Nový Ypsilon má o tretinu zvýšiť predaj Lancií

Renesanciu značke Lancia má priniesť model Ypsilon s novou technikou, zmeneným dizajnom a rozšírenou výbavou.

02.06.2011 10:45
Lancia Ypsilon Foto:
Lancia Ypsilon
debata

Päťdverový automobil nižšej triedy bude mať skryté kľučky zadných dverí, prepracované koncové svetlá zasahujúce výbežkom do zadných blatníkov budú tvorené diódami. Maskou a prednými svetlometmi má nadviazať na dizajn väčšej Delty.

Nezaprie príbuznosť s Deltou. Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Nezaprie príbuznosť s Deltou.

Interiér dostane nový prístrojový panel umiestnený opäť uprostred palubnej dosky, viac dekoratívnych pokovovaných prvkov a viac materiálov na výber. Najvyššia výbava ponúkne celokožené čalúnenie, špičkový audio systém a komunikačno-zábavné centrum Blue&Me-Tom Tom Live.

Prístroje sú v strede, Lancia tvrdí, že je to... Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Prístroje sú v strede, Lancia tvrdí, že je to tak lepšie.

Platforma zostala z Pandy, ale konštruktéri ju predĺžili o 90 mm a pridali nové predné zavesenie a tuhšiu nápravnicu s novým stabilizátorom. Prepracovaná bola aj zadná náprava. Viac ako polovicu konštrukcie tvorí vysokopevnostná oceľ, tri percentá tvoria kompozitné materiály. Vďaka tomu sa podarilo udržať prevádzkovú hmotnosť auta v rozmedzí od 965 kg do 1050 kg podľa verzie.

Súčasťou príplatkovej výbavy je navigácia TomTom. Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Súčasťou príplatkovej výbavy je navigácia TomTom.

Zákazníci si budú môcť vybrať z bohatej ponuky motorov. Základ tvorí úsporný benzínový štvorvalec 1.2 EVO s výkonom 69 koní (51 kW) a krútiacim momentom 102 Nm. S týmto motorom vozidlo zrýchli z nuly na 100 km/h za 14,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 163 km/h. Tieto parametre nie sú zvlášť obdivuhodné, ale kombinovaná spotreba na úrovni 4,5 l/100 km už áno.

V ponuke bude aj dvojvalec 0.9 TwinAir. Foto: Lancia
Lancia Ypsilon V ponuke bude aj dvojvalec 0.9 TwinAir.

Pre záujemcov o vyšší výkon je v ponuke silnejší benzínový motor, prepĺňaný dvojvalec 0.9 TwinAir (vo Fiate 500 dostal titul Motor roka), ktorý je pre Ypsilon naladený na 85 koní (63 kW) a krútiaci moment 145 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne za 11,9 sekundy a má maximálnu rýchlosť 176 km/h. Spotreba je ešte nižšia ako pri slabšej verzii, iba 4,2 l/100 km.

Päť dverí sa vždy zíde. Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Päť dverí sa vždy zíde.

Vrcholom v ponuke je, ako to už čoraz častejšie býva, naftový motor. Konkrétne 1.3 MultiJet II s výkonom 95 koní (70 kW) a krútiacim momentom 200 Nm. Priemerná spotreba naftovej verzie je iba 3,8 l/100 km.

Predaj by sa v Európe mal začať v júni. Vo Veľkej Británii a Írsku sa už bude Ypsilom predávať pod značkou Chrysler. Automobilka plánuje budúci rok predať 120 000 Ypsilonov, zatiaľ čo minulý rok predala len 98 000 kusov zo všetkých modelov.

debata chyba
Články podľa značiek