Toyota Yaris GR Sport: Športová DNA nie je len o dizajne

Toyota sa rozhodla zužitkovať imidž „šialeného“ Yarisu GR aj v bežnej produkcii. Yaris tak obliekla do dresu tímu Gazoo Racing a k tomu pridala zmeny na podvozku.

04.01.2022 10:00
debata
Yaris GR Sport síce nedostal do vienka ani... Foto: Toyota
Toyota Yaris GR Sport - 2021 Yaris GR Sport síce nedostal do vienka ani jeden kilowatt navyše, no to mu nebráni vytŕčať z radu. Postaral sa o to dizajnový tuning tímu Gazoo Racing s veľkou maskou, 18-palcovými diskami či špecifickým sivým lakom Dynamic.

Aktuálne európske auto roka 2021, teda kým nespoznáme v marci to pre rok 2022, prichádza v novej verzii GR Sport. Už názov prezrádza, že je inšpirované ostrým Yarisom GR, presnejšie GR Yarisom, s 3-dverovou karosériou, preplňovaným 3-valcom s výkonom neuveriteľných 192 kW a pohonom oboch náprav. O výkon tentoraz ale nešlo. Pod kapotou „sportu“ pracuje štandardný 3-valec 1,5 Dynamic Force (92 kW) alebo jeho hybridná alternatíva (85 kW). Z ponuky vypadol jedine základný 3-valec 1,0 VVT-i.

Toyota Yaris - výroba v českom Kolíne Čítajte viac Toyota Yaris: Auto roka vyrábajú už aj v Česku. Čoskoro pribudne Aygo X

Novinkou je však 6-stupňová manuálna prevodovka iMT, ktorá pri podraďovaní zvyšuje otáčky (rev-matching), a naopak, pri radení tých vyšších zníži otáčky tak, aby dochádzalo k hladkým a rýchlejším zmenám prevodových stupňov, navyše s akustickým efektom „medziplynu“. Táto funkcia má byť výhodou aj pre jednoduchšie rozjazdy z miesta. Samozrejme, týka sa to nehybridnej verzie, pretože tá hybridná používa naďalej planétovú prevodovku Multidrive S, ktorá prepája spaľovací motor s elektromotorom.

Vzadu je neprehliadnuteľný difúzor a chrómová... Foto: Toyota
Toyota Yaris GR Sport - 2021 Vzadu je neprehliadnuteľný difúzor a chrómová koncovka výfuku. Nechýba ni plaketa tímu Gazoo Racing.
Toyota Yaris GR Sport - 2021
Toyota Yaris GR Sport - 2021
+8Toyota Yaris GR Sport - 2021
Zvonku sú ale zmeny neprehliadnuteľné. Tuning divízie Gazoo Racing je jasne čitateľný na maske so špecifickým výpletom s motívom písmena G či 18-palcových kolesách s 10-lúčovým dizajnom a dimantovým výbrusom. Vzadu nechýba výrazný difúzor a chrómová koncovka výfuku. Výhrade pre Yaris GR Sport „namiešala“ Toyota sivý odtieň laku Dynamic, ktorý vyznieva o to viac, že súčasťou GR Sport je kontrastná čierna strecha. Celé to završujú plakety Gazoo Racing na prednej maske a piatych dverách.
Interiér sa môže pýšiť červeným prešívaním... Foto: Toyota
Toyota Yaris GR Sport - 2021 Interiér sa môže pýšiť červeným prešívaním sedadiel a perforovaným koženým volantom či plaketami GR na palubnej doske, štartovacom tlačidle alebo na čalúnení opierok hláv.
Toyota Yaris GR Sport - 2021
Toyota Yaris GR Sport - 2021
+4Toyota Yaris GR Sport - 2021

V kabíne podporujú športovú atmosféru látkové sedadlá s červeným prešívaním, kožený perforovaný volant či kožená hlavica voliča prevodovky. Dekorácie s kovovým odtieňom, špecifické len pre GR Sport, nájdeme na výplniach dverí alebo v oblasti prieduchov ventilácie. K tomu pridáva „ostrý“ Yaris nápisy GR na volante, hlavových opierkach, štartovacom tlačidle či v grafike prístrojového panela. Čo je však sympatické, úpravy sa nedotkli len vzhľadu. Toyota išla ďalej, a tak GR Sport podstúpil aj tuning podvozka.

IMG 20210306 145749 Čítajte viac Test: Toyota Yaris 1,5 Hybrid – Vyskúšali sme Európske auto roka 2021

Optimalizované tlmiče majú priniesť rýchlejšie reakcie na riadenie a nové tuhšie pružiny na zadnom zavesení zasa minimalizovať náklony v zákrutách ako aj eliminovať zdvih kolies pri akcelerácii a prudkom brzdení. Upravený bol aj samotný posilňovač riadenia, ktorý má kratší prevod a výraznejšiu spätnú väzbu. K tomu všetkému pridáva Yaris GR Sport dodatočné podlahové výstuhy, ktoré zvýšili tuhosť celej karosérie. O lepšiu aerodynamiku sa zasa postarali dodatočné vložky v oblasti podbehov predných aj zadných kolies.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Yaris #Gazoo Racing #Toyota Yaris GR Sport
Články podľa značiek