Lexus RZ 450e: Toto je nové elektrické SUV. Na UX 300e rovno zabudnite

Len pred pár dňami sme sa dozvedeli, že do roku 2030 sa Lexus zmení prakticky na čistú „elektromobilku“. Novú éru odštartuje kompaktným elektrickým SUV RZ 450e. Bude blízkym súrodencom Toyoty bZ4X. Veľa o novinke však zatiaľ japonská prémiová značka neprezradila.

17.12.2021 10:00
debata
Lexus RZ 450e bude zjavne blízkym príbuzným s... Foto: Lexus
Lexus RZ 450e - 2022 Lexus RZ 450e bude zjavne blízkym príbuzným s Toyotou bZ4X. Zdieľať budú platformu e-TNGA. Autonómny dizajn však vychádza z konceptu LF-Z Electrified. Aj preto bude mať jeho zaslepená maska vretenový tvar.

Lexus a elektrifikácia sú si blízke. Veď absolútnu väčšinu jeho európskych predajov tvoria hybridy. S elektromobilmi je to ale bieda. Lexus UX 300e je jediný, aj to odvodeným z bežného UX. Čoskoro však Lexus šliapne na elektrický plyn. Len pred pár dňami oznámil, že do roku 2030 chce kompletne elektrifikovať svoje portfólio v Číne, Európe aj v Severnej Amerike. Ročne bude vyrábať milión elektromobilov a do roku 2035 sa zmení na čistú „elektromobilku“. K tomu však bude potrebovať nové batériové modely. A prvé z novej generácie sa stane kompaktné SUV Lexus RZ 450e, ktoré automobilka práve ukázala na oficiálnych snímkach.

Toyota - 15 nových elektromobilov Čítajte viac Toyota ukázala ‘showroom budúcnosti‘. Je explóziou elektromobilov!

Veľa o ňom však Lexus neprezradil. No nie je tajomstvom, že bude blízkym príbuzným nedávno predstavených dvojičiek – Toyoty bZ4X a Subaru Solterra. Zdieľať s nimi bude elektrickú platformu e-TNGA. Dizajnom nemá ďaleko od konceptu LF-Z Electrified predstavenom len v tomto roku. Máme tu teda náznak zaslepenej vretenovej masky aj zadný, sklom prekrytý stĺpik, v štýle veľkého SUV RX. Chýbať nebudú svetelné efekty ako podsvietené logo alebo denné svetlá v tvare ležatého písmena L. Napriek snahe o čo najlepšiu aerodynamiku však ostane RZ 450e verné klasickým spätným zrkadlám aj kľučkám.

Riešením zadného stĺpika s RZ 450e sa odvoláva... Foto: Lexus
Lexus RZ 450e - 2022 Riešením zadného stĺpika s RZ 450e sa odvoláva na väčšie SUV značky ako Lexus RX.

O technike nevieme nič. Je však predpoklad, že RZ 450e pôjde výkonovo aj dojazdom nad rámec Toyoty bZ4X. Tá má výkon 150 alebo 160 kW, batériu s kapacitou 71,4 kWh a dojazd 460 až 500 km. Stovku zvládne za 7,7 sekundy alebo 8,4 s, to podľa toho, či ide o verziu s pohonom predných, alebo všetkých štyroch kolies. Skôr sa však prikláňame k tomu, že Lexus si požičia techniku konceptu LF-Z Electrified, ktorý sa prezentoval batériou s kapacitou 90 kWh, výkonom až 400 kW, akceleráciou na stovku za tri sekundy a dojazdom na hranici 600 km, i keď podľa staršej a liberálnejšej normy WLTP. Vzhľadom na prémiovú pozíciu Lexusu v koncerne by to bolo logické.

Lexus LX - 2022 Čítajte viac Lexus LX: Land Cruiser sa zmenil na ‘rolls‘ do terénu. Už po štvrtý krát

Očakávať môžeme aj plne elektronické riadenie steer-by-wire, označované ako „One Motion Grip“, ktoré ruší mechanické prepojenie medzi volantom a kolesami. O ich natáčanie sa budú starať výhradne elektromotory. Kým bZ4X bude mať túto vychytávku za príplatok, RZ 450e by ju mohlo dostať v sérii ako aj pohon oboch náprav. Na bližšie informácie si ešte budeme musieť počkať. Oficiálne sa totiž predstaví až v prvej polovici budúceho roka a k zákazníkom zamieri pravdepodobne až na jeho konci. RZ 450e bude však len prvou lastovičkou veľkej elektrifikácie Lexusu. Každý rok by mal doraziť ďalší elektromobil vrátane superšportu so zrýchlením z 0 na 100 km/h za dve sekundy a dojazdom 700 km.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Lexus #Lexus RZ 450e
Články podľa značiek