Exkluzívny Lexus LX prichádza aj v drsnej offroadovej verzii s tromi uzávierkami

Čerešničkou na torte japonského šesťvalcového "rollsu do terénu" je trojica uzamykateľných diferenciálov.

23.12.2021 10:00
debata (1)
Lexus LX pôsobí naozaj impozantne. Foto: Lexus
Lexus LX - 2022 Lexus LX pôsobí naozaj impozantne.

Toyota v júni predstavila novú generáciu svojho kultového off-roadu a na jeseň prišla jej podstatne luxusnejšiu inkarnácia v podobe modelu Lexus LX. Jeho základom je tá istá platforma GA-F s rámovým podvozkom, predným zavesením na dvojitých lichobežníkových ramenách a zadnou tuhou nápravou so 4-prvkovým zavesením.

V porovnaní s Land Cruiserom má Lexus LX úplne prepracovanú stredovú konzolu s dvojicou displejov a luxusnejšie pôsobí celý interiér. Ten nižšie umiestnený s uhlopriečkou sedem palcov, slúži pre nastavenie klimatizácie, ale aj vybraných funkcií systému Multi-Terrain Select.

Lexus LX prezývajú aj "rolls do... Foto: Lexus
Lexus LX - 2022 Lexus LX prezývajú aj "rolls do terénu".

Verzia Offroad sa pri luxusnom Lexuse LX, ktorý si vyslúžil aj rezývku „rolls do terénu“ mierne líši od tej štandardnej nielen technikou, ale aj vzhľadom. Celé „je posadené“ viac do matnejších farieb, čo v mpraxi znamená, že matné a čierne sú okrem iného mriežka chladiča, kryty blatníkov, bočné nášľapné prahy, kryty zrkadiel a aj lišta okolo okien. Čierne sú aj aj 18-palcové disky kolies.

Po technickej stránke sa špeciálna edícia offroad môže pochváliť trojicou uzamykateľných diferenciálov, okrem stredného je aj na oboch nápravách. Auto je vybavené aj systémom Multi-Terrain Select, ktorý umožňuje zvoliť optimálny režim pohonuv závislosti od podkladu a trakcie a má aj systém Crawl Control, ktorý udržiava nastavenú rýchlosť a pribrzďuje jednotlivé kolesá pre čo najbezpečnejšiu jazdu v skalnatom teréne alebo hlbšom blate.

Keďže táto verzia je určená aj pre drsnejšiu jazdu, tak všetky citlivé komponenty sú chránené pred striekajúcou vodou a prachom a systém mazania 3,5-litrového motora V6 (305 koní, krútiaci moment 650 Nm a 10-stupňový automat) zostáva plne funkčný, aj keď je vozidlo naklonené o 45 stupňov v akomkoľvek smere.

Lexus LX - 2022
Lexus LX - 2022
+18Lexus LX - 2022

Aj keď je auto oproti predchodcovi vybavené oveľa exkluzívnejšie, zostali zachované hodnoty nájazdového, prejazdového aj výjazdového uhla a hmotnosť auto sa navyše podarilo znížiť o nezanedbateľných 200n kilogramov. V reči konkrétnych čísiel to znamená, že auto zvláda bočný náklon 44 stupňov, má stúpavosť 45 stupňov a dokáže sa brodiť vo vodnej priekope hlbokej 700 mm.

Ak vás zaujalo, tak sa, podobne ako ani predošlá generácia, do Európy nedostane. Nespĺňa totiž ultraprísne európske emisné normy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #off-road #Land Cruiser #Lexus LX
Články podľa značiek