Kia Niro: Druhá generácia dostane opäť tri pohony. Elektrický zapne automaticky

Kia predstavila druhú generáciu Nira na autosalóne v Soule. Dizajn nového crossoveru preberá prvky zo štúdie Habaniro. Pod kapotou ostane Niro verné hybridnej, plug-in hybridnej aj elektrickej sústave. Navyše sa vás bude snažiť donútiť jazdiť na batérie.

29.11.2021 10:00
debata
Niro ostalo kompaktným crossoverom. Akcentuje... Foto: Kia
Kia Niro - 2022 Niro ostalo kompaktným crossoverom. Akcentuje však viac aerodynamiku. Predná maska využíva úzky „tigrí nos“ a nižšie umiestnené svetlá.

Prvá generácia Nira mala premiéru na autosalóne v Ženeve v roku 2016 a ešte v tom istom roku dorazila na trh. Pre Kiu bolo Niro dôležitým modelom, hoci sa z neho nikdy nestal bestseller. Niro totiž znamenalo vstup Kie do sveta alternatívnych pohonov. Od počiatku sa rodilo výlučne pre elektrifikované hnacie jednotky. Po hybride a plug-in hybride sa predstavilo dokonca aj v čisto elektrickej verzii e-Niro. A tak to má ostať aj do budúcna. Druhá generácia je už na ceste. Kórejská značka ju ukázala v premiére na výstave mobility v Soule. Hoci je Niro stále crossoverom, prináša o čosi emotívnejší dizajn založený na aktuálnom štylistickom jazyku Opposites United, teda jednoty protikladov.

Kia HabaNiro Concept - 2019 Čítajte viac Kia HabaNiro: Pikantný koncept s motýlími dverami nie je výstrelom do tmy

A čo je dôležité, preberá niektoré prvky štúdie Habaniro z roku 2019. Asi najmarkantnejším znakom je široký zadný stĺpik s kontrastným lakovaním a integrovanými svetlami v tvare bumerangov. Z toho dôvodu prišlo Niro o tretie bočné okno. Základné proporcie sa ale zásadne nemenili. Niro si zachovalo robustný vzhľad, no viac akcentuje aerodynamiku, čo vidieť napríklad na dlhom strešnom spojleri. Predná maska dostala novú interpretáciu „tigrieho nosa“. Nové sú aj hlavné reflektory. Z profilu zaujme výrazná plastová ochrana spodných partií. Prekvapivo však končí tesne pred zadnými blatníkmi. Rozmery zatiaľ Kia neprezradila.

Interiér s výlučne digitálnym kokpitom a... Foto: Kia
Kia Niro - 2022 Interiér s výlučne digitálnym kokpitom a asymetrickou palubnou doskou je inšpirovaný elektrickou Kiou EV6.

V interiéri prebehla dolova revolúcia. Niro sa môže pochváliť asymetricky členenou palubnou doskou, ktorá je vložená do oblúku prechádzajúcom od čelného okna až do dverí. Dva spojené displeje digitálneho kokpitu a infotainmentu, ako aj volant jasne demonštrujú inšpiráciu v novej elektrickej Kii EV6. Identický je aj dotykový panel klimatizácie s dvojitou funkcionalitou či otočný ovládač prevodovky na stredovom tuneli. Viac miesta má priniesť tenšia konštrukcia sedadiel. Vychytávkou je integrovaný vešiak na zadnej strane hlavových opierok. Ekologickú povahu zas Niro dokladá použitím recyklovaných materiálov.

Najzaujímavejším prvkom dizajnu je robustný... Foto: Kia
Kia Niro - 2022 Najzaujímavejším prvkom dizajnu je robustný zadný stĺpik s kontrastným lakovaním a integrovanými svetlami.

Tak napríklad strešný obklad je vyrobený z použitých tapiet, sedadlá sú z biopolyuretanu a čalúnenie z materiálu Tencel, ktorý je výsledkom spracovania celulózy z vlákien eukaliptu. O technike zatiaľ nepadlo ani slovo. V každom prípade ostane Niro verné iba elektrifikovaným pohonom. Od hybridu až po elektrické e-Niro. Novinkou plug-in hybridu bude automatické spúšťanie elektrického režimu funkciou „Greenzone“. Auto sa teda prepne do bezemisného módu na základe údajov navigácie, ktorá rozpozná, že vodič vstúpil do bezemisnej zóny. Podobne sa tak môže stať aj v blízkosti nemocníc, škôl či v blízkosti domova.

Kia Sportage - EU 2021 Čítajte viac Kia Sportage: ‘Krátka‘ verzia pre Európu je tu. Bude zo Žiliny

Systém si tiež zapamätá miesta, kde vodič najčastejšie využíva režim EV, takže aj tam, pokiaľ je akumulátor dostatočne nabitý, prepne vozidlo do elektrického režimu. Na bližšie predstavenia Nira má Kia ešte čas. Môžeme však očakávať vyšší výkon a pri plug-in hybridnej a elektrickej verzii e-Niro väčší dojazd. Cenovo by sa malo Niro držať jasne pod Kiou EV6. Bude teda lacnejšou ekologickou alternatívou. Na trh sa chystá v budúcom roku. A keďže pôjde opäť o globálny model, stretneme sa s ním aj na európskych cestách. Tak ako doteraz.

Kia Niro - 2022
Kia Niro - 2022
+6Kia Niro - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Niro
Články podľa značiek