Chevrolet Equinox EV: Tento elektromobil má stáť len 30 000 dolárov

Druhý najpredávanejší model Chevroletu má naplánovanú elektrickú budúcnosť. Hádam ho nepostretne osud elektrického Boltu, ktorý urobil v kase GM poriadnu sekeru.

13.01.2022 10:00
debata
Chevrolet Eqiunox sa zmení z benzínového SUV na... Foto: Chevrolet
Chevrolet Equinox EV - 2022 Chevrolet Eqiunox sa zmení z benzínového SUV na atraktívny elektrický crossover. Má úhľadný dizajn a rozmery, ktorými bude konkurovať Tesle Y alebo Hyundaiu Ioniq 5.

General Motors predstavil na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas hneď dva elektromobily. Kým však Cadillac InnerSpace bol extrémne futuristickou štúdiou autonómneho superkupé vzdialenej budúcnosti, Chevrolet Equinox EV má k realite oveľa bližšie. Toto SUV, predstavené v roku 2004, síce v Európe nepoznáme, no pre Chevrolet hrá dôležitú úlohu. Je totiž jeho druhým najpredávanejším modelom. Ostať tak by to malo aj do budúcnosti, no so zásadným rozdielom. Equinox sa zmení na elektromobil a jeho DNA sa priblíži od SUV skôr ku crossoverom.

Základom Chevroletu Equinox je elektrická... Foto: Chevrolet
Chevrolet Equinox EV - 2022 Základom Chevroletu Equinox je elektrická platforma Ultium s obrovskou škálovateľnosťou batérií a výkonu. Bude niesť väčšinu nových elektromobilov koncernu GM – od Chevroletu až po tie od Cadillacu a Hummeru.
Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac Horiace Bolty: LG odškodní General Motors sumou 1,9 miliardy dolárov

Vyzerá naozaj sympaticky a čo je ešte zaujímavejšie, Chevrolet tvrdí, že základná verzia bude mať odporučenú cenu 30 000 dolárov, čo je len 26 465 eur. Takto by si poľahky poradil s konkurenciou typu VW ID.4, Hyundai Ioniq 5, Ford Mustang Mach-E a možno aj s Teslou Y. Jeho základom bude elektrická platforma Ultium, ktorá je pripravená pre široké spektrum elektromobilov koncernu General Motors. Od tých malých až po Cadillac Lyriq či obrovský elektrický pikap Hummer EV.

Interiér má vyslovene športovú atmosféru. Stará... Foto: Chevrolet
Chevrolet Equinox EV - 2022 Interiér má vyslovene športovú atmosféru. Stará sa o to aj vysoký stredový tunel či displeje orientované na vodiča.
Chevrolet - motor V8 ZZ632 Čítajte viac Chevrolet predstavil najväčší ‘krabicový‘ motor. Má 10,3 litra!

Kapacita akumulátorov sa môže totiž pohybovať od 50 až do 200 kWh a výkon elektromotorov od 170 až do 742 kW! O dynamiku a dojazd by sa teda nový Equinox EV báť nemal. Technológia je pritom zabalená do bezkonfliktného a úhľadného dizajnu. Nad zaslepenou prednou maskou sa nachádza módna svetelná lišta. Aerodynamicky ladený profil so svalnatými blatníkmi môže oživiť kontrastná čierna strecha. Kľučky sa vysúvajú z obrysu karosérie len vtedy, keď je to potrebné. Aj vzadu má Equinox prepojené svetlá.

Chevrolet Equinox EV - 2022
Chevrolet Equinox EV - 2022
+4Chevrolet Equinox EV - 2022

Ani v kabíne nemá Equinox EV nič spoločné so svojimi predchodcami. Palubnej doske dominujú dva displeje. Napriek možnosti ponúknuť rovnú podlahu dal Chevrolet prednosť vysokému stredovému tunelu, ktorý vytvára športovú atmosféru. Viac o novinke americká značka neprezradila. Napokon, má ešte čas. Equinox by sa mal dostať k zákazníkom najskôr v priebehu budúceho roka, aj preto je označený ako modelový rok 2024. Chevrolet sa totiž musí najprv vyrovnať so škandálom horiacich elektromobilov Bolt a zohnať dostatok akumulátorov na výmenu tých pôvodných.

Chevrolet Corvette C8 Stingray Convertible - 2019 Čítajte viac Chevrolet Corvette C8: Otvorená ‘Vette‘ dostala karbónový hardtop

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Chevrolet #CES Las Vegas #Chevrolet Equinox
Články podľa značiek