Športiak zo Slovenska za 400-tisíc, ktorý boduje v Dubaji! Takto ste ho nevideli (VIDEO + FOTO)

Už niekoľko mesiacov môžu návštevníci dubajského EXPA obdivovať aj jedinečný automobil zo Slovenska. Vodíkové auto, ktoré spojilo tri rozličné sektory, má už vraj niekoľko reálnych zákazníkov. A to aj napriek ohurujúcej cene.

30.12.2021 10:00
PSP 0768 Foto:
Športový automobil na vodíkový pohon MH2, ktorý prezentuje Slovensko na EXPO 2020 v Dubaji.
debata (15)

Športový automobil s vodíkovou technológiou predstavili v Dubaji začiatkom októbra tohto roka, pričom jeho slávnostné prezentovanie si nenechal ujsť ani minister hospodárstva Richard Sulík. My sme sa na automobil boli následne pozrieť aj osobne, pričom nám viaceré detaily o ňom odhalila generálna komisárka slovenskej expozície na EXPO 2020 Miroslava Valovičová.

„Za vodíkovou technológiou stojí Technická univerzita v Košiciach, ktorá vyvinula a dala si patentovať nízkotlakové vodíkové nádrže, ktoré sú veľmi bezpečné. V spolupráci s firmou Matador a so šéfdizajnérom Branislavom Maukšom vzniklo toto auto – symbol spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom a akademickou obcou,“ vysvetlila pre Pravdu Valovičová.

Video
VIDEO: Slovenský vodíkový športový automobil v Dubaji na EXPO 2020.

Na pohľad luxusný športiak s futuristicky pôsobiacim dizajnom je magnetom pre návštevníkov slovenského pavilónu. Napriek tomu, že ide o koncept, do predaja by sa auto mohlo dostať do dvoch rokov. Záujemcov sa v Dubaji, kde sa po uliciach preháňajú luxusné športiaky svetoznámych výrobcov, našlo hneď niekoľko.

„Áno, už niekoľko domácich prejavilo záujem o vodíkový športový automobil, keďže takúto hračku ešte doma nemajú,“ uviedla s úsmevom Valovičová. Vodíkový športiak však nie je žiaden rozmar. Ide o plnohodnotný luxusný automobil s maximálnou rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu a zrýchlením z nula na sto pod štyri sekundy.

zväčšiť Detaily automobilu na vodíkový pohon MH2, ktorý... Foto: PETRA SARTORIS/EXPO DUBAJ
PSP Detaily automobilu na vodíkový pohon MH2, ktorý prezentuje Slovensko na EXPO 2020 v Dubaji. Detaily automobilu na vodíkový pohon MH2, ktorý prezentuje Slovensko na EXPO 2020 v Dubaji.

„Dizajn sa dá objednať na mieru, čiže automobil je možné prispôsobiť a takpovediac vytvoriť na požiadanie. Základom je však koža alcantara, karbónové prvky. Tvar auta je inšpirovaný atlétom – rýchlosť, sofistikovať v pohybe, ktorú znázorňuje práve telo atléta, bolo prevedené do dizajnu. Kokpit auta, ktorý je presklený, znázorňuje kvapku vody,“ vymenovala Miroslava Valovičová.

Šéfdizajnér Branislav Maukš vedľa automobilu na...
Šéfdizajnér Branislav Maukš vedľa automobilu na...
+11Detaily automobilu na vodíkový pohon MH2, ktorý...

Samozrejme, otázku vyvoláva najmä cena. Ani tú sa neboja zástupcovia slovenského pavilónu prezradiť – mala by byť okolo 400-tisíc eur. Na to, aby sa podobné automobily dostali do širšej distribúcie, si svet bude musieť asi počkať. Slováci však majú omnoho väčšie ambície s vodíkovým autobusom. „Názov slovenskej expozície na EXPO v Dubaji je Pohyb budúcnosti – vodík, letectvo a vesmír. V rámci vodíkových technológií prezentujeme hneď dve – teda športové auto, ale aj vodíkový autobus, ktorý je možné už aj predávať. Zároveň je možné už urobiť aj pilotné projekty v rámci mestskej hromadnej dopravy, čo by sme chceli realizovať v blízkej budúcnosti aj na Slovensku,“ uviedla Miroslava Valovičová.

expo7 Čítajte viac Dubajské EXPO láka monumentálnosťou. Slováci sa v ňom nestratili

Čo je podľa nej výnimočné na vodíkovom pohone, je fakt, že ide tiež v zásade o elektropohon, pretože vodík, ktorý je spaľovaný vo vodíkových nádržiach cez palivový článok následne poháňa štyri elektromotory. „Výhodou oproti klasickým batériám je lepšia udržateľnosť. Vedľajším produktom nie sú batérie, ktoré je potom ťažké recyklovať, ale len voda – respektíve vodná para. Ďalšími výhodami je lepší dojazd aj rýchlosť doplnenia vodíka oproti dobíjaniu batérie,“ zdôraznila generálna komisárka pre Pravdu.

Vo videu vyššie, ktoré vzniklo exkluzívne pre Pravdu priamo v Dubaji, si môžete pozrieť ďalšie detaily vodíkového automobilu, rovnako si pozrite aj galériu.

Lexus ROV Concet - 2021 Čítajte viac Lexus ROV: Táto bugina jazdí na vodík. O zvuk ale neprišla

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vodík #technológia #Expo Dubaj 2020 #vodíkové auto #Miroslava Valovičová
Články podľa značiek