Toyota Hilux GR Sport: Hviezda Dakaru priostrila. Má takmer voľné pole

Kým niektoré konkurenčné pikapy zažili v Európe tvrdú porážku, Toyota „kúri pod kotlom“. Legendárny Hilux predstavuje vo vrcholovej verzii GR Sport. Ako odkaz na úspechy tohto modelu v rely Dakar. Nejde len o štylistický tuning. Zmeny sa dotkli aj podvozka.

18.01.2022 10:00
debata
Hilux sa nám spája s tvrdou prácou, ale verzia... Foto: Toyota
Toyota Hilux GR Sport - 2022 Hilux sa nám spája s tvrdou prácou, ale verzia GR Sport chce byť štýlovým pikapom pre dobrodruhov. Aj preto má športový paket so špecifickou maskou a veľkým podielom čiernych prvkov vrátane 17-palcových kolies.

Pikapy to nemajú v Európe ľahké. Posledným príkladom je kolaps trojčiat Nissan Navara, Renault Alaskan a Mercedes-Benz triedy X. Ani jeden z nich si už nekúpite, Nissan dokonca zatvoril svoj španielsky závod v Barcelone, ktorý bol ich rodiskom. V uvoľnenej aréne tak zostalo len pár modelov. Mitsubishi L 200, nový Ford Ranger a Toyota Hilux. Práve Hilux patrí k stáliciam a tak Toyota nenecháva nič na náhodu. V roku 2020 ho výrazne modernizovala, čo znamenalo aj príchod nového 4-valca 2,8 D-4D a teraz prichádza s imidžovou verziu GR Sport. Nie náhodou. Vlani sa stal Hilux tímu Gazoo Racing (GR) absolútnym víťazom Rely Dakar, tak prečo to nezužitkovať.

Toyota - repas Čítajte viac Toyota chce predávať to isté auto aj trikrát! Má to logiku

Hilux GR Sport má byť určený pre ľudí, ktorí nevnímajú pikap len ako drsného „pracanta“, ale pokojne aj ako štýlového spoločníka na dobrodružné cesty. Je to na ňom vidieť. Tím GR mu doprial atraktívny vizuálny tuning. Predná maska má špecifický čierny výplet a namiesto loga nápis Toyota, čo je odkaz na štvrtú generáciu Hiluxu zo začiatku osemdesiatych rokov. Neprehliadnuteľné sú reflektory s matným pozadím či hmlovky s väčšími lamelami. Čierny povrch majú aj 17-palcové disky kolies obuté terénnymi pneumatikami, kryty zrkadiel, bočné ochranné prahy či lemy blatníkov. S „temnou“ témou ostro kontrastujú červené tlmiče či červený akcent loga GR.

Kabína sa pýši športovými sedadlami,... Foto: Toyota
Toyota Hilux GR Sport - 2022 Kabína sa pýši športovými sedadlami, špecifickým čalúnením, hliníkovými pedálmi, pseudokarbonovými dekoráciami či logami GR.

Kabíne dominujú športové sedadlá čalúnené kombináciou čiernej kože a Alcantary prešívané červenou niťou. Nechýbajú logá GR, napríklad na štartovacom tlačidle, koberčekoch, operadlách či grafickej animácii infotainmentu. Športovú atmosféru umocňujú hliníkové pedále, červená lišta, ktorá sa tiahne celou šírkou palubnej dosky a dekorácie s dizajnom karbónu. Raritou je modré ambientné osvetlenie. A keďže GR Sport je vrcholovou verziou modelového radu, jeho vybavenie zodpovedá najvyššej línii, ktorej súčasťou sú sériové LED svetlá, dvojzónová klimatizácia, automatický samosvorný diferenciál či bezkľúčové štartovanie.

Lepšie jazdné vlastnosti majú Hiluxu GR... Foto: Toyota
Toyota Hilux GR Sport - 2022 Lepšie jazdné vlastnosti majú Hiluxu GR priniesť nové jednokomorové tlmiče a špecificky vyladené zadné listové perá.

Hilux GR tiež ťaží zo všetkých zlepšení, ktoré Hilux absolvoval koncom roka 2020. To znamená, že pod prednou kapotou pracuje 4-valec 2,8 D-4D s výkonom zvýšeným zo 110 na 150 kW a krútiacim momentom 500 Nm. Štandardom je 6-stupňová automatická prevodovka. Zvládne tak odviezť tonu nákladu a ťahať príves s hmotnosťou 3,5 tony. Interiér je vybavený multimediálnym rozhraním s 8-palcovou dotykovou obrazovkou a kompatibilitou so smartfónmi cez Apple CraPlay a Android Auto. Podstatné ale je, že tím Gazoo Racing zapracoval na podvozku.

Toyota Corolla Cross - 2022 Čítajte viac Toyota Corolla Cross: Tak predsa. ‘Malá ravka‘ príde aj do Európy! Kľúčovým prvkom úpravy sú nové predné a zadné jednokomorové tlmiče. Špeciálne vyladené sú aj zadné listové pružiny a puzdrá. Toyota tvrdí, že vďaka tomu došlo k výraznému zlepšeniu jazdných vlastností, napríklad k menším náklonom v zákrutách, lepšej reakcii riadenia, pokojnejšiemu správaniu v priamom smere a lepšej priľnavosti zadných kolies. Nové odpruženie má eliminovať vysokofrekvenčné vibrácie, takže prispieva k jazdnému komfortu. Ak máte záujem , musíte byť ešte chvíľu trpezlivé. Novinka Toyoty sa objaví na európskych trhoch až v priebehu leta.
Toyota Hilux GR Sport - 2022
Toyota Hilux GR Sport - 2022
+6Toyota Hilux GR Sport - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Hilux #Gazoo Racing #Toyota Hilux GR Sport
Články podľa značiek