Fisker Ocean: Veľký návrat s SUV. Má byť dostupné aj výkonné

Spoločnosť Fisker sa po rokoch vracia na scénu s elektrickým SUV Ocean. Jeho zvláštnosťou je využitie dvoch druhov akumulátorov, ale napríklad aj obria otočná obrazovka.

30.11.2021 10:00
debata
SUV Ocean by malo byť konkurentom Tesly Y ale... Foto: Fisker
Fisker Ocean - 2022 SUV Ocean by malo byť konkurentom Tesly Y ale aj VW. ID.4.

Príbeh značky Fisker je dlhý a komplikovaný. Spoločnosť, ktorá sa preslávila prvým plug-in hybridným 4-dverovým GT Karma, zbankrotovala. Zakladateľ Henry Fisker to však nikdy nevzdal. Napriek tomu, že torzo automobilky skončilo v čínskych rukách, podarilo sa mu uchrániť logo aj názov. V roku 2016 tak vznikla nová spoločnosť Fisker Inc. Odvtedy dáva vedieť o svojich ambicióznych plánoch. Až teraz však prichádza s prvým reálnym produktom. I keď neskôr, ako počítala. Je ním čisto elektrické SUV Ocean. Henry Fisker tvrdí, že Ocean bude najdostupnejšie z inovatívnych áut s nulovými emisiami.

Fisker eMotion - 2018 Čítajte viac Fisker eMotion: Zelená legenda sa vracia. Ako čistý elektromobil

Jeho cena má štartovať na 37 499 dolároch bez akýchkoľvek daňových úľav. Aj preto bude Ocean nezvyčajný použitím dvoch odlišných batériových článkov. Základná verzia Sport s pohonom predných kolies staví na batérie typu LFP. Dojazd by mal byť približne 400 km. Verzie Ultra a Extreme s dojazdom 550, respektíve 560 km s pohonom oboch náprav využijú články s nikel-mangán-kobaltovou chémiou (NMC). Dojazd bude môcť predĺžiť solárna strecha. Fisker predpokladá, že energia získaná zo slnka prinesie majiteľom asi 2 400 km zadarmo, samozrejme, v slnečnej Kalifornii.

Ocean bude mať na dĺžku 4 640 mm a interiér pre... Foto: Fisker
Fisker Ocean - 2022 Ocean bude mať na dĺžku 4 640 mm a interiér pre päť cestujúcich. Kolesá s priemerom až 22 palcov použijú pneumatiky Bridgestone.

Podľa počtu elektromotorov a kapacity akumulátorov sa má akcelerácia z 0 na 100 km/h pohybovať od 6,9 až do extrémnych 3,6 sekundy. Ocean Sport dostane jazdné režimy Earth a Fun, kým verzie Extreme a úvodná One pridajú mód off-road. Ťažiť budú tiež z vektorovania krútiaceho momentu Smart Traction. SUV s dĺžkou 4 640 mm má menej emotívny dizajn ako predošlá Karma, je však praktické, štýlové, a najmä aerodynamické. K dispozícii budú 20– alebo 22-palcové disky kolies obuté pneumatikami Bridgestone.

Najväčšou vychytávkou interiéru je otočná... Foto: Fisker
Fisker Ocean - 2022 Najväčšou vychytávkou interiéru je otočná 17,1-palcová obrazovka.

Vychytávkou Oceanu bude režim California, čo znamená že stlačením jediného tlačidla sa otvoria nielen všetky okná vrátane okna piatych dverí, ale aj panoramatické strešné okno. Podľa Fiskera to má priniesť zážitok z jazdy podobný kabrioletu, ale pri zachovaní bezpečnosti a pohodlia SUV. Vegánsky interiér využije recyklované materiály vyrobené z použitých rybárskych sietí, PET fliaš alebo zo starých textílií. Novinkou infotainmentu je 17,1-palcová otočná obrazovka v centre palubnej dosky. Počas jazdy je vo vertikálnej polohe, ale pri zábave sa otočí o 90 stupňov do módu Hollywood.

Karma GT by Pininfarina Concept - 2019 Čítajte viac Karma GT by Pininfarina: Z Revera je krásne 'talianske' Gran Turismo! Emócie z prehrávania filmov či hudby umocní audio Fisker HyperSound s výkonom 500 W, so šestnástimi reproduktormi a s 20,5-litrovým subwooferom. Samozrejmosťou je on-line aktualizácia softvéru. O bezpečnosť sa postará balík asistenčných systémov Fisker Intelligent Pilot. Napriek kalifornskému pôvodu bude Fisker Ocean schádzať z výrobných liniek rakúskeho závodu Magna-Steyr, ktorý sa chváli uhlíkovou neutralitou. Budúci zákazníci sa môžu rozhodnúť, či si Fisker Ocean kúpia, alebo prenajmú za mesačný poplatok 379 dolárov. Vrcholová verzia One bude stáť 68 999 dolárov.
Fisker Ocean - 2022
Fisker Ocean - 2022
+7Fisker Ocean - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Fisker #Fisker Ocean
Články podľa značiek