BMW iX Flow: Toto auto mení farbu na počkanie. Čo ale bude v ‘techničáku‘?

Autá si dnes môžeme prispôsobiť v mnohých oblastiach. To, čo však ostáva nemenné, je farba karosérie. Lenže v blízkej budúcnosti to už platiť nemusí. Ukazuje to koncept BMW iX Flow, ktorý je doslova chameleónom. Do série pritom nemá „magická“ elektroforetická technológia E Ink ďaleko.

07.01.2022 10:00
debata
Toto BMW iX  môže byť čierne aj biele. Zmena sa... Foto: BMW
BMW iX Flow Concept - 2022 Toto BMW iX môže byť čierne aj biele. Zmena sa uskutoční v priebehu pár sekúnd. Postará sa o to technológia blízka elektronickým čítačkám, teda čítačkám kníh s elektronickým tušom.

Pri súčasnej úrovni digitalizácii sme si zvykli, že si v aute môžeme upraviť grafiku prístrojového panelu, infotainmentu aj náladového osvetlenia. To všetko mení atmosféru v kabíne. Lenže blíži sa doba, keď si toho budeme môcť podľa nálady upraviť oveľa viac. Aj to čo bolo doteraz nemenné – napríklad farbu laku karosérie. Pri kúpe auta máme síce k dispozícii širokú paletu odtieňov a dekoratívnych prvkov, no rozhodnutie musíme urobiť hneď na začiatku. Potom už niet cesty späť. Štúdia BMW iX Flow, ktorú predstavila mníchovská automobilka na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas to však dokáže. A to vďaka inovatívnej technológii spoločnosti E Ink, ktorá je známa najmä v oblasti displejov používaných v elektronických čítačkách. To otvára úplne nové obzory personalizácie.

BMW iX xDrive40 - test 2021 Čítajte viac Test: BMW iX xDrive40 – budúcnosť má aj svoje limity

Koncept BMW iX Flow je založený na elektrickom BMW iX, líši sa však práve špeciálnym lakom. Ten obsahuje milióny mikrokapsúl s priemerom ľudského vlasu. Každá z mikrokapsula má záporne nabité biele pigmenty a kladne nabité čierne pigmenty. Potom stačí malá stimulácia elektrickým prúdom, ktorá spôsobí, že sa na povrchu mikrokapsuly zhromaždia biele alebo čierne pigmenty. V priebehu pár sekúnd to dá karosérii požadovaný odtieň. Čarovnou vlastnosťou elektroforetickej technológie využívajúcej elektrické polia je, že na rozdiel od displejov alebo projektorov, nepotrebuje na udržanie zvolenej farby absolútne žiadnu energiu. Prúd spotrebováva iba počas krátkej fázy zmeny farby. Vylúčené nie sú ani rôzne dekoratívne vzory, teda kombinácia svetlých a tmavých odtieňov.

Čarovné na elektroforetickej technológii je, že... Foto: BMW
BMW iX Flow Concept - 2022 Čarovné na elektroforetickej technológii je, že energiu spotrebováva len pri zmene farby. Na udržanie farebného stavu nie je potrebná.

Dosiahnutie tohto efektu si vyžaduje použitie mnohých segmentov materiálu ePaper. Na zabezpečenie toho, že segmenty budú odrážať charakteristické obrysy vozidla a výsledné variácie svetla a tieňa, využilo BMW generatívne konštrukčné procesy a dizajnové algoritmy umožňujúce potrebnú tvarovateľnosť a flexibilitu ePaperu. Vysokú presnosť pri vytváraní každého segmentu zaručila technológia laserového rezania. Po priložení segmentov a pripojení napájacieho zdroja na stimuláciu elektrického poľa BMW zahrialo a utesnilo celú karosériu, aby sa zaručila optimálna a rovnomerná reprodukcia farieb pri každej zmene. Takže z elektrického SUV iX sa stal doslova chameleón. Bonusy však zďaleka nemusiy byť len estetické. Súvisieť môžu aj s bezpečnosťou a hospodárnosťou.

BMW iX Flow Concept - 2022
BMW iX Flow Concept - 2022
+21BMW iX Flow Concept - 2022

Ako vieme, biela farba odráža slnečné lúče, kým čierna ich absorbuje. Tento efekt je výhodou pre klimatizáciu. V lete môže byť auto biele, aby sa interiér zahrieval čo najmenej a v zime zas čierne, aby sa jeho teplota zvýšila. Zvlášť užitočné to môže byť pre elektromobily, akým je aj BMW iX, ktoré vďaka tomu spotrebuje menej elektrickej energie na vykurovanie a klimatizovanie kabíny. A to bude mať priamy vplyv na jeho dojazd. Aspekt bezpečnosti je zas v tom, že v noci môže byť biela karoséria lepšie viditeľná, či už počas jazdy alebo pri parkovaním nehovoriac o núdzovom státí kedsy na krajnici. BMW navyše tvrdí, že technológia E Ink má potenciál aj v interiéry. Napríklad by mohla zabrániť prehrievaniu palubnej dosky. Ešte ale treba doriešiť legislatívu. Aká farba bude totiž zapísaná v technickom preukaze, keď budú autá meniť odtieň podľa želania?

BMW XM Concept - 2021 Čítajte viac BMW XM Concept: Toto je ‘M1‘ pre budúcnosť. Má prelomiť konvencie

„Nové technológie poskytnú v budúcnosti úplne novú úroveň slobody rozhodovania. Vodičovi to dá možnosť vyjadriť rôzne stránky svojej osobnosti, alebo dokonca svoj pôžitok zo zmeny navonok a nanovo ho definovať zakaždým, keď si sadne za volant,” povedala Stella Clarke, vedúca projektu BMW iX Flow s technológiou E Ink. „Podobne ako móda alebo statusové reklamy na kanáloch sociálnych médií, aj vozidlo sa potom stane vyjadrením rôznych nálad a okolností v každodennom živote,“ dodala. „Digitálne zážitky sa v budúcnosti nebudú obmedzovať len na displeje. Stále viac sa bude prepájať skutočné a virtuálne. V podobe vozidla BMW iX Flow oživujeme karosériu automobilu,” doplnil ju Frank Weber, člen predstavenstva automobilky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW iX #CES Las Vegas #BMW iX Flow
Články podľa značiek