Citroën Ami Buggy Concept: Mestské ‘mikroautoʼ vystrojili do terénu. Vyzerá odvážne

Mobilita budúcnosti bude mať niekoľko podôb. A hoci elektromobily sa zväčša predurčujú pre jazdu v mestách, ich dizajn môže evokovať rôzne zameranie. Dokazuje to aj Citroën svojím konceptom My Ami Buggy.

24.12.2021 14:00
7390584 Foto:
Koncept terénnej buginy My Ami Buggy už na prvý pohľad evokuje dobrodružné zameranie.
debata

Elektromobilita postupne preniká do rôznych segmentov a automobilky sa snažia prinášať riešenia pre rozličné dopravné kontexty. Asi najskloňovanejším je doprava vo veľkomestách, ktoré sú v súčasnosti preplnené a nútené vytvárať bezemisné zóny, aby obyvateľom zabezpečili zdravšie ovzdušie. Receptom na oba problémy je elektromobilita zabezpečovaná rozmerovo minimalistickými vozidlami.

Citroën My Ami Buggy Concept
Citroën My Ami Buggy Concept
+6Citroën My Ami Buggy Concept

A práve také vyvinul francúzsky Citroën a nazval ho Ami. Táto elektrická štvorkolka neohuruje výkonom ani kapacitou batérie, ale kompaktnými rozmermi a vysokou mierou individualizácie, čo zákazníkom umožňuje navrhnúť si vozidlo podľa vkusu. Modulárna platforma a elektrický pohon zároveň poskytujú voľnosť dizajnérom pri navrhovaní originálnych nadstavieb.

Ako správna bugina, koncept má len zmenšené... Foto: Citroën
7390585 Ako správna bugina, koncept má len zmenšené dvere, ktoré navyše slúžia na uloženie príručnej batožiny.

Posledným takýmto výtvorom z dielne Citroënu je koncept terénnej buginy My Ami Buggy. Ten už na prvý pohľad evokuje dobrodružné zameranie, a to hlavne terénnymi pneumatikami, pridávnym rámom na nárazníku, ochranou svetiel, prídavným LED reflektorom a dokonca rezervným kolesom upevneným na streche.

Zvýšiť pohodlie jazdy majú sedadlá s... Foto: Citroën
7390577 Zvýšiť pohodlie jazdy majú sedadlá s dvojnásobným množstvom výplne.

Ako správna bugina, koncept má len zmenšené dvere, ktoré navyše slúžia na uloženie príručnej batožiny. Vzhľadom na minimum priestoru v kabíne, museli konštruktéri doslova čarovať. Navyše je možné dodatočne vytlačiť na 3D tlačiarni držiaky na akčné kamery, mobil, či prenosný reproduktor. Zvýšiť pohodlie jazdy majú sedadlá s dvojnásobným množstvom výplne. Tie sú čalúnené žlto-zelenou farbou a ladia tak s tmavozelenou farbou laku karosérie. Strešný nosič a disky kolies sú lakované matným zlatým odtieňom.

Citroën AMI - 2020 Čítajte aj Citroën AMI: Francúzsky ‘Smart‘ jazdí na batérie. A bez vodičáku

Hoci by použitie obdobného auta v teréne bolo určite zábavné, ide skôr o dizajnérske cvičenie, keďže výkon, dojazd a chýbajúca nabíjacia infraštruktúra vo voľnej prírode znemožňujú jeho reálne využitie na dobrodružné výpravy. Na druhej strane, SUV a off-roady sú momentálne v kurze a odlíšiť sa v meste terénnou úpravou elektrického mikroauta môže ľudí zaujať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #koncept #Citroen #Citroën AMI
Články podľa značiek