Kia Sportage: Žilinské SUV má slovenské ceny. Škode dajú zabrať

Kia predstavila špecifickú európsku verziu piatej generácie Sportage v septembri a v novembri rozbehla jej výrobu v Žiline. Teraz poznáme aj ceny. Základná verzia so 4-valcom 1,6 T-GDi štartuje od 22 690 eur.

09.12.2021 10:00
debata (3)
Nový Sportage prichádza s odvážnou prednou... Foto: Kia
Kia Sportage - EU 2021 Nový Sportage prichádza s odvážnou prednou maskou a bumerangovou grafikou denných svetiel. Nechýba nové logo ani motív tigrieho nosa.

Na to, že Kia Sportage je zo Slovenska, sme si už zvykli. Vyrábala sa tu už jej tretia generácia. Tá nová je však celkom iná. Po prvý raz v histórii pripravila totiž kórejská značka pre európsky trh špecifickú verziu, ktorá sa od tej ázijskej líši dizajnom aj rozmermi. V porovnaní s predchádzajúcim Sportage sa ale formát príliš nemenil, to napriek tomu, že základom je úplne nová platforma N3. Na dĺžku má Sportage 4 515 mm, na šírku 1 865 a na výšku 1 645 mm. Je teda len o 30 mm dlhší a len o centimeter širší a vyšší. Rovnako je to s rázvorom náprav 2 680 mm, kde pribudlo iba 10 mm.

Kia Sportage - výroba v Žiline november 2021 Čítajte viac V Žiline spustili výrobu piatej generácie Kie Sportage. Aj napriek kríze

Zato dizajn je radikálne odlišný. Vychádza z novej štylistickej filozofie Opposites United, teda z jednoty protikladov. Predná maska sa rozprestiera po celej šírke. Lemujú ju bumerangové denné diódy, ako aj integrované svetlá s matným pozadím. Zozadu zaujme dynamicky tvarovaný zadný stĺpik, do ktorého sa akoby zarezáva lišta strešného spojlera. Zadné svetlá sú zas spojené tenkou diódovou lištou. Nechýba ani nové logo. Úplnou novinkou je možnosť voliť kontrastnú čiernu strechu. Pre Sportage sú pripravené kolesá s priemerom 17 až 19 palcov.

Vzadu  zaujme najmä dynamický tvar zadného... Foto: Kia
Kia Sportage - EU 2021 Vzadu zaujme najmä dynamický tvar zadného stĺpika, do ktorého sa zarezáva lišta strešného spojlera. Novinkou je kontrastná čierna strecha.

Aj interiér prešiel radikálnou zmenou. Raritou je najmä veľký zakrivený displej, ktorý obsahuje až dve 12,3-palcové obrazovky z elektrickej Kie EV6. Túto technológiu používa zatiaľ len Porsche alebo BMW. Infotainment bude možné ovládať dotykom, hlasom, ale aj ovládačom na stredovom tuneli. Umožní tiež aktualizáciu softvéru, diaľkové prepojenie a ovládanie niektorých funkcií vozidla, ako aj rozsiahle využívanie aplikácií. V kabíne ponúka Sportage viac miesta ako v minulosti a platí to aj pre jeho kufor s objemom 591 litrov. Po sklopení operadiel delených v pomere 40 : 20 : 40 narastie celkový využiteľný objem na 1 780 litrov.

Kia Sportage - EU 2021 Čítajte viac Kia Sportage PHEV: Žilinská Kia bude aj ‘do zásuvky‘

Pod kapotou sa objavia naftové aj benzínové motory, spolu s úspornou mild-hybridnou alebo hybridnou technológiou. Neskôr pribudne plug-in hybrid. Na začiatku predaja môžu zákazníci voliť buď benzínový 4-valec 1,6 T-GDi (110 kW, 132 kW), alebo diesel 1,6 CRD-i85, 100 kW), aj v mild-hybridných verziách. K dispozícii bude 6-stupňová manuálna prevodovka alebo 7-stupňová dvojspojková prevodovka. Mild-hybridy dostanú aj inteligentnú manuálnu prevodovku iM6 s automatickou spojkou. Pre silnejší diesel a obe verzie benzínových motorov je pripravený pohon oboch náprav 4 × 4. Hybridná verzia HEV má systémový výkon 169 kW a tiež môže byť štvorkolkou.

Interiér pôsobí naozaj inovatívne. Z... Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Interiér pôsobí naozaj inovatívne. Z elektrického modelu EV6 si totiž požičal zakrivený displej s dvojicou 12,3-palcových obrazoviek.

Sportage bude dodávaný v štyroch úrovniach vybavenia – Silver, Gold, Platinum a GT-Line. Základná verzia 1,6 T-GDi (110 kW) s predným náhonom, 6-stupňovým manuálom a úrovňou vybavenia Silver štartuje na 22 690 eurách. Silver obsahuje v základe zliatinové 17-palcové disky, udržiavanie v jazdnom prúde, tempomat, automatické prepínanie diaľkových svetiel, predné full-LED svetlá, cúvaciu kameru, elektricky ovládané okná, zrkadlá, vyhrievaný volant a sedadlá, lakťovú opierku, infotainment s 8-palcovou obrazovkou či manuálnu klimatizáciu.

Kia Sportage - EU 2021 Čítajte viac Kia Sportage: ‘Krátka‘ verzia pre Európu je tu. Bude zo Žiliny

Gold pridáva 18-palcové kolesá, predné LED hmlové svetlá, parkovacie senzory vpredu aj vzadu, vyhrievané zadné sedadlá, trojzónovú automatickú klimatizáciu, navigáciu s 12,3-palcovým displejom. Platinum ide ešte ďalej. Sportage obohatí najmä o asistenčné systémy ako adaptívny tempomat s funkciou Stop&Go, monitorovanie slepých uhlov zrkadiel či adaptívne svetlá. Nájdeme tu tiež ambientné osvetlenie interiéru, bezkľúčový prístup a štartovanie, elektrické otváranie kufra, zakrivený displej alebo bezdrôtové nabíjanie smartfónov.

Do kufra Sportage sa zmestí od 591 do 1 780... Foto: Kia
Kia Sportage - EU 2021 Do kufra Sportage sa zmestí od 591 do 1 780 litrov batožiny.

Verzia GT-Line vychádza z najvyššej úrovne Platinum, no jej veľkou prednosťou je neprehliadnuteľný exteriérový balík GT-Line vrátane 19-palcových diskov, ale aj adaptívny podvozok ECS, 360-stupňová kamera, kožený volant, hliníkové pedále, audio Harman/Kardon s ôsmimi reproduktormi, či systém na predchádzanie zrážkam pri cúvaní. K jednotlivým úrovniam je možné dokúpiť príplatkové balíky Park Pack, Sound Pack, Premium Pack alebo Panorama Pack s. Za príplatok je aj kontrastná strecha.

Najlacnejšia verzia s pohonom 4×4 sa viaže na mild-hybridnú verziu 1,6 T-GDi (110 kW) s inteligentnou manuálnou prevodovkou iM6 a stupeň vybavenia Gold. Stojí od 28 590 eur. Za naftovú verziu Active zaplatíte minimálne 24 190 eur a za diesel s pohonom 4×4 v úrovni vybavenia Gold 30 790 eur. To sú ceny, ktoré dajú zabrať aj konkurentom. Napríklad Škode Karoq, ktorá neponúka také široké portfólio verzií, a navyše je o čosi menšia. Je však pravdou, že aj Sportage medzigeneračne výrazne zdražel. Keď v roku 2016 spustila Kia predaj Sportage štvrtej generácie, mohli si ho zákazníci dopriať od 19 490 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage
Články podľa značiek