Mercedes-Benz Project Maybach: Bláznivé terénne GT navrhol slávny Virgil Abloh

Čo môže priniesť spolupráca luxusnej značky s jedným z najvplyvnejších módnych návrhárov dneška? Napríkald voľnomyšlienkárske elektrické GT s prvkami off-roadov. Čo na tom, že nemá žiadne šance na budúcnosť? Možno kdesi v Hollywoode.

06.12.2021 10:00
debata
Koncept Project Maybach vznikal bez limitov a... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021 Koncept Project Maybach vznikal bez limitov a na čistom hárku papiera. Aj preto si mohol dovoliť skombinovať dva nezlúčiteľné svety – hyperluxusných GT a drsných off-roadov.

Maybach vie svojimi štúdiami poriadne šokovať. Pamätáte si na koncept Exelero z roku 2005, kupé a kabriolet Vision 6 z roku 2016, či na netradičné trojpriestorové SUV Ultimate Luxury z roku 2018? Žiadne z týchto áut sa síce na výrobné linky nikdy nedostalo, ale doplnili vznešenú aureolu Maybachu, ktorý patrí na samotný vrchol automobilovej hierarchie. No to, čo prichádza teraz, je naozaj extrémom. Mercedes-Maybach totiž predstavuje voľnomyšlienkársku štúdiu s jednoduchým označením Project Maybach, ktorá kombinuje dva celkom nezlučiteľné svety – ultraluxusné GT a prvky zo sveta drsných off-roadov.

Proporcie Projectu Maybach vytvárajú dojem, ako... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021 Proporcie Projectu Maybach vytvárajú dojem, ako by sa pod prednou kapotou nachádzal 16-valcový motor. V skutočnosti je ale táto štúdia „nevinným“ elektromobilom. Aj preto pod ňou nájdeme solárne články.
Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021 Čítajte viac Maybach EQS SUV: Mercedes chystá opulentné elektrické SUV. Už po druhýkrát

Rovnako extravagantný je aj jeho autor. Koncept totiž navrhol jeden z najvplyvnejších módnych návrhárov Virgil Abloh v spolupráci so šéfom dizajnu Daimleru Gordenom Wagenerom. Terénne kupé šokuje už svojou dĺžkou takmer šesť metrov, ktorou prekonáva všetky súčasné modely značky. Monumentálne proporcie vytvárajú dojem, akoby mal koncept poháňať minimálne 16-valcový motor, no Project Maybach je v skutočnosti elektromobilom. Zaujímavá je kombinácia minimalistických tvarov pontónu, ktorý kontrastuje so zaoblenou transparentnou kabínou. Zo skla sú vyrobené aj obe kapoty.

Zaujímavá je kombinácia hranatého pontónu... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021 Zaujímavá je kombinácia hranatého pontónu karosérie a dokonale zaoblenej presklenej kabíny. Nechýbajú ani robustné ochranné prvky, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani klasický Land Rover Defender.
Mercedes-Maybach S - 2021 Čítajte viac Maybach, AMG a trieda G vytvoria novú skupinu. Ide aj o emisie?

Pod tou prednou sa ukrývajú solárne články s cieľom maximalizovať dojazd. A potom je tu množstvo avíz na drsné off-roady. Od kolies obutých terénnymi pneumatikami, cez mohutný ochranný rám kabíny až po strešný nosič, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Land Rover Defender. Nechýbajú ani mohutné ochranné prvky podvozka, vrátane predného rámu, priskrutkované lemy blatníkov či prídavné reflektory. O to subtílnejšie pôsobia kamery digitálnych spätných zrkadiel. Štúdia je lakovaná v púštnom odtieni. Logá Maybachu sa objavujú nielen na sklom prekrytých zadných stĺpikoch, ale aj v grafike reflektorov.

Kabína tohto takmer šesť metrov dlhého kolosu... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021 Kabína tohto takmer šesť metrov dlhého kolosu je určená len dvom pasažierom. Aj to demonštruje aristokratický imidž Maybachu.
Mercedes-Maybach S - 2021 Čítajte viac Mercedes-Maybach S 680: Tak predsa, V12 žije. A bude aj pre Európu!

Samozrejme, ani Project Maybach nemá najmenšie šance objaviť sa v ponuke značky. V podstate nedáva žiadnu logiku. Šesť metrov dlhé GT nemôže byť dobrým off-roadom a už vôbec nie dobrým elektromobilom. Klasické proporcie s „nekonečnou“ kapotou, veľkým rázvorom, krátkym predným a dlhým zadným previsom sú v príkrom rozpore s kompatným elektrickým pohonom, ktorý architektúru „fosílneho lejautu“ nepotrebuje. Maybach tvrdí, že konceptom chcel len rozprúdiť vášnivú diskusiu, spochybniť status quo, či zasadiť imidž značky do nezvyklého kontextu. A to sa mu v spolupráci s talentovaným Ablohom nepochybne podarilo.

Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021
Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021
+5Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Maybach #Virgil Abloh #Project Maybach
Články podľa značiek