie je podpísaný.

05.11.2021 12:00
hertz-exterior Foto:
Hertz sa postupne elektrifikuje, záujem má hlavne o modely značky Tesla.
debata (4)

Pred pár dňami sme písali, že americká automobilka Tesla dostala „megaobjednávku“ na stotisíc áut, konkrétne ide o Teslu Model 3. Jej zadávateľom je americká sieť požičovní áut Hertz. Ide o historicky najväčšiu objednávku automobilov Tesla a zároveň vôbec najväčšiu objednávku elektromobilov, jej hodnota je približne 3,8 miliardy eur.

Zaujímavé pritom je, že Hertz ešte pred rokom na tom nebol ekonomicky ideálne, len pred pár mesiacmi sa dostal z ochrany pred veriteľmi. A zaujímavé je aj to, že spoločnosť by vraj všetky autá mala dostať do konca budúceho roku.

A to je pri výrobných kapacitách Tesly a záujme o jej modely len ťažko predstaviteľné. Preto sa vynorili rôzne špekulácie, napríklad tvrdiace, že ide o umelo vyvolané zdvihnutie záujmu o akcie Tesly a zvýšenie ich hodnoty.

Napokon – presne k tomu aj prišlo, po zverejnení objednávky akcie Tesly posilnili o 12,6 percenta. Pre úplnosť treba dodať, že sa na tom podieľali aj informácie o rekordnom kvartáli spoločnosti a o tom, že Tesla Model 3 sa v septembri stala vôbec prvým elektromobilom, ktorý kraľoval európskemu rebríčku predaja áut a porazila tak všetky renomované modely so spaľovacími motormi.

Tesla - Tesla Store Čítajte viac Tesle ide karta! Má trhovú hodnotu bilión dolárov a objednávku na 100-tisíc áut

Napokon sa k objednávke vyjadril aj samotný šéf Tesly a najbohatší človek na svete Elon Musk. „Rád by som zdôraznil, že ešte nebol podpísaný žiadny kontrakt,“ uviedol v stredu (3. novembra) na svojom twitterovom účte Musk a doplnil, že objednávka spoločnosti Hertz nemá na hospodárenie Tesly žiadny vplyv. „V prípade Tesly dopyt výrazne presahuje výrobu,“ napísal s tým, že ak objednávka bude úspešne podpísaná, tak Tesla bude spoločnosti Hertz predávať autá s rovnakou maržou ako spotrebiteľom.

Bližšie informácie zatiaľ Tesla o objednávke odmietla poskytnúť a po úvodnom oznámení sa ju ďalej rozhodla nekomentovať ani spoločnosť Hertz.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #elektormobil #elektromobilita #Tesla Model 3 #Hertz
Články podľa značiek