Honda Civic Type R: Nový hot-hatch sa predstaví na tokijskom autosalóne. Má to však háčik

Honda plánuje elektrickú budúcnosť, no ešte stále pokračuje vo vývoji populárnej kategórie ostrých hatchbackov. Civic Type R to potvrdí v Tokiu, no nepôjde o tradičnú výstavnú premiéru.

29.12.2021 10:00
7406004 Foto:
Honda plánuje ukázať len maskovaný prototyp doplnený videoprojekciami.
debata

Automobilová výstava v metropole krajiny vychádzajúceho slnka je jednou z mála, ktorá ustála pandémiu ochorenia COVID-19 aj postupný odklon automobiliek od účastí na tradičných autosalónoch. V Ázii sú jednoducho automobilové veľtrhy stále populárne, čo sa o Európe či o Amerike rozhodne povedať nedá.

Zamaskovaný prototyp Hondy Civic Type R
Zamaskovaný prototyp Hondy Civic Type R
+3Zamaskovaný prototyp Hondy Civic Type R

Je preto logické, že prezentovať sa budú chcieť hlavne ázijské a predovšetkým domáce japonské značky. Už v polovici januára tak uvidíme Hondu Civic Type R, ktorá sa dočká ďalšej generácie. Kým tá predchádzajúca sa zaradila k dizajnovo kontroverzným, najnovší model má byť o niečo striedmejší.

Honda Civic Si - 2022 Čítajte aj Honda Civic Si: Na polceste k Type-R. Ale len pre Ameriku

Škoda len, že Honda plánuje ukázať len maskovaný prototyp doplnený videoprojekciami. Automobilka chce návštevníkom detailnejšie predstaviť proces vývoja a testovanie nového modelu. Dôvodom tajnostkárskeho prístupu je aj fakt, že sériové auto má naplánovanú premiéru až neskôr v roku 2022.

Nebude chýbať typické výrazné zadné prítlačné... Foto: motor1.com
7406009 Nebude chýbať typické výrazné zadné prítlačné krídlo a trojica koncoviek výfukového potrubia.

Vzhľadom na elektrické ambície Hondy nemožno pod kapotou hot-hatchu očakávať nový agregát. S vysokou pravdepodobnosťou ho bude poháňať opäť preplňovaný dvojlitrový zážihový štvorvalec. Čo sa však očakávať dá, je nárast výkonu z 228 kW (310 k) až k hranici 298 kW, čo je 405 konských síl.

Honda NSX - 2019 Čítajte aj Honda NSX: Z veľkého comebacku je fiasko. Japonské ‘Ferrari‘ končí

Ako sme spomínali, dizajn bude o niečo úhľadnejší ako v minulosti. Nebude však chýbať typické výrazné zadné prítlačné krídlo a trojica koncoviek výfukového potrubia, ktoré debutovali v predchádzajúcej generácii. Vpredu by mala novinka dostať agresívnejší nárazník s otvormi pre prísun vzduchu k brzdám.

Na tokijskom autosalóne nebude Honda Civic Type R jedinou športovou novinkou. Návštevníci sa môžu tešiť aj na Nissan Z alebo koncept elektrického Subaru STI a aj na koncept divízie Ralliart patriacej pod Mitsubishi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda Civic Type R #hot-hatch #Autosalon Tokio 2022
Články podľa značiek