Lada Niva Legend: Takto ruskú ikonu nepoznáte. Ide do výroby ako ťahač

Ťahač z Lady Niva, navyše tej pôvodnej? Áno, je to realita. A nepostaral sa o ňu žiaden úpravca, ale priamo AvtoVaz. Na výrobné linky nemá ďaleko.

16.12.2021 10:00
debata (6)
Niva ako ťahač používa skrátenú dvojmiestnu... Foto: AvtoVaz
Lada Niva PVR-235710 - verzia ťahač Niva ako ťahač používa skrátenú dvojmiestnu kabínu Nivy Legend a podvozok s rázvorom natiahnutým až na 3 650 mm.

Lada Niva sa vyrába v súčasnosti v dvoch verziách. Prvou je tá pôvodná s prívlastkom Legend a druhá novšia z prelomu milénií s prívlastkom Travel. Bola tu aj 5-dverová verzia klasickej Nivy, no tá práve končí, keďže si tak trochu prekáža s novšou Nivou, ktorá päť dverí má. No čoskoro pribudne jedna novinka. A taká, ktorú by ste asi nečakali. Niva Legend, teda tá pôvodná, sa zmení na ťahač. Za úpravou pritom nestojí žiaden tuner, ale priamo ruská automobilka AvtoVaz, ktorá vidí v ťahači veľký potenciál. Samozrejme, na ruskom trhu, kde hrá prvé husle cena. Napokon, nie je to prvýkrát.

Lada Niva Bronto - 2021 Čítajte viac Lada Niva Bronto: Drsná verzia je späť. Má terénne gumy aj odolnejšie nápravy

Niva sa ako ťahač vyrábala v malých množstvách už na začiatku milénia pod kódovým označením VIS-23454. V tejto verzii však prišla o pohon oboch náprav. Aktívny ostal len ten zadný. Nová Niva v podobe ťahača s kódovým označením PVR-235710 si ho zachová a navyše dostane výkonnejší motor. S koňmi pod kapotou to ale i tak nebude žiadna sláva. Rusi len zväčšili objem starého známeho atmosférického 4-valca z 1,7 na 1,8 litra, takže výkon stúpol o 17 koní na výsledných 100 (74 kW). O ostatné sa bude musieť postarať prevodovka či aspoň zmenený stály prevod. A v ťažkej situácii pomôže redukcia.

Za Nivu možno zapriahnuť náves s dĺžkou 11... Foto: AvtoVaz
Lada Niva PVR-235710 - verzia ťahač Za Nivu možno zapriahnuť náves s dĺžkou 11 metrov a nosnosťou 1,5 tony. Celková povolená hmotnosť súpravy je potom 3 240 kg.

Okrem motora sa menila aj konštrukcia karosérie a podvozka. Kabína je skrátená, dvojmiestna, a za ňou pokračuje 3 100 mm dlhá úžitková časť s „točňou“ na predĺženom šasi. Rázvor náprav dosahuje až 3 650 mm, je teda o 800 mm dlhší, ako mala stará Niva. AvtoVaz predstavuje upravenú Nivu s 11 metrov dlhým návesom s hydraulickými brzdami, na ktorom je možné prevážať 1,5-tonový náklad. Celková povolená hmotnosť súpravy je potom okolo 3 200 kg. O novinku bude iste záujem, pretože i keď neohuruje parametrami, bude v porovnaní s konkurenčnými riešeniami neporovnateľne lacnejšia.

Lada Niva - 40 rokov Čítajte viac Lada Niva Legend: Ruská ikona končí. Zatiaľ v 5-dverovej verzii Samozrejme, na ťahač od Lady môžeme v Európe zabudnúť. Napokon, oficiálne sa tu nepredávajú ani klasické verzie. Ako inak, pre emisie. Dovážajú sa len individuálne.
Lada Niva PVR-235710 - verzia ťahač
Lada Niva PVR-235710 - verzia ťahač
+9Lada Niva PVR-235710 - verzia ťahač

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek