Cadillac InnerSpace: Toto je vízia luxusu pre ďalšie desaťročia

Cadillac by sa rád vrátil do hry, ako značka, ktorá udáva trend v luxuse. Aj preto sa na veľtrhu CES v Las Vegas tak trochu „utrhol z reťaze“. Predstavil víziu extrémneho kupé. Za volantom si ale zábavu neužijete.

12.01.2022 10:00
debata
Koncept InnerSpace je veľkým kupé s... Foto: Cadillac
Cadillac InnerSpace Concept - 2022 Koncept InnerSpace je veľkým kupé s jednopriestorovou karosériou. Výhľad z nej asi nebude silnou stránkou, lenže o riadenie sa postará autopilot.

Cadillac čakajú veľké zmeny. Definitívne totiž skoncoval s vývojom spaľovacích motorov. Každý nový model, ktorý predstaví, bude čisto elektrický. Tie súčasné, spaľujúce benzín či naftu, skončia najneskôr v roku 2030. Na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas sa však pozrel do ešte vzdialenejšej budúcnosti. Portfólio futuristických konceptov Halo, z ktorých poznáme vlaňajší luxusný dron PersonalSpace a luxusný 6-miestny van SocialSpacea, doplnil o vzrušujúce elektrické kupé InnerSpace. To asi najlepšie ladí s jeho históriou, plnou opulentných modelov, ktoré písali dejiny luxusu.

Pohodlný vstup do ultraluxusného interiéru... Foto: Cadillac
Cadillac InnerSpace Concept - 2022 Pohodlný vstup do ultraluxusného interiéru zabezpečujú nielen veľké krídlové dvere, ale aj výklopné čelné okno.
Cadillac InnerSpace Concept - 2022
Cadillac InnerSpace Concept - 2022
+14Cadillac InnerSpace Concept - 2022

Práve elektrický pohon totiž Cadillacu umožnil opäť tak trochu mrhať rozmermi a priestorom, čo mu vždy išlo. Tentoraz ale bez dosahov na životné prostredie. To asi najviac odlišuje štúdiu od starších projektov Sixteen či Elmiraj. InnerSpace má doslova predefinovať luxus budúcnosti, ktorý sa opiera o autonómne riadenie. Obrovské kupé, určené len dvom pasažierom, nemá žiadne klasické ovládacie prvky. O to viac priestoru ponúka. Vstup do kabíny uľahčuje výklopné čelné okno a panoramatická strecha. Zároveň sa natočia sedadlá. Čas strávený cestovaním sa má v InnerSpace zmeniť na relax a zábavu. Cadillac hovorí doslova o wellnessových zážitkoch.

Dominantou interiéru je gigantický LED displej... Foto: Cadillac
Cadillac InnerSpace Concept - 2022 Dominantou interiéru je gigantický LED displej s rozšírenou realitou. Čas autonómneho cestovania sa tak má zmeniť na veľký relax a zábavu.
Cadillac InnerSpace Concept - 2022
Cadillac InnerSpace Concept - 2022
+11Cadillac InnerSpace Concept - 2022

Biometrické vstupy a rozhrania riadené umelou inteligenciou, dostupné cez veľký, panoramatický SMD LED displej, umožnia cestujúcim vybrať si z tém rozšírenej reality, zábavy a relaxačných programov. „Elektrifikácia a autonómna jazda zásadne zmenia úlohu vozidiel a skúsenosti, ktoré s nimi zákazníci majú,“ povedal Bryan Nesbitt, šéf dizajnu GM. „Skúmame, kam až môžeme ísť, pričom mobilitu budúcnosti si predstavujeme ako kombináciu luxusu a lepšieho využívania osobného času.“ Základy konceptu však nie sú až také futuristické, InnerSpace totiž stojí na batériovej platforme Ultium, ktorá je pripravená pre prvý čistý elektromobil Lyriq, plánovaný na rok 2023.

Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz Project Maybach: Bláznivé terénne GT navrhol slávny Virgil Abloh

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Cadillac #CES Las Vegas #Cadillac InnerSpace
Články podľa značiek