Hyundai Seven Concept: Elektrické SUV nemá ďaleko od reality

Vyzerá futuristicky, ale je jasným znamením príchodu veľkého SUV na batérie. Aj preto koncept Seven označuje Hyundai ako SUEV.

23.11.2021 10:00
debata
Hyundai Seven je nesmierne úhľadné elektrické... Foto: Hyundai
Hyundai Seven Concept - 2021 Hyundai Seven je nesmierne úhľadné elektrické SUV. O to viac na ňom vynikajú parametrické svetlá s pixelovým dizajnom.

Na autosalóne AutoMobility LA v Los Angeles sa Hyundai pochválil elektrickým konceptom Seven. Môžeme ho považovať za predobraz sériového modelu Ioniq 7, ktorý chce zaútočiť v segmente populárnych SUV. Od reality nemá až tak ďaleko, keďže využíva už známu elektrickú platformu E-GMP, predstavenú v crossoveri Ioniq 5. Tentoraz ale v maximalizovanej podobe, pretože rázvor náprav sa natiahol o ďalších 20 centimetrov až na neuveriteľných 3 200 mm. To opäť dokumentuje flexibilitu nových elektrických základov, na ktorých môže Hyundai postaviť prakticky akýkoľvek elektromobil. Tentoraz ide o 7-miestne športovo-úžitkové vozidlo.

Hyundai Ioniq 5 (2021) Čítajte viac Test: Hyundai Ioniq 5 - elektromobil ako zo sci-fi filmu

A poriadne futuristické, aspoň z pohľadu dizajnu. Minimalistické línie totiž Hyundai skombinoval so svojím parametrickým dizajnom svetiel. Platí to nielen o tých predných, ale aj o zadných, ktoré lemujú celé výklopné veko. Individuálne ovládanie pixelov umožňuje vytvárať rôzne grafiky. O aerodynamiku sa starajú okrem hladkých povrchov aj kolesá s aktívnymi klapkami, ktoré sa otvárajú len pri potrebe chladenia bŕzd. Do extrémne priestranného interiéru sa vstupuje dvoma pármi krídlových dverí, pričom tie zadné sa otvárajú protismerne. Pomáha aj odstránený stredový stĺpik. Už prvý pohľad do kabíny prezrádza, že Hyundai sa odpútal tradičného „lejautu“ a tak trochu sa „odtrhol z reťaze“.

Do obrovského interiéru stvoreného na rázvore 3... Foto: Hyundai
Hyundai Seven Concept - 2021 Do obrovského interiéru stvoreného na rázvore 3 200 mm sa vstupuje dvoma pármi dverí. Nezavadzia ani stredový stĺpik.

Inšpiroval sa svetom bytového dizajnu, k čomu mu pomohla úplne vodorovná podlaha a odstránenie klasického volantu. Seven totiž počíta s autonómnym riadení. Ale ani na to manuálne nepotrebuje klasické ovládacie prvky. Postačí výsuvný joystick v sedadle vodiča. To pripomína pohodlné kreslo, podobne ako druhé sedadlo v strednom rad. Tretí rad zas tvorí originálna zakrivená „sofa“. Palubná doska s ultratenkým kokpitom evokuje skôr poličku ako ústredný zdroj informácií. Podobne je to s výplňami dverí. Všetky materiály sú recyklovateľné. Nájdeme tu napríklad bambusové drevo a koberec či textílie z druhotných surovín.

Napriek veľkosti sa Seven pýši dobrou... Foto: Hyundai
Hyundai Seven Concept - 2021 Napriek veľkosti sa Seven pýši dobrou aerodynamikou. Napríklad aj vďaka kolesám s aktívnymi klapkami, ktoré sa otvárajú len v prípade potreby chladenia bŕzd.

Hyundai zároveň hovorí o antibakteriálnom prostredí, s čím súvisí klimatizácia inšpirovaná dopravnými lietadlami, kde čerstvý vzduch prúdi vertikálne z hornej časti interiéru nadol, čím sa znižuje vzájomná kontaminácia cestujúcich. A k tomu podáva koncept Seven dezinfekciu vzduchu pomocou UVC sterilizácie. Príjemnú atmosféru dotvára náladové podsvietenie, no najmä displej integrovaný v panoramatickom strešnom okne, ktorý zobrazuje rôzne obsahy alebo ambientné motívy pre relax či rozptýlenie. K dispozícii je aj chladnička na nápoje a občerstvenie, univerzálna konzola Universal Island či špeciálne priehradky na obuv. Dokonca so systémom osvieženia.

Kia EV9 Concept - 2021 Čítajte viac Kia EV9: Toto elektrické SUV zamieri čoskoro na linky

Koncept poháňajú dva elektromotory s výkonom 350 kW. Batéria neznámej kapacity má postačovať na dojazd do vzdialenosti 480 km. Osemstovoltová architektúra umožní extrémne rýchle nabíjanie výkonom až 350 kW. Dobitie z akumulátora z 10 na 80 % má tak zabrať len dvadsať minút. Z toho pohľadu ide teda o dnes už sériovú techniku. Kedy sa však dočkáme finálneho Ioniqu 7, zatiaľ Hyundai neprezradil. No mohlo by to byť o dva-tri roky. Ešte pred ním však príde elektrický sedan Ioniq 6, ktorý predznamenala štúdia 4-dverového Prophecy z roku 2020.

Hyundai Seven Concept - 2021
Hyundai Seven Concept - 2021
+3Hyundai Seven Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Concept #koncept #autosalón Los Angeles 2021 #Hyundai Seven
Články podľa značiek