Lexus ROV: Táto bugina jazdí na vodík. O zvuk ale neprišla

Takúto kreáciu by ste od Lexusu asi nečakali. Lenže konceptom ROV japonská prémiová značka naozaj mieri za zážitkami v prírode. A aby boli bezemisné, namiesto benzínu používa vodík.

10.12.2021 10:00
debata (3)
Lexus ROV je predstavou ekologickej buginy,... Foto: Lexus
Lexus ROV Concet - 2021 Lexus ROV je predstavou ekologickej buginy, ktorá by mohla priniesť zákazníkom Lexusu zážitky v teréne. A to bez výčitiek svedomia.

Lexus ROV, teda Recreational Off-highway Vehicle, má byť odpoveďou na to, ako prežiť adrenalínové zážitky pri jazde v teréne bez toho, aby ste ublížili prírode. Najväčším prekvapením tejto buginy s dĺžkou 3 120, šírkou 1 725 a výškou 1 800 mm je však fakt, že nesie logo Lexusu – automobilky, ktorá sa venuje luxusným sedanom, SUV a športovým kupé. Koncept ROV do jej portfólia akosi nezapadá. Napriek tomu má niesť DNA značky. Máme tu náznak vretenovej masky aj svetiel s grafikou písmena L. To je ale asi všetko, čo má ROV spoločné s Lexusom.

Interiér je veľmi jednoduchý, ale odolný a účelný. Foto: Lexus
Lexus ROV Concet - 2021 Interiér je veľmi jednoduchý, ale odolný a účelný.
Lexus ES 300h - 2021 Čítajte viac Lexus ES 300h: Vynovený sedan má lepší infotainment aj podvozok

V skutočnosti je to odolná bugina z rúrkového rámu, ochrannou klietkou kabíny, obrovskými terénnymi kolesami obutými „drapákmi“ a zavesením, ktoré veľkým pružením umožňuje prekonávať veľké terénne prekážky. ROV má byť ale aj pohodlný vďaka komfortným sedadlám a podľa automobilky dokonca poskytuje charakteristický jazdný prejav Lexusu. Kokpit pozostáva len z toho najnutnejšieho, napríklad digitálneho panela, ktorý zrozumiteľne poskytuje potrebné informácie, aby sa mohol vodič koncentrovať na jazdu.

Dvojmiestne terénne vozidlo s rúrkovým rámom... Foto: Lexus
Lexus ROV Concet - 2021 Dvojmiestne terénne vozidlo s rúrkovým rámom poháňa litrový motor s priamym vstrekovaním vodíka. Takže má takmer nulové emisie.

Napriek minimalizmu a purizmu je však ROV nalakovaný exkluzívnou farbou s bronzovým odtieňom a používa odolné kožené čalúnenie volantu a radiacej páky. Sedadlá sú pokryté syntetickou kožou. O dostatok výkonu, ale aj potrebnú zvukovú kulisu sa stará preplňovaný motor s objemom jedného litra. Aby bol však v prírode neškodný, namiesto benzínu spaľuje vodík. To znamená, že má temer nulové emisie pri minimálnom spaľovaní motorového oleja. S podobnou technológiou experimentuje aj Toyota, napríklad v okruhovej Corolle GR.

Lexus LX - 2022 Čítajte viac Lexus LX: Land Cruiser sa zmenil na ‘rolls‘ do terénu. Už po štvrtý krát

Výkon ani ďalšie parametre Lexus neprezradil. Vysokotlakové nádrže na vodík sú umiestnené na podvozku tak, aby boli dobre chránené pred poškodením. „Lexus ROV je našou odpoveďou na stále vyšší záujem o out-doorové aktivity a dobrodružného ducha záujemcov o luxusné produkty. V role koncepčného modelu spája našu túžbu vyvíjať aj produkty zamerané na životný štýl s nepoľavujúcim hľadaním nových technológií podporujúcich uhlíkovú neutralitu,“ povedal Spiros Fotinos, riaditeľ spoločnosti Lexus Europe. Či má však Lexus ROV šancu dospieť do výroby, nie je zatiaľ jasné.

Lexus ROV Concet - 2021
Lexus ROV Concet - 2021
+12Lexus ROV Concet - 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Lexus #Lexus ROV
Články podľa značiek